İstanbul
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5
GÖKSEL OVACIK

GÖKSEL OVACIK

Mail: goksel-ovacik@halkulasim.com

Göksel Ovacık: Comvex'den Notlar

3'üncüsü düzenlenen Comvex İstanbul Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı 24- 27 Kasım tarihleri arasında yapıldı. Tüm üretici firmaların katılımı ile oldukça görkemli geçti. Ticari araçlarda kamyon, iş makineleri, tır, treyler yanında yan sanayi ekipmanları da sergilendi. Otobüs konseptinde uzun yol araçları da fuarda yerini almıştı. Bunların yanında özel halk otobüsü esnafının beklediği şehiriçi toplu ulaşım otobüslerinin yeni modelleri sergilendi

2012 ortalarında toplu taşıma araçlarının engellilere uygun olması kriteri göz önüne alarak tüm üreticiler alçak tabanlı otobüsleri görücüye çıkardı. Bilindiği gibi Mercedes daha önceden piyasada olan Connecto ile katılmıştı. Bu araç esnaflarımızın bildiği ve kullandığı bir araç. Yeni ve farklı bir gelişme sunulmadı. Özel halk otobüsü işletmecileri araç fiyatını oldukça yüksek bulması nedeni ile Mercedes'i tercih etmedikleri görülüyor. Man yeni modelini tanıttı. Henüz piyasada olmayan yarı alçak taban diyebileceğimiz bir araç biraz farklı. Sabahları yoğun saatlerde kullanılması nasıl olacak bilinmiyor ama görüştüğümüz yetkililer Avrupa'nın birçok kentinde bu tip araçların rahatlıkla kullanıldığını belirttiler. Esnafımızın ilgisi çeker mi bilmem? BMC, Otokar, Temsa, firmaları alçak tabanlı engelliye uygun hem 9 metrelik hem 12 metrelik araçlarını görme imkânımız oldu. Esnafımızın ilk sorduğu soru mutlaka araçların fiyatı ama gerçekçi olmak gerekirse otobüs fiyatları oldukça yüksek. Belki yeni alternatifler oluşturmak gerekiyor.

Türkiye'de toplu ulaşımcıların her fırsatta dile getirdiği akaryakıt fiyatlarının oldukça yüksek olması ve giderlerin oldukça yüksek olması nedeni ile yani arayışlara giden özel halk otobüsü esnafı artık dizel araçlar yerine CNG ile çalışan araçları takip etmekte. CNG ile çalışan araçlar akaryakıt giderlerinde yüzde 40'a yakın tasarruf etmesi, ayrıca emisyon hacmi düşük olması nedeni ile tercih edilebilecek otobüslerin başında geliyor. Fuarda Karsan'ın böyle bir aracı sergilendi ve oldukça ilgi çekti ama bu araçlarda henüz Anadolu yakasında özel sektöre hizmet edecek bir ikmal istasyonu olmaması düşündürücüdür. Bu sorun çözüldüğünde özel halk otobüsü işletmecileri bu tür araçlara yönelecektir.

Comvex ticari araç fuarında Bursa'daki otobüs üreticilerinin olmaması ilgimi çekti. Nedenine bilmiyorum bizim acımızdan ne kadar alternatif olursa o kadar rekabet olur ve esnafımız seçme şansı olur diye düşünüyorum. Onların da yeni otobüslerini görmek isteriz.

Asıl önemlisi tüm üretici firmaların yetkilileri ile sohbet şansımız oldu. Hiçbiri halinden memnun değil. Bu memnuniyetsizlik araçların pazarlanması ile ilgili değil. Çünkü önümüzdeki süreçte ciddi bir yoğunluk olacağını biliyorlar. 2012 değişecek araçlar yine İstanbul Otobüs A.Ş yaptığı yeni ihalelerde araç alanların yoğunluğu olacak. Araç satma dertleri yok. Esas dertleri sattıkları bu araçların esnaflarımız hangi şartlarda alacak ve nasıl ödeyecek? İstanbul'da özel halk otobüsü işletmecileri otobüs değiştirmeyi bırak evlerine nasıl ekmek götürecekler onu düşünüyorlar. Alacakları araçları mutlaka banka kredisi ile alacaklar. Bu krediyi 70 ila 80 ayda ancak ödeyebilirler böyle bir ortamda memnun ve huzurlu olmak mümkün mü? Elbette değil. Peki ne olacak? Onu bilen maalesef yok. Yöneticilerimiz derseniz onlarda bizim gibi yazıp çiziyorlar ve yetkililere sesleniyorlar.

Esnafın Batışına Seyirci Kalmayın
Saygılarımla

GÖKSEL OVACIK

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar