darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3677
EURO34.9763
ALTIN2325.0
ERCAN SOYDAŞ

ERCAN SOYDAŞ

Mail: tohobmerkez@gmail.com

Esnaf Ücretsiz Taşıyacak Kadar Zengin Olmadı

Adı üstünde aslında, hepimiz birer esnafız halk otobüsçüler olarak. Esnaf; elinde ki tek sermaye ile evine ekmek götürmeye çalışandır. Edirne’den Kars’a kadar bu büyük vatana her gün ulaşım hizmeti sunan halk otobüsçü de bir esnaftır. Kamunun sorumluluğunu elinde ki sermaye ve emeği ile sırtlanandır.

 

Her seçim öncesi ulaşım üzerinden bütçeleri aşan vaadler, çeşitli gerekçelerle uzun süre ulaşıma zam yapılmaması ve öngörülemeyen olağanüstü artan genel giderler esnaflarımızı araçlarını yürütemez ve hizmet kalitesini artıramaz hale getirmiştir.

 

Şehirlere, sabahın ilk ışıklarında gece yarısına kadar hayat verendir halk otobüsleri. Bu hizmeti ise bağlı bulundukları belediyeler adına yürütmektedir. Verdiğimiz bu kamu hizmeti ise maalesef çoğu zaman siyasi söylemler ile bizlere zorluklar yaşatıyor. Oysaki toplu ulaşımın ucuzluğundan öte; güvenliği, konforu ve kalitesi halka sunulmalıdır. Bunun için de toplu ulaşım esnafı her daim desteklenmeli ve gelecek korkusu yaşatılmamalıdır. Ucuz bilet tarifeleri ve ücretsiz yolculuklar ile “Angarya” hizmeti verdirmek yerine, esnafın asıl giderleri ele alınarak karlılığı sağlanmalıdır. Kamuoyunda oluşturulan sadece yaşlı ve engellileri ücretsiz taşıdığımız algısı düzeltilmeli ve 4736 sayılı kanun kapsamında çok fazla ücretsiz kartın özel halk otobüslerinde de kullanıldığı bilinmelidir. Daha da önemlisi belediye otobüslerinin tüm işletme giderleri bütçeden, esnaflarımızın giderleri ise kendi gelirlerinden karşılanmaktadır. Kıyaslama yapılırken bu önemli ayrıntı dikkate alınmalıdır.

 

Özellikle bugünlerde halk otobüs esnafının gider kalemleri çok büyük oranda artış gösterdi. Daha birkaç yıla kadar 350.000 TL’ye araç değişimi yapabilirken bugün otobüs fiyatları 1 Milyon TL’ye ulaşmış durumda. Araç alımında geçerli faiz oranlarının yüksekliği de dikkate alındığında çok büyük bir araç değişim külfeti esnafımıza gelmiştir. Bununla birlikte yükselen döviz ile artan akaryakıt ücretleri de günlük yakıt maliyetlerimizi artırmıştır. Yine aynı sebeple araç bakımı ve yedek parça gibi otobüsün ek giderlerinde de önemli artışlar yaşandı. Bu gibi gider artışlarına karşılık ücretsiz yolculukların da artışı esnafın kaldırabileceği yükü aşmıştır.

 

Özellikle küçük illerde bu çok daha hissedilir durumdadır. Nüfusu ağırlıklı olarak yaşlı olan bölgelerde halk otobüs esnafları paralı yolcu bulamaz duruma kadar sürüklenmiştir. Özellikle sektörümüzde 65 ve üzeri yolculuklara getirilen ücretsiz seyahat imkanı bedelsiz yolcukların zararının daha da hissedilmesine sebep olmuştur. Sınırsızca sağlanan bu hak sebebi ile otobüsler ücretsiz yolcular ile dolmakta ve ücretsiz yolcular ise minibüs dolmuşlara yönelmektedir. Aynı güzergahlarda çalışan minibüs ve otobüslerde bu gibi durumlar maalesef görülmektedir.

 

TÖHOB Olarak Kararlıyız

 

Büyükşehir ve iller fark etmeksizin bu sorun ile maalesef esnafımız karşı karşıya. Ücretsiz yolculuklar sebebi ile gerekli yatırımları esnaflarımız yapamamaktalar. Şoförlerimize hak ettikleri zamları uygulayamıyor, araç değişimlerimizi gönül rahatlığı ile yapamıyor ve ekmeğimizi hakkı ile kazanamıyoruz.

 

TÖHOB olarak göreve geldiğimizden bu yana ücretsizler konusunda her platformda taleplerimizi dile getirdik. Çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Sektörümüz bizden buna bir çözüm bekliyor. Bizlerde bu konuda kararlıyız. Artık çözümü her ne olursa olsun esnafımızın hakkı bir şekilde sunulmalıdır. Bu konuda ilgili kurumlara birçok proje sunduk. Her biri uygulanabilirliği incelenmiş ve olabilirliğine mani olmayacak kadar haklı ve güzel çözümlerdir. Muhataplarımıza esnafın bu konuda ki sorununu en doğru şekli ile anlattık ve gereği olan çözümleri de sunduk.

 

Ucuz mu, Kaliteli Mi?

 

Özellikle hükümetimizin ilgili bakanlık ve bürokratlarından önemli adımlar bekliyoruz. Kendileri ile yaptığımız görüşmeler verimli ve güzel geçti. Görüşmelerimiz de halen yoğun bir şekilde sürmektedir. Kısa zamanda sektörümüzün kazandıklarına baktığımızda da kendilerinin destekleri asla yadsınamaz. Özellikle KDV ve Gelir Vergisi konusunda olumlu sonuçları sektörümüze sunduk. Tabi ki bürokratik süreçler var. Dünden bugüne öyle kolay aşılacak aşamalar değil. Fakat halk otobüs esnafının da çok bir sabrı kalmadı. Sermayesi günden güne erirken sabretmesi gerçekten zor. Yıllardır sabırla bu yükün altında ezilen sektörümüz, geldiğimiz noktada bir araç değişimi dahi yapamaz noktaya sürüklenmiştir.

 

Ayrıca sektörümüzün böylesi bir zarara uğraması sonucu ülke sanayisi de yara almıştır. Bugün sektörümüze otobüs üretimi yapan firmalar ve bayileri de bizlerle beraber sıkıntılar yaşamaya başladı. Araç değişim yaşları her geçen gün yükselmekte. Bakım maliyetleri yükselmekte ve yolda arıza yapan otobüs sayıları maalesef artmaktadır. Bunun sonucu olarak modern, kaliteli ve konforlu toplu ulaşım hizmeti zarar görmektedir. Oysaki kamusal hizmetlerde ki amaç; modern, kaliteli ve güvenli olmasıdır.

 

Şehirlerin toplu ulaşımı aynı zamanda o ülkelerin kalitesini de simgeler. Bugün Hindistan denilince aklımıza gelen ilk görüntüler belki de toplu ulaşımında ki o istenmez görüntülerdir. Ülkemize layık toplu ulaşım için de esnaf hakkını alabilmeli ki yolda kalmış, dökülmüş yani o istenmez görüntüler insanlığın zihnine kazınmasın.

 

Biz devletimiz gibi zengin değiliz. Biz sadece esnafız. Gayemiz evimize ekmek götürmek ve bulunduğumuz şehirlere hizmet sunmak. Layıkı ile sunduğumuz hizmetin karşılığını almak dışında ise hiçbir talebimiz yok.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar