İstanbul
DOLAR32.5658
EURO34.8797
ALTIN2428.6

Mercedes-Benz Kalitesi Şehirlerde Daha Çok Hissedilecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mercedes-Benz Kalitesi Şehirlerde Daha Çok Hissedilecek
Abone ol
Uzun yol otobüs pazarının tartışmasız lideri Mercedes-Benz, şehiriçi otobüsleri ile kentlerde çok daha aktif olacak. Yeni bayilik ve kampanyalar ile Conecto satışlarının destekleneceğini müjdeleyen Mercedes-Benz Türk Şehir İçi Otobüs ve Kamu Satış Grup Müdürü Orhan Çavuş ile tüm merak edilenleri konuştuk.

Artık Şehiriçi Otobüs Satış Bayimiz Var

  • Mercedes Benz Türk olarak yıllardır halk otobüs satışını firmanız kendisi yürütmekteydi. Son aldığımız bilgiye göre yeni dönemde bayi üzerinden satışa başlanılacak. Bu politika değişikliğine neden gidildi?

Bizim Mercedes-Benz Türk olarak Türkiye’de çok köklü ve yaygın bir bayi ağımız var. Kuruluşumuzdan beri, 50 yılın üzerinde bir süredir ürünlerimiz güçlü bayi teşkilatımız tarafından nihai müşterilerimize satılıyor. Bu yapının organizasyonumuza dinamizm ve esneklik getirdiğine, müşterilerimize daha yakın olup ihtiyaçlarına daha iyi ve hızlı şekilde cevap verebilmeyi sağladığına inanıyoruz. Bireysel sıfır şehir içi otobüs satışlarının yoğunlaştığı 2000’li yıllara kadar şehir içi otobüsler çok büyük bir oranda kamu kuruluşlarına satılmaktaydı. Genelde ihaleler üzerinden yapılan kamu satışları tüm ürün gruplarımızda bugün de direkt Mercedes-Benz Türk tarafından yapılmaktadır. Hâlihazırda kurulu bir ekip olan kamu satış grubumuz pazar ve ürün uzmanlığı sinerjisinden de yararlanmak amaçlı bu yıla kadar bireysel satışları da sürdürdü.

Türkiye genelinde 12 metre halk otobüsü kullanan tekil potansiyel müşteri sayısı 3.000’in üzerinde. Son 3 yılı saymazsak uzun dönem ortalamasına bakıldığı zaman toplam bireysel pazarın 400 adet civarında olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla oldukça geniş bir müşteri kitlesi ile yüksek satış adetlerine ulaşan özel halk otobüsleri satışları için de diğer ürün gruplarımızda olduğu gibi bir perakende satış organizasyonu kurulması gerekliliği ortaya çıkıyor.1 Ağustos 2021 tarihi itibarıyla 2018 yılından beri yetkili servisimiz olan Ulaşım Motorlu Araçlar’ın şehir içi satış bayimiz olarak faaliyetine başladığını buradan da duyurmuş olalım.

Bayi üzerinden satışlarınız nasıl olacaktır? Ne gibi yeni imkân ve fırsatlar müşterilere sunulacak? BusStore desteği olacak mı?

Yeni bayimiz ile müşterilerimize her zamankinden daha yakın ve ulaşılabilir olacağız. Değişen şartlara bağlı olarak müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha kısa sürede tespit edip, daha hızlı tepki süreleri ile bu ihtiyaçlara cevap verebilmeyi hedefliyoruz. Şehir içi otobüse özel, Mercedes-Benz Türk satış ekibi yanı sıra bir uzmanlık merkezi daha kurmuş oluyoruz. Bayimiz perakendeye yönelik yapısı ile müşterilerimizin her türlü ihtiyaçlarına daha hızlı ve esnek çözümler sağlayacaktır. Mercedes-Benz Finansal Hizmetler ile finans,BusStore ile takas desteğimiz yeni kampanyalarla önümüzdeki günlerde artarak devam edecek.

Ürünlerimiz Uzun Vadede En Ekonomik Araçlardır

  • Pandemi sebebiyle değişimlerin yavaşlaması filoların yaş ortalamasını yükseltmiş durumda. Önümüzdeki yıl zorunlu değişimlerde dâhil olmak üzere önemli bir yenileme süreci beklenmekte. Mercedes olarak bu süreçte hedefleriniz nelerdir?

Pandemive ekonomik koşullar nedeniyle özellikle son 3 yılda pazar çok düşük adetlerde gerçekleşti ve ciddi bir talep birikimi oluştu. Ekonomik toparlanma ile birlikte, gerek kamu gerekse halk otobüsü tarafında satış adetlerinin giderek artan bir trendde gerçekleşmesini bekliyoruz. Mercedes-Benz Türk olarak biz de bu doğrultuda özellikle halk otobüsü satışlarında son 2 yılda elde ettiğimiz pazar payını korumayı ve satın alma kararını uzun dönemli ekonomik rasyonellik çerçevesinde veren bu segmentte kalıcı liderliği hedefliyoruz. Müşterilerimize sadece bir otobüs satmanın ötesinde 2. El değeri, satış sonrası hizmetler, düşük işletme maliyetlerini içeren bir değerler bütünü sunma gayretindeyiz. 

  • 2021 yılında daha çok kamu satışları ağırlık gösterdi. Sizlerin de CNG yakıtlı araçlarınız Ankara ihalesinde başarı sağladı. Kamu ihalelerinde Mercedes adını yeni dönemde daha çok görebilecek miyiz?

Bizim iddiamız araçlarımızın, satın alırken en ucuz olmamakla birlikte uzun dönemde en yüksek faydayı sağladığı ve en ekonomik olduğu yönünde. 4734 sayılı kamu ihale kanunu ise minimum teknik şartları sağlayan en düşük fiyatlı ürünün alınmasını gerektiriyor. Dolayısıyla ihalelerdeki şansımız göreceli olarak düşük.

Ankara Belediyesi en son 2012 yılında 180 adet dizel körüklü Conecto otobüslerimizi filosuna katmıştı. 9 yıl sonra başkentimizin otobüslerini teslim edecek olmamızın gururunu tekrar yaşıyoruz. EBRD (Avrupa Kalkınma Bankası) tarafından finanse edilen ihale, sosyal misyonu olan bu finans kuruluşunun ihale kuralları kapsamında yapıldı. Uzun dönemli toplam sahip olma maliyetini esas alan değerlendirme sonucu ihaleyi biz kazandık. İhalelerin benzer kriterlerle yapılması halinde iddiamız ve şansımız artacaktır. Bu şekilde otobüs üreticileri sadece en ucuz ürünü üretmek yerine; daha fazla yüksek teknoloji geliştirmeye, uzun dönemli dayanıklı ve ekonomik, çevreci araçlar üretmeye teşvik edilmiş olacaktır.

  • İstanbul’da Metrobüs ihalesine teşekkür mektubu göndermeniz çok konuşuldu. Dünyanın her yerinde İstanbul’daki Metrobüs araçlarının sahadaki başarısını örnek gösteriyordunuz. Mevcut çalışan araçların hepsi sizin markanızken artık başka markalarda faaliyet gösterecek. Neden teklif sunulmadı tarafınızdan? Mercedes kalitesini daha iyi ölçmek için mi?

İETT bizim en büyük müşterilerimizden birisidir ve bizim için daima birinci derecede önemlidir. Evet; Metrobüs hattı Mercedes marka araçlarla kurulmuştur ve bugüne kadar Mercedes marka araçlarla gelmiştir. Neredeyse 15 yaşına gelmiş, 2.000.000 km’ye yaklaşmış, durmaksızın zor şartlarda çalışan araçlar yorgun olmalarına rağmen hala yüzde 90 üzerinde servis dereceleriyle hizmet vermektedir. Biz tabii ki sadece kendi kalitemize odaklanıyoruz. İstanbul halkını yepyeni, teknoloji harikası, benzersiz güvenlik ve konfor özelliklerine sahip modern otobüslerimizle buluşturmayı ve destansı Metrobüs hikâyemize devam etmeyi çok isterdik. İhale takvimi, finansal koşullar ve üretim kapasitesi gibi faktörlerin değerlendirilmesi sonucu ihaleye teşekkür mektubu verilmesi kararlaştırılmıştır. Yeni otobüslerin İETT’ye ve İstanbul halkına hayırlı olmasını dileriz.

  • 2019’da sizinle yaptığımız röportajda “Metrobüs’e Kalite ve Tecrübemiz ile Talibiz” demiştiniz. Önümüzdeki yıl muhtemel ikinci ihalede Mercedes’i görebilecek miyiz?

Şüphesiz araçlarımız bu hattaki performansı ile kalitesini ispat etmiştir. Bundan sonraki muhtemel ihaleleri dikkatle takip etmeye devam edeceğiz. Kazanmak için her türlü çabayı da göstereceğiz.

Yeni Sistem Conecto’nun Ekonomikliğini Daha Net Ortaya Çıkaracaktır

  • İstanbul’daki halk otobüslerinde maliyet odaklı yeni bir çalışma sistemi uygulanıyor. Araç yenilemeyi düşünen esnaflar için yapılacak kampanyalarda bu sistemin koşullarına uyumlu bir çalışma düşünüyor musunuz?

Yeni çalışma sisteminde 2 odak noktası var. Gelirin arttırılması ve maliyetlerin azaltılması. Gelirin azami seviyede olması için, İETT’nin atadığı tüm günlerde, tüm seferlerin gerçekleştirilmesi ve aracın mümkün olduğu kadar fazla km yapması gerekiyor. Düşük yakıt tüketimi ve bakım onarım maliyetleri de esnafın cebinde kalacak tutarı belirleyecek.

İstanbul genelinde esnek saatlerde veya 24 saat çalışan servislerimiz, acil 24 saat ekiplerimiz ve yedek parça stokumuzla, göreceli az arıza yapan araçlarımızı azami seviyede seferde tutmak için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Yakıt tüketimindeki avantajımız esnaf tarafından çok iyi anlaşıldı. Araçlarımızın uzun dönemli ekonomikliği yeni sistemde çok daha net olarak ortaya çıkacaktır.

Belli yaş sınırlamalarına gelmiş araçlara özel, takas ve ödenebilir taksitler içeren avantajlı finans kampanyalarımız olacak.

  • 2022 yılı planlamasında yurtiçi Conecto üretimine ayrılan pay nedir?

Toplam üretimimizin yüzde 5’inin biraz üzerinde olmasını bekliyoruz. Yurt dışından gelecek siparişlere ve 2022 üretim yoğunluğuna bağlı olarak bu oran değişecektir. Pazar dinamiklerine göre her zaman yıl içinde değişiklikler olabiliyor.

  • “Sıfır Gibi Motor” hizmetinize şehiriçi otobüsler de dâhil edildi. Kapsamı Euro 6 öncesini de kapsayacak şekilde genişletilebilecek mi? Uygulama ve maliyeti hakkında bilgi verebilir misiniz?

Müşterilerimize güvenli, garantili ve ekonomik onarım çözümleri sunmak amacıyla 2017 yılında devreye aldığımız ‘Sıfır Gibi Motor’ hizmetimizi ilk aşamada Euro 5 motorlara sahip olan Mercedes-Benz kamyon ve otobüs müşterilerimize sunuyorduk. Müşterilerimizin ihtiyaç ve isteklerine yönelik hizmetlerimizi ve tesislerimizi sürekli yeniliyoruz. Bu doğrultuda 2019 yılı itibarıyla yenilediğimiz hizmetlerimizle kamyon ve otobüslerimizdeki Euro 6 motorlarda da bu uygulamamızı sunmaya başlamıştık. Müşterilerimizden aldığımız olumlu geri bildirimler doğrultusunda cazip koşullarda verdiğimiz bu hizmetimizi daha da genişleterek 2020 yılında Euro 6 motorlara sahip şehir içi otobüsler için de devreye aldık. Bu konuda özel eğitim almış ekibiyle Almanya’dan sonra dünyadaki ilk motor yenileme merkezi olma özelliği taşıyan Teknik Uzmanlık Merkezi ile sunduğumuz bu hizmetimizi önümüzdeki yıllarda daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Güncel fiyatlar ile ilgili yetkili servislerimiz detaylı bilgi verebilir.

Avrupa’da Elektrikli Otobüs Sayımız 1.000’e Yaklaştı

  • Elektrikli otobüslerinize kamuflajlı olarak denk geliyoruz İstanbul’da. Ayrıca eCitaro’yu da yakın zamanda tanıtmıştınız. Elektrikli de durum nedir? Yakın zamanda saha da uygun koşullarla görebilecek miyiz?

Mercedes-Benz olarak elektrikli şehir otobüsü alanında eCitaro modelini sunuyoruz. Emisyonsuz ve sessiz bir sürüş sunan, tamamen elektrikli Mercedes-Benz eCitaro’nun dünya tanıtımı 2018 yılının sonbaharında Uluslararası Ticari Araç Fuarı’nda yapılmıştı. eCitaro’nun AR-GE faaliyetleri Mercedes-Benz Türk AR-GE Merkezi tarafından yürütüldü. Mevcut güncellemeler ve iyileştirmeler de halen Türkiye’de yapılıyor. EvoBus bünyesinde projesi devam eden tüm otobüs modelleri önce Türkiye yollarına çıkıyor. Kış mevsiminde İskandinavya, yaz mevsiminde ise Orta Doğu iklim şartlarını tecrübe edebileceğimiz ülkemiz sürekli yol testleri için bulunmaz bir coğrafya.

Mercedes-Benz eCitaro’nun ilk teslimatı 18 Kasım 2019 tarihinde 56 adet olarak Almanya’nın Wiesbaden kentine yapıldı. O tarihten bu yana; Hamburg, Berlin, Mannheim ve Heidelberg gibi kentlerin yollarında ve çeşitli Avrupa şehirlerinde toplam 1.000 adede yakın eCitaro kullanılıyor. Mayıs 2020’den itibaren seri üretim programına alınan Körüklü eCitaro ile beraber de yeni siparişler alınmaya devam ediyor.

Tıpkı CNG’li otobüslerde olduğu gibi elektrikli otobüsler için de büyük filolar söz konusu olduğunda önemli altyapı yatırımlarının gerçekleşmesi gerekiyor. Elektrikli araçlar geçişin benimsenmesi  belediyelerle birlikte ilgili enerji sağlayıcı kurumların ortak yapılacak alt yapı yatırımları ile mümkün olabilir.

Ülkemizde 2019 yılı itibarıyla 1.000 adete yakın şarj istasyonu bulunuyor. Bunların yaklaşık yüzde 85’i alternatif akım, yüzde 15’i ise doğru akım. Şarj istasyonlarının 2025 yılında toplamda 10.000 adede ulaşması hedefleniyor. AB’de ise mevcut olarak toplam şarj istasyonu sayısı 170.000 adet, bunların yüzde 95’i alternatif akım. Özellikle otobüs gibi büyük batarya kullanan araçlar için doğru akım sunan şarj istasyonu yatırımlarının yapılması gerekli ancak gerekli altyapı yatırımları yapıldıktan ve yaygınlaştırıldıktan sonra elektrikli şehir içi otobüslerini bizim yollarımızda da daha sık görmeye başlayabileceğiz.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
bp’den Visa Ticari Kredi Kartı Kullananlara FırsatÖnceki Haber

bp’den Visa Ticari Kredi Kartı Kullananl...

Alışan Lojistik Ve Naturelgaz’dan Yeşil AdımlarSonraki Haber

Alışan Lojistik Ve Naturelgaz’dan Yeşil...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar