İstanbul
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Sürdürülebilir Ulaşım İçin Yeni Bir Ödeme Sistemine Geçilmeli

İstanbul’un toplu ulaşımı yeni bir geçiş sürecinde. İBB Meclisi kararı ile başlayan yolcu başı sübvansiyon toplu ulaşım giderlerinin yolcu ücretleri ile karşılanamayacağının ispatıdır. Başlayan bu yeni sürecin ise artık adı konulmalıdır. 6 ayda bir uzatılan kararlar ile günü geçiştirmek yerine daha kalıcı ve temelli bir çözüme kavuşturulmadır.

2018 yılında İBB Meclisi tarafından alınan karar ile 1 yıldır kesintisiz şekilde yolcu başına sübvansiyon uygulaması başlamıştır. Düzenli olarak giderlerin hesabına dayalı rakam belirlemesi ile yürütülen süreç toplu taşıma araçlarımızın sürdürülebilir hizmet vermesini sağlamıştır. Toplu ulaşım tarihimizde bir ilk olan bu adım, dünyada ise yıllardır var olan bir düzen. Özellikle Avrupa’da p’ler düzeyinde uygulanan toplu ulaşım sübvansiyonu şuan İstanbul’da 6 düzeyinde diyebiliriz. Giderimizin ancak bu yolla karşılanabildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Böylesi bir maliyetin yolculara yüklenmesi hem çok acımasız olur hem de toplu ulaşıma olan yönelişi keser. Bu sebeple tüm gelişmiş ülkelerde toplu ulaşım sübvanse edilmektedir.

Kamu Hizmeti Sunuyoruz                                                    

Bizler belediyeler adı topluma kamu hizmeti sunmaktayız. Kamu hizmetleri ya ücretsiz veya sembolik rakamlar ile yürütülür. Toplu ulaşım da bu sebeple makul ücretler ile halka sunulmalıdır. Lakin dışa bağımlı üretim ve enerjiye sahip bir ülke olmamızdan ötürü araç değişim ve akaryakıt giderleri mevcut bilet tarifesi ile karşılanabilmesi imkansız boyuttadır. Bundan 7 sene önce 300.000 TL’ye değişim sağladığımız araçlar bugün dövizin yükselişi ile 950.000 TL’ye ulaşmıştır. Ayrıca ekonomik koşullar ile yükselen faizler hariçtir. Akaryakıt giderlerimizde doların artışı ile çok hızlı yükselmiştir. 2102 yılında motorin ücreti 4.10 TL iken bu yıl 6.40 seviyesine gelmiştir. Aynı oranda servis, yedek parça ve personel giderleri de yükselmiştir. Bunlara paralel uygulanacak bilet fiyatı ise bugünün koşullarında yolcularımızın asla karşılayabileceği bir rakam olamaz.

İşte tamda bu doğrultuda kamu adına sunulan bu hizmetin kamu için desteklenmesi gerekmektedir. Ücretsiz yolculuklar için ilgili kurumlardan gerekli destekler sunulmalıdır. Büyükşehirler gerekli sorumluluğu halk için almalıdır. Eğer Avrupalı devletler örnek alınıyor ise onlar gibi ulaşıma destek olmak gerek.

Burada sektörün istediği sunduğu emeğin karşılığıdır. Şuanda da Büyükşehir Belediyemiz hakkımızı sunmaktadır. Kendilerine esnafımız adına sundukları bu imkan için teşekkür ederiz. Lakin belirsizlik esnafı karar almasını engellemektedir. Geleceğe güvenini kaybettirmektedir. Geleceğini daha iyi görebilmek için ödeme sistemimin net bir yapıya oturtulması gerekmektedir.

Araç Değişimler Yeni Ödeme Sistemine Bağlı

Devletimiz çok güzel bir kampanya duyurdu. Özellikle faizlerde ki düşüş ve devamında 3 devlet bankasınca sağlanan kampanya büyük bir imkan. Fakat esnafımız korkuyor araç değişiminden. Geleceğini göremediğinden alımları ötelemektedir. İşte bu yüzden yeni ödeme sisteminin hızlıca planlanması ve en doğru zamanda uygulamaya girmesi gerekmektedir.

Biz bu doğrultuda esnaf odamız ve İstanbul’da ki şirketler olarak gerekli tüm girişimleri ve çalışmaları yaptık. Her konuda İETT ve Büyükşehir’e desteğimizi sunmaktayız. Hukukçularımız ve mali müşavirlerimiz uzunca bir süredir yeni süreç için çalışmaktalar. Şirket müdürlerimiz ve başkanlar olarak bizler düzenli olarak toplantılar yapmakta ve yol haritaları belirlemekteyiz. Şuan halk otobüsçüler olarak gerçekten her anlamda masaya oturmaya hazırız.

Çalıştayı Bekliyoruz

Halk otobüsçüler olarak masaya oturmaya hazırız dedim. Bu konuda gerçekten ciddiyiz. Esnafın beklenti ve sorunları bölge yöneticilerimizce tek tek analiz edildi. Hukukçularımız yasal alt yapıları hazırları, mali müşavirlerimiz ekonomik ayağını oluşturdu. Şirket müdürlerimiz gelir gider hesaplarımız ve yolcu verileri ile maliyet analizlerini topladı, Türkiye ve dünyada ki örnekleri incelendi.

Sektörümüz ne istediğini bilerek Çalıştay talebinde bulundu. Önümüzdeki günlerde Çalıştay hayata geçecek. Başkanımız Ekrem İmamoğlu ve ilgili tüm bürokratları ile teşrif edecek. Onlarında konu hakkında çalışmaları sürdüğünü biliyoruz. Düzenli olarak bu çalışmalarla ilgili de kendileri ile görüşmekteyiz. İETT Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediye Toplu Ulaşım Daire Başkanlığı ile koordineli bir çalışma ortamı oluşturduk.

Biz her alternatif üzerine çalışıyoruz. Yolcu başı, km bazlı, performansa dayalı veya hepsinden ayrı diğer modeller üzerine ayrı ayrı çalışmalarımız mevcut. Kurullarımız her alternatif üzerine yoğunlaştı ve çalışmalarını tamamladı.

Gelecek Güzel Olacak

Bizim Büyükşehir adına hizmet sunmaktan başka gayemiz olamaz. Ruhumuz, başımız rahat olsun istiyoruz. İstiyoruz çünkü Büyükşehir adına hizmet sunuyoruz. Bizim yolcuya sunduğumuz konfor, mutluluk, huzur Büyükşehir’den bilinir. Bizi kimse tebrik etmez, herkes Büyükşehir’i tebrik eder.

Lastiğimiz patlasa servise geciksek, şikayet Büyükşehir’e. Arabamız eskise yolda kalsak; İstanbullu işine ulaşamaz, sevdiğini bulamaz, evine dönemez… Biz bu şehre dünyayı hayran bırakacak hizmeti sunmak istiyoruz. Çünkü bir şehrin toplu ulaşım turizmini çok etkiliyor. Biz en güzeli sunmalıyız ki bu şehir turist bulsun, bir Avrupalı ülkesine döndüğünde İstanbul’u trafiği ile kötülemesin. Konforlu araçlarımızla huzurla şehri gezerken gıpta etsin, döndüğünde 1 turist 1000 turist getirsin.

 İstanbulluya daha güzel, konforlu, güvenli ve musmutlu bir toplu ulaşım sunmak için biz tamamız ve Başkanımızı bekliyoruz.

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar