İstanbul
DOLAR32.5364
EURO34.733
ALTIN2490.3
SEDAT ŞAHİN

SEDAT ŞAHİN

Mail: sedatsahin@ozulas.com.tr

Birlik, Sektörün Bütününde Olmalı

Özel halk otobüsü işleticileri kentiçi toplu taşıma sektöründe yaşanan gelişmeler karşısında tutunabilmenin yolu yapılanmaya uygun vizyon sahibi liderlerle çalışmaktan geçiyor. Liderlerin; yeteneklerini her koşul ve ortama uygun kullanabilmesi önemli. Ayrıca tamamlayıcı özellikler taşımaları da şart. Örneğin; kararlı ve yeni durumlara uyacak kadar esnek olabilmeliler.

 

Vizyon sahibi olmaları yanında, her değişimde mobilize olabilmeyi de içine sindirebilmiş duyarlılıkta olmalılar. Çağa uygun gelişmeler, yönetim anlayışlarındaki klasik yönetim biçimlerini ve buna uygun yaklaşımların değişmesine neden olmaktadır. Yaklaşık 15 yıldan beri bu böyle. Bu yöndeki gelişmeleri görüp, buna uygun hizmet vermeye dönük, birçok kurumun ortaklıkta boy göstermesi boşuna değil… Kurumsal olarak “klasik yönetim” ve “yönetici yaklaşımlarını” ele alarak tartışmaya açan bu kurumlar, giderek yetkinleşmiş, yeni ufuklar açma başarılarını göstererek, kendilerini geliştirebilme oranında yönetim birimlerinin danıştığı “fikir üretim merkezleri” haline dönüşmüşlerdir.

 

On beş yıl öncesinde; salt fikri bazda, kurumsal olarak hayat bulan bu yaklaşımın, günümüze kadar uygulanabilir olma yolunu kendi kendisine açmış olması ayrıca önemsenecek durumdur. Doğrudan hayata geçmiş, iş yaşamının dinamikleri üzerine geliştiricilik taşıyıcı vasıfta “kol kanat gerici” olmayı da bu yaklaşımıyla başarabilmiştir…

 

Dünyada kurulmaya çalışılan “tek merkezli kutuplaşma anlayışlı yapı”nın iktisadi anlamda “küreselleşme” zemini üzerine oturtulması, “yeniden köşe taşlarının teşkili” ve “dünyanın ticari anlamda küçültülmek istenmesindendir.” Teknolojik gelişmeler ve bunun oluşturduğu üst kültürden yansıyan bu yeni yönetim yaklaşımlarında, edilgenliğe yakın da olsa ülkemizin de nasiplendiğini görüyoruz. Bu gelişmelerden mutluluk duymamak mümkün değil.

Ancak; genetik yapımızdan kaynaklanan bazı saplantılarımızdan olacak, yeninin yanında eskiyi muhafaza eğiliminden de bir türlü vazgeçemiyoruz.

 

Üsüküdar Çekmeköy metrosu açıldı, Dudullu Bostancı hattı çok yakında hizmete başlayacak. Yolcularımızın öncelikli tercihleri de değişti İstanbul’da kent içinde toplu taşımacık yapan özel halk Otobüsü işleticisi esnafı olarak bir bayrak altında toplanıp, “yeni bir vizyon arayışıyla” var olan yeni gerçeklere uygun, yapılanmamızın yolunu açmamız lazım.

Buna gerekli güç bizde var…

 

Ben böyle yazıyorum ya; bir kısım arkadaşlarımız oluşturdukları organizasyonları kastederek “ bir bayrak altında toplanmadık mı” diyor. Bunları “yürekten” söylüyorlarsa, diyecek bir şey bulamadım. Ancak, benim muradım, sektörün bütününde “birlik” sağlanmasından yana. Ben buna uygun düzenin bulunmasından yanayım.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar