İstanbul
DOLAR32.5767
EURO35.0187
ALTIN2423.2

Kentkart’ın Hedefinde Sürdürülebilir Ulaşım Var

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kentkart’ın Hedefinde Sürdürülebilir Ulaşım Var
Abone ol
Geliştirdiği akıllı ulaşım teknolojileri ile sürdürülebilir ulaşıma büyük katkılar sunan Kentkart’ın Pazarlama Müdürü Volkan Şen ile Kentkart’ın çevreci yaklaşımlarını konuştuk. Kentkart’ın geliştirdiği akıllı ulaşım teknolojileri ile toplu ulaşım kullanımını teşvik ettiğinden bahseden Şen, doğaya daha az karbon ayak izi bırakılmasını hedeflediklerini söyledi.

Kentkart olarak sürdürülebilirlik kavramını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sürdürülebilirlik kavramını temel değerlerimiz arasında görüyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne “sürdürülebilir ulaşım” için yeni teknolojiler geliştiriyoruz. Bu noktada sürdürülebilir ulaşımın kentlerimiz ve dünyamız için öneminden bahsetmek istiyorum. Bilindiği gibi sürdürülebilirlik; bugünün ihtiyaçlarını gelecek nesillerin kaynaklarını (enerji, su, hava, çevre vb.) tüketmeden, çevreye zarar vermeden mevcut kaynaklar ile karşılayabilmektir. Sürdürülebilir ulaşım ise; toplumların ihtiyacı olan hareketliliğin insan ve çevre sağlığı dikkate alınarak karşılanmasıdır. Sürdürülebilir ulaşım aynı zamanda sürdürülebilir şehirlerin de temel taşıdır. Köyden kente olan göçün artarak devam etmesi ile büyüyen kentleşme eğilimi bir takım altyapı, enerji ve ulaşım gibi sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu yüzden sürdürülebilir ulaşım kentlerimizin daha temiz, sağlıklı ve yaşanabilir olması açısından oldukça önemlidir.

Kentkart sürdürülebilir ulaşım alanında ne gibi çözümler sunuyor?

Dünya genelinde ve ülkemizde toplu ulaşıma verilen önem gün geçtikçe artıyor. Çünkü ulaşım sektörünün sebep olduğu CO2 salınımı sanayi sektöründen sonra 2. sırada geliyor. Ulaşım sektörünün özellikle sera gazı salınımına bağlı olarak çevre üzerinde yarattığı olumsuz etkiler (küresel ısınma, iklim krizi gibi.) ancak sürdürülebilir ulaşım çözümleri ile iyileştirilebilir. Kentkart olarak geliştirdiğimiz akıllı ulaşım sistemleri ile toplu ulaşımı kolay, hızlı ve erişebilir hale getirmeye çalışıyoruz. Mobil uygulamamız ile yolcular seyahat planlarını yapabiliyorlar. Kendilerine en yakın durağı, yaklaşan otobüsleri, hat ve güzergâh bilgilerini akıllı telefonlarından görebiliyorlar. Bu sayede bireysel araçların sağladığı esneklik ve konforu toplu taşıma sisteminde sağlamaya çalışıyoruz. Şunu biliyoruz ki bugün bir toplu taşıma aracı (otobüs, tramvay, metro vb.) yaklaşık 50-100 binek aracın trafiğe çıkmamasını sağlıyor. Bu da hem enerji tasarrufu hem de hava kalitemizde artış sağlıyor. Yenilikçi çözümlerimiz ile toplu ulaşım kullanımını teşvik ediyor ve daha keyifli hale getirmeye çalışıyoruz.

Peki Kentkart kendi geliştirdiği teknolojilerde çevre dostu ne gibi iyileştirmeler yapıyor?

Bildiğiniz gibi toplu ulaşım sistemlerinde plastik kartlar ve kullan at biletler kullanılıyor.  Bu kartlar ve biletler hem üretim sürecinde hem de kullanım sonrasında çevreye büyük zararlar veriyor. Ayrıca bu kartların içinde kullanılan elektronik çipler daha faydalı amaçlar için kullanılabilecekken (elektrikli araçlar vb.) plastik kartlarda kullanılarak kıt kaynakların verimsiz tüketilmesine neden oluyor. Biz de kentkart olarak öncelikle plastik kart ve kullan at bilet ihtiyacını ortadan kaldıran çözümlere odaklandık. Yeni bir plastik kart veya bilet üretmeden bu ihtiyacı nasıl karşılayabiliriz diye düşündük ve fiziksel kartın yerine geçebilecek NFC ve QR kod teknolojilerini geliştirdik. Bugün tüm akıllı telefonlarda kullanılabilen QR kod teknolojisi ile yolcular herhangi bir fiziksel karta ihtiyaç duymadan toplu ulaşım araçlarını kullanabiliyorlar. Hizmet verdiğimiz yerel yönetimlerin bu alana yapacağı yatırımlar ile yılda yaklaşık 12 milyon plastik kart ve kullan at bilet üretilmeyecek ve kentlerimizin karbon ayak izini azaltacağız.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
MAN’dan Yılın En Büyük Toplu Teslimat TöreniÖnceki Haber

MAN’dan Yılın En Büyük Toplu Teslimat Tö...

Mercedes-Benz Türk, Elektrikli Geleceğe Tam Şarj HazırSonraki Haber

Mercedes-Benz Türk, Elektrikli Geleceğe...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar