© Halk Ulaşım 2021

Samulaş’ta İbre Yükseliyor

Samulaş Genel Müdürü Akın Üner, Samulaş’ın kurulduğundan bu yana gelirlerinin yüzde 30.9, giderlerin de yüzde 12.3 arttığını söyledi.

Başta Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz olmak üzere yönetim kurulu üyelerinin yönlendiriciliğinde Samulaş’ın başarılı ve sağlıklı bir büyüme stratejisini başarıyla yürüttüğünü belirten Samulaş Genel Müdürü Akın Üner, “Bu durum mali ve fiziki gerçekleşmelere de yansımaktadır. Şeffaf ve hesap verebilen bir yönetim modelini uygulamaktayız. Samulaş kurulalı henüz üç yıl oldu ve kurumsallaşmayı hedeflemekteyiz. Bunun için de bilimsel ve teknolojiye dayanan bir yapılanma süreci yönetiyoruz” dedi.

10.10.2010 tarihinden, 2013 yılı Mayıs ayına kadar Samulaş’ın yüzde 30.9 oranında gelir artışına karşılık giderlerin sadece yüzde 12.3 arttığını ifade eden Üner, “Amortisman giderlerini bir tarafa bırakırsak 500 bin TL civarında negatifte olan mali bilançomuz 131 bin TL civarında artıya geçti. Aynı dönemde sağladığımız istihdam yüzde 32.5 artarken toplam taşıdığımız yolcu sayısı yüzde 29.1 oranında arttı. Bu süre içinde yolcu başına taşıma ücreti ise 1.30 TL’den 1.32 TL’ye çıktı. Bu rakam yüzde 1.5 gibi çok küçük bir artışa karşılık geliyor. Yani mali tablodaki iyileşmenin nedeni yolcu ücretlerinin artması değil, yolcu sayısının ve işletme verimliliğinin yükselmesidir” diye konuştu.

Samulaş’ın kentin batısında yol açtığı büyük ekonomik ve kentsel gelişime aynı hızla devam ettiğini belirten Üner, “Şirketimiz Büyükşehir Belediyemize ödediği kira yaklaşık yüzde 5.1 artışla 8 milyon 655 bin TL dolayında gerçekleşti. Bu durumda raylı sistemden elde edilen toplam kar ise yüzde 13.61 artarak 8 milyon 796 bin TL oldu. Bütün bunlar yapılırken 23 adet ring otobüsü sayısı 41’e çıktı ve bu amaçla önemli bir yatırım yapıldı. 16 tramvayın bakım ve onarım faaliyetleri de İtalyan ekibin gönderilmesiyle tamamen Türk mühendis ve işçisinin emekleriyle gerçekleştirilmeye başlandı” şeklinde konuştu.

Son bir yıl içerisinde alternatif ulaşım hatları olan minibüs ve halk otobüsü güzergahlarında kayda değer bir değişikliğin olmadığının altını çizen Üner, “Bu tablodaki iyileşmenin izlenen işletme politikalarının bir sonucudur. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Taflan’a kadar kentin muhtelif bölgelerine yapılan ring hattı taşımacılığının raylı sistemin verimliliğini arttırdı. Samulaş’ta başarılı tablonun başta Yönetim Kurulu Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz olmak üzere güvenlikçisinden sürücüsüne, mühendisinden teknisyenine tüm Samulaş çalışanlarına aittir. Samulaş’ın yolcularıyla birlikte büyük bir aile olduk” ifadelerini kullandı.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER