© Halk Ulaşım 2021

Yaşlılar Gribe Karşı Daha Dikkatli Olmalı

Ani hava değişikliklerinin yoğun olarak yaşandığı mevsimlerde grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da artış gösteriyor. Grip özellikle yaşlılarda çok ağır seyredebiliyor. Alınan basit önlemler ve aşılar ile aslında gripten korunmak mümkün. Liv Hospital İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Aslı Çurgunlu anlattı.

İlerleyen yaşla beraber tüm çevresel streslere ve enfeksiyon hastalıklarına duyarlılık, adaptasyon azaldığı için bu yaş grubunda grip ve diğer enfeksiyonlar çok ağır seyredebiliyor. Gribe bağlı pnömoni (zatüre) gibi kompikasyonlara ileri yaş grubunda daha sık rastlanıyor. Yine yaşlılarda birçok kronik hastalık mevcut olabileceğinden grip ve diğer enfeksiyonların seyri ve tedavisi daha zor olur. Yaş ilerledikçe organlar yaşlanır, fizyolojik değişiklikler çevresel etkenler ve genetik yatkınlıklar hastalıklara yol açar. Bu nedenle bakımlarında kronik hastalıkları yönetmek, ilaçları düzenlemek, gerektiğinde profesyonel yardım almak önemlidir. Çok ilaç kullandıklarında bunları unutup birbirlerine karıştırabilirler, yanlış alabilirler. Bu yüzden özel bakım ve destek gerekebilir.

Yaşlılarda grip zatürreye döner mi?

Yaşlılarda gribe bağlı veya grip sonrası gelişebilen zatürre riski sağlıklı genç erişkinlere göre daha fazladır. Ağır geçen grip hastalığı zatürreye ortam hazırlar, vücudu aşırı ölçüde zayıf düşüren hastalıkların seyri sırasında da zatürre ortaya çıkar.

Hangi belirtilerde doktora başvurmak gerekiyor?

Grip ağır şikayet ve bulgularla seyreden bir enfeksiyondur. Hastalarda ateş, şiddetli halsizlik, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük gibi şikayetler vardır.  Yine grip enfeksiyonunda boğaz ağrısı, nezle, burun akıntısı veya tıkanıklığı gibi bulgular da görülebilir. Gribal enfeksiyonlarda korkulan tablo hastalarda sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre gibi komplikasyonların ortaya çıkmasıdır.

Aşı çok önemli

Bulaşıcı hastalıklardan korunmada en önemlisi aşılardır. Kronik hastalığı olan yaşlılarda grip ve zatürre ölümcül olabilir, bu nedenle aşılar önemlidir. Özellikle 65 yaş üstü kişilerin gripten korunmasında aşı çok önemli. Grip aşısı yaptırmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir. Grip aşısı bağışıklık sistemini çalışmaya teşvik eder. Aşı ile vücut, virüsü nasıl tanıyacağını ve virüse karşı nasıl savaşacağını öğrenir.

 

GİRİBE KARŞI ÖNERİLER

 

 

 

 

· Yeterli ve kaliteli uyuyun:  Düzensiz ve az uyuyanların özellikle çocukların vücut direnci zayıfladığı için hastalıklara daha kolay yakalanırlar. Beyin, karaciğer, akciğerler hatta kaslarının bile sorunsuz çalışabilmesi için sıcaklığı kontrol edebilmesi ve hormonları salabilmesi gerekmektedir. Uykusuz kalmak vücudun bunları yapmasını zorlaştırır.

 

· Gereksiz ilaç kullanımından kaçının: Antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonları tedavi eder. Gereksiz şekilde antibiyotik almak sağlığınız için tehlikeli olur ve antibiyotiğe karşı olan direncinizi yükseltir. Doktor önerisi olmadan, gereksiz antibiyotik kullanmayın.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER