İstanbul
DOLAR32.5071
EURO34.7991
ALTIN2491.9
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

SAHTE KARTLARLA MÜCADELEYE SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ

Son zamanlarda esnaf olarak yakıta gelen zamlardan ötürü sıkıntıya düştük. Oda başkanımız öncülüğünde İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ile yaptığımız bir organizasyonda aldığımız önemli sözler var. bu toplantıda taleplerimizi 9 madde halinde kendilerine sunduk. Taleplerimiz görüşmemiz sonrasında sırasıyla hayata geçmeye başladı. Bu 9 maddeden 4’ü UKOME’den geçti Şubat ayında. İnşallah geri kalan 5 madde de Mart ayında UKOME tarafından kabul edilecektir.

Taleplerimiz Hayat Buluyor

Önümüzde ki UKOME toplantısında özellikle gelirlerimizde iyileştirme ile ilgili bir adım bekliyoruz. Gelirlerimizin giderleri karşılamada artık zorluk çekmektedir. Özellikle yakıt zamları gider kalemimizi önemli ölçüde artırdı. Bu doğrultuda 2017 yılı içerisinde UKOME’den bir zam almıştık. Maalesef Büyükşehi tarafından bu zam uygulamaya konulmadı. Bu iyileştirme ile ilgili bir talebimiz oldu. kendileri de bunun sözünü verdiler. Fakat iyileştirmenin zam ile mi yoksa gelir desteği mi olacağı tam belli değil. Mart UKOME’sinde buna karar verilecek. Fakat gelirlerimizde bir iyileştirme yapılacak.

Bunun yanı sıra araç değişimlerinde bizleri teşvik amacı ile bir iyileştirme daha hayata geçti. Yeni araç alımlarımda RUSUM muafiyeti 0-8’den 0-10 yaşa çıkarıldı. Ayrıca hatta en fazla 5 yaşına kadar araç alımına izin varken UKOME kararı ile bu 7 yaşa çıkarıldı. Ayrıca trafiğe hiç çıkmamış 2015 model araçlarda trafiğe çıkış tarihi esas alınarak RUSUM muafiyetine tabi olacaklar. Yani bu araçlarda alım tarihinden itibaren 10 yıl boyunda RUSUM’dan muaf tutulacaklar.

Diğer bir kazanım da GKM cihazlarına yapılan ödemelerden sağlandı. Akbil cihazı olarak da bilinen bu cihazların değişimde esnaftan 700 Dolar + KDV ücret talep edilmişti BELBİM tarafından. Alınan bu ücretler de esnafımıza iade edilecek. Bu iadelerinde, İETT ile yaptığımız görüşmede nakden alınması talebimizi ilettik.

Giderlerimiz fazla gelirimiz de kısıtlı olduğu için esnaflarımız zaman zaman sıkıntıya düşüyor. Fakat inanıyorum ki bu kısa zamanda hayata geçen ve geçecek iyileştirmeler ile esnafımızın yükü hafifleyecektir. İstanbul halkına daha huzurlu hizmet vereceğimizi düşünüyorum.

Yatırımın Dönüşü Olmadan Değişim Zor

Her türlü olumsuzluğa karşın araç filomuzu yenilemeye devam ediyoruz. şuan şirket bünyemizde basamaklı diye tabir edilen araçlardan sadece 40 adet kaldı. Basamaklı araçlarımızın 30 kadarı 2010 ve 2011 model çevreci, dijital tabelalı, klimalı ve konforlu araçlar. Engelli erişimine uygun olmadığı için değiştirilmesi idare tarafından talep ediliyor. Bu araçlarımız için de yılsonuna kadar müsaade aldık. Fakat inanıyorum ki idaremiz bu konuda bizlere biraz daha yardımcı olacaktır. çünkü alınan araçlar esnafa önemli bir külfet yaratmıştır o tarihlerde. Geri kazanımı ise daha sağlanamamış bu araçların esnafa yükü fazladır. Esnafımız bu yatırımı yaparken 10 vade ile geri dönüş hesaplamak durumundadır. Mevcut aracın dönüşü sağlanmadan yeni bir borca girmesi gerçekten zordur. Bu durumu ilgili yetkililere de aynı şekilde açıklıyoruz. Büyükşehir yetkilileri de durum öneminin farkındalar ve bu konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar. Bu zamana kadar da süreyi uzatma konusunda gerçekten bizlere yardımcı oldular.

Kart Denetimleri Haklılığımızı Gösterdi

Halk otobüs yönetimleri olarak yıllardır. Sahte ve usulsüz kartlar ile ilgili şikayetlerimizi İETT ve ilgili kuruluşlara defalarca ilettik. Bu zamana kadar radikal bir adım maalesef idare tarafından atılmadı. Son dönemde ki yapımız görüşmeler sonucunda ise bir hayra vesile olduk. Sahte kartlarla ilgili BELBİM öncülüğünde emniyetten de destek alarak bir çalışma başlatıldı. Metrobüs güzergahlarında sivil polislerin de desteği ile sahte kart kullanımı ile ilgili denetimler başladı. Önemli oranda sahte kart kullanımı tespit edildi.

Özellikle caydırıcı etkisi ile beraber sahte kart kullanımı önemli oranda azaldı. BELBİM Genel Müdürü’nün de ifadesi ile %20 oranında iyileştirme bu denetimler sayesinde sağlanmış durumda. Bu denetimler halk otobüs esnafının taleplerinin de ne kadar doğru olduğunu ispatlamış durumda. Bu denetimler daha da yaygınlaşacak. Öncelikle raylı sistemlerde sonrasında otobüslerde de bu denetimler yapılacak. Yapılan bu denetimler de esnafımızın gelirlerinde önemli oranda artış sağlayacaktır. Aynı zamanda sahada çalışan personelimizin de moraline iyi gelecektir.

Sahte kartlar dışında kart yönetmeliğinin de yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir. Verilen ücretsiz kartlar ve çoklu ücret tarifesi de İstanbul’da ayrı bir sorundur. Sahte kart kullanımında ki haklılığımız gibi idarece bu konuda ki haklılığımıza da inanılacaktır.

Ayrıca yakın zamanda Ulaştırma Bakanlığı öncülüğünde Türkiye Kart hayata geçecek. BELBİM öncülüğünde yapılan bu çalışma da sahte kart kullanımının önüne geçecektir. Teknolojinin bu kadar ileri düzeyde olduğu böylesi bir dönemde sahte kart kullanımı ile ilgili BELBİM’de gereken adımları atacaktır. Özellikle Türkiye Kart’ın 2020’de hayatımıza girmesi ile bu konuda da kalıcı bir başarı sağlanacaktır.

Ordumuz Muzaffer Devletimiz Daim Olsun

Ülke olarak sınırımız ötesinde bir harekat başlattık. Güçlü devletimiz ve muzaffer ordumuz zaferlerle dönecektir. Buna millet olarak inancımız tamdır. Millet olarak devletimiz ve ordumuzun sonuna kadar arkasındayız. Rabbim Mehmetçiğimizi muzaffer eylesin. Şehitlerimize rahmet gazilerimize acil şifalar diliyorum. Ordumuz tarihten bu yana her daim mazlumların yanında olmuştur. Geçmişte Endülüs Müslümanlarını kurtaran bu şanlı ordu bugün de Afrin’de barışı tesis için teröristlerle çarpışıyor.

Geçmişte ki şanlı tarihimiz geleceğimize ışık tutuyor. İnanıyoruz, güveniyoruz ve her daim ordumuzlayız. Bu kara günler yine Türk ordusunun şanlı zaferi ile aydınlığa ulaşacaktır. Ne mutlu ki böyle bir milletin evladıyız ve ne mutlu ki böyle bir millete hizmet ediyoruz.

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar