darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3423
EURO35.1206
ALTIN2239.3
SERHAT AKÇAKAYA

SERHAT AKÇAKAYA

Mail: sakcakaya@halkulasim.com

BİLGİ VE BİRİKİMİM İLE ADAYIM

Şirketim ÖZULAŞ A.Ş.’nin 10 Temmuz 2018 tarihinde yapılacak olan genel kurulunda, 4 yıldan beri Başkanlık yapmakta olan Göksel OVACIK’ın Esnaf Odası Başkanı olması nedeniyle Başkanlığa aday oldum. Başkan adaylığı görevini mevcut ekip arkadaşlarımız verdi ve genel kurul üyelerimizin takdirleriyle seçildiğimde hem beni Başkan adayı gösteren ekip arkadaşlarımın, hem de ortaklarımızın güvenlerine layık olmaya çalışacağım.

 

1 yılı Başkanlık ve kalanı Başkan Vekilliği olmak üzere, yaklaşık 6 yıldan beri aralıksız Yöneticilik yaptım. Bu nedenle de Başkanlık için yeterince bilgi ve tecrübemin olduğuna inanıyorum. Bu güvenle aday oldum zaten.  Sektörü ve sorunlarımızı, çözüm önerilerini çok iyi biliyorum. Ortaklarımız takdir ettikleri takdirde işi öğrenmek gibi bir zaman kaybım olmayacak ve hemen birikmiş sorunların çözümü ve taleplerimizin karşılanması için var gücümüzle işe sarılacağız.

 

4 yılı aşkın süredir birlikte çalışmaktan mutluluk duyduğum Esnaf Odası Başkanımız Göksel OVACIK bey’e ve yönetici arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu süre içinde, sınırlı imkanlara rağmen tam uyum halinde örnek bir çalışma gerçekleştirdik. Hemen, hemen hiç sorun yaşamadık. Ben ayrılan, kalan, arkadaşlarımın hepsinden memnunum. Allah hepsinden razı olsun.

 

Ancak her şeyin başı olduğu gibi gayet tabi sonu da var. Bazı nedenlerle bazen ayrılmak kaçınılmaz oluyor. Bazı arkadaşlarımız kendi takdirleriyle geçici olarak ekipten ayrıldılar. Kararlarına saygı duyuyorum. Elbette arkadaşlığımız ve dostluğumuz bir günlük değildi, zaten bundan sonra da devam edecek. Önemli olan fikirde birliktir. Mekan ayrılığının hiçbir önemi yoktur. Bizim gönül birliğimiz var ve hepsini ayrı, ayrı seviyorum.

 

Yapılacak Kongrede benim başkanlığımda yepyeni bir ekip oluşturduk ve bu şekilde ortaklarımızın huzuruna çıkıyoruz. Gayemiz, sektörümüzü en yükseğe çıkarmak, birikmiş sorunları çözmek ve muhtemel sorunları, alınacak tedbirlerle önlemek ve ekonomik olarak birimizi iki etmektir. Elbette kamuya ait biri işi, kamu kurumuna bağlı olarak yapmanın zorlukları var. Bunu biliyoruz ve bilincindeyiz. Ancak kent içi toplu taşıma da kentler için en önemli olmazsa olmaz ihtiyaç. Biz doğruları ve ihtiyaçları objektif bir şekilde anlattığımızda mutlaka karşılık bulacağını umut ediyoruz. Önemli olan meseleye çok yönlü ve objektif bakabilmektir. Biz varlığımızın kente bağlı olduğunu biliyoruz ve bizde bu kentte yaşıyoruz. Dolayısıyla da yapacağımız iyi ya da kötü hizmetlerden bizde etkileneceğiz. Kimseye rakip değil sistemin parçasıyız.

 

YAPTIKLARIMIZ

  1. KURUMSALLAŞMA

İşletme alanı ve faaliyet hacmi her geçen gün genişleyen bu işin, geleneksel yöntemlerle ve bireysel olarak sürdürülemeyeceğini biliyoruz. Daha güçlü ve etkin olabilmek, kaynakları daha verimli kullanabilmek için, mutlaka Kurumsallaşmanın gereğine inanıyoruz. Bu amaçla Şirketimizin kurumsal hale getirilmesi için önemli mesafeler aldık. Elbette daha iyisi de olabilir. Ancak bunun için zaman ve zemin önemlidir. Bağlı bulunduğumuz Kurumun da bunu istemesi ve teşvik etmesi gerekiyor. Ayrıca araç ve personel yönetimi için işletmeciliğin Şirketlere devir edilmesi ve Garajlar gerekmektedir. Şirketler şu anda ne yazık ki sadece temsilci durumunda. Mutlaka otorite-operatör ilişkisine dönüştürülmesi lazım sistemin. Etkili olabilmek için yetkili olmak gerekir. Vekil olarak yapacaklarımız elbette sınırlıdır.

 

Şirketimiz şu anda ideal ölçüde de olmasa bile kurumsallık noktasında çok, çok ileride. Son 5 yılda önemli şeyler yaptık. Artık yönetici olmadan Şirket işleri rahatlıkla yönetilebiliyor. Bunu sadece biz değil sektördeki bütün paydaşlarımız ifade ediyorlar. Bizim için gurur kaynağı ama asla yeterli değil daha ileri taşıyacağız. Mesela yönetim etkinliğini artırmak için profesyonel yönetime geçmenin gerektiğini biliyoruz. Artık Muhasebe Müdürümüz, Bilgi İşlem Müdürümüz var ve işler sorunsuz yürüyor. Bilgi İşlem birimini kurduk, kendimize özel ATS ve Kamera sistemimiz var. Sadece İstanbul da değil ülkemizdeki tüm sektör açısından Şirketimiz önemli bir itici güç haline geldi. Sektörün en önemli sorunlarının çözümünde en başta rol üstlendik. Akaryakıt Şirketi sayısını ikiye çıkardık. Çok iyi bir filo takibimiz var. Rapor savunma ve itirazları artık sorun olmaktan çıktı.

 

  1. ÖHO TANIMI

Yıllardır bir türlü çözülemeyen ÖHO tanımı meselesinin çözümünde en aktif görev bize nasip oldu ve bunu geçtiğimiz yıl gerçekleştirdik. Artık Özel Halk Otobüslerinin Devletimizin mevzuatında tanımı var. Bunun için tanım metnini hazırladık ve Sayın İçişleri Bakanımızı hem ziyaret ettik hem de İstanbul da görkemli bir törenle ağırladık.

 

  1. KDV İNDİRİMİ

KDV indirim konusu da uzun süreden beri sektörün gündemindeydi. Bununla alakalı bir rapor hazırladık ve Maliye Bakanlığı yetkililerine izah ettik. Sayın Bakanımızı İstanbul da ağırladık ve KDV %1,5’e indirildi. Buna ilaveten gelir vergisi indirimiyle alakalı da çalışmalarda son aşamaya gelinde ve 2019 yılı başında hayata geçirilmiş olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızı bir iftar programında bütün sektör olarak ağırladık ve Sayın Cumhurbaşkanımız burada KDV, gelir vergisi ve ücretsiz taşıma destek miktarının artırılmasıyla alakalı olarak müjdeler verdiler.

 

  1. ÜCRETSİZ TAŞIMA SORUNU

Sektörümüzün en önemli sorunu haline geldi. Şu anda İstanbul da ortalama olarak %15’lere varan ücretsiz yolculuklar otobüs başına aylık 7 bin lira civarında bir gelir kaybına neden oldu ve yolculuk sayısı arttıkça bu açık daha da büyüyor ve büyüyecek. Bu açığın aylık destek miktarının artırılmasıyla çözülemeyeceğini bildiğimiz için kapsamlı bir rapor hazırladık ve muhataplarımıza ilettik. Devletimizin Milletimizin bir kesimine yaptığı sosyal destek uygulaması bizi ilgilendirmiyor. Bizim anlatmaya çalıştığımız konu Özel Halk otobüsleri açısından bu işin bir sosyal probleme dönüşmesidir. Devletimiz desteği kişiye yapar, belediyeye yapar bu onların takdiridir. Bizim aracımıza binen bu kesimler ya ücretsiz olmadan önceki tarifeye göre (1,85 TL) ücret ödesinler, ya da İBB bize bu tarife üzerinden ücretsizler için ödeme yapsınlar ki hem gelir açığımız kapansın hem de büyümesin. Aylık destek miktarını her yıl %100 artırsanız bile ücretsiz yolculuk sayısı da arttığı için çare olmayacaktır. Ayrıca her araca eşit ödeme de adil değildir. Bazı bölgelerde oran %6-8 iken, bazı bölgelerde %25-30’u bulmaktadır. Ayrıca usulsüz kullanım ve istismar artmaktadır. Bunu önlemenin en kolay ve pratik ve kolay yolu Devletimizin desteği kişilere veya Belediyelere yapması ve bizimde ücretsiz yolculukların bedelini sosyal indirimli tarife üzerinden yolcudan ya da Belediyeden tıklama başına almamızdır. Bu sorun başka bir şekilde çözülemez ve bir süre sonra Özel Halk Otobüsleri iflas eder. Çünkü yatırım ve işletme giderlerini kendimiz karşılıyoruz ve bu şartlarda ayakta kalabilme imkanımız yoktur. Yoksa bizim vatandaşımıza karşı bir tavrımız asla söz konusu değildir ve zaten olamaz da. Tam aksine vatandaşımızla, yaşlılarımızla karşı karşıya gelmekten veya böyle anlaşılmasından rahatsızız.

 

  1. TEK MEVZUAT

Ülkemizde sayıları 30 bini aştığı halde Özel Halk Otobüsleriyle alakalı olarak standardı sağlayacak bir mevzuat maalesef yoktur. Bu nedenle de Belediyelerimiz herkes kendine göre ve bir diğeri ile çelişen uygulama geliştirmişlerdir. Konuyla ilgili olarak öncesinde İçişleri Bakanımız ile görüşmek suretiyle bir “ÖHO YÖNETMELİĞİ” taslağı hazırladık ve Devletimizin ilgililerine sunduk. Bu taslak hayata geçirildiğinde ülkenin her yerinde standart bir uygulama olacak ve Özel Halk Otobüsleri sektörü gerçek bir sektör haline gelecek.

 

YAPMAK İSTEDİKLERİMİZ

 

  1. KURUMSAL İŞLETMECİLİĞE GEÇİŞ

Şu anki bireysel işletmecilik ne yazık ki sektörün freni ve sorunların kaynağı haline geldi. Dünya da eşi benzeri olmayan böyle bir işletmecilik ile bizim bir adım daha ileri gidebilmemiz ve kendimizi geliştirebilmemiz mümkün değildir. Çünkü bireysel anlayışla bir hizmet ve kalite standardı yakalayabilmek, kapasiteyi tam esneklikle verimli bir şekilde kullanabilmek imkansızdır ve filo avantajlarından yararlanmayı da önlemektedir. Bugün bir hattan bir hatta 1 araç aktarabilmek çok ciddi sorun olmakta, sırf bu nedenle gruplar ve Şirketler arasında kırgınlıklar ve dargınlıklar meydana getirmektedir.

 

Bu nedenle araçların, hatların, personelin ve gelir giderin tek havuzda, işletme hakkının Şirkette olduğu tam esnek bir Kurumsallaşmak öngörüyoruz. Ortaklarımız araçlarının işletme hakkını Şirkete devir edecek, işletmeciliği Şirket yapacak, personeli Şirket istihdam edecek, gelir ve gider eşit bir şekilde ortaklar arasında pay edilecek. Ayrılmak isteyen ortak hissesini Şirkete devir etmek suretiyle ayrılabilecektir. Böyle bir Kurumsallaşma düşünüyoruz.

 

  1. SERİLİ PLAKA

ÖHO tanımı artık Devlet Mevzuatında Ticari araç olarak yerini aldı. Bunu serili plaka ile taçlandırmak istiyoruz. Tahdit istemiyoruz. Çünkü bu sektörde kapasitenin tam esnek olması lazımdır. Yani talebe göre kapasite azaltılıp çoğaltılabilmeli ve deplase edilebilmelidir. Sektör gerçeği budur. Tahdit işletme esnekliğini sınırlayacağı için bize uymaz. Araçlarımızın daha iyi denetlenebilmesi ve takibi için serili plaka isteyeceğiz.

 

  1. İMAJ YENİLEME

Her sistem ve her şey kullanıldıkça eskir ve değişen zamana göre yeni ihtiyaçlar ve şartlar oluşur. Özel Halk Otobüsleri açısından da yeni bir imaja ihtiyaç vardır. Bağlı bulunduğumuz Kurum ile birlikte imaj yenileme hamlesi yapmak istiyoruz. İşletme bölgeleri itibariyle renkler ayrılabilir (zaten kod numaraları farklı) isimler verilebilir. (Mesela Anadolu Otobüsleri, İstanbul Otobüsleri, Boğaziçi Otobüsleri gibi)

 

  1. YENİ BİR İŞLETME SİSTEMİNE İHTİYAÇ VAR

İETT tarafından 1985 yılında kurulan Özel Halk Otobüsü işletme sistemi (aslında otobüs sistemi) eskidi ve şu anda sadece sorun üretiyor. Türel rekabete dayalı ve esneklikten yoksun sistem ihlal üretiyor. Bunun sonucunda taşımacılar mağdur oluyor, nitelikli şoför bulamıyoruz, otorite-operatör arasında güvensizlik her geçen gün biraz daha artıyor, ilişkiler bozuluyor, iletişim zorlaşıyor ve bunun sonucunda vatandaşımız ve kentimiz nitelikli hizmet alamıyor. Otobüs sistemini diğer sistemler karşısından en önemli özelliği modüler (kolay taşınır) ve esnek olmasıdır. Ancak gerek kendi içinde gruplar arası, türler arası ve Şirketler arası rekabet nedeniyle kapasiteyi verimli ve ihtiyaca göre kullanamıyoruz. İşletim maliyeti yüksek oluyor ve müşteri memnuniyetsizliği her geçen gün artıyor. Yeni bir sistem kurulması için bağlı bulunduğumuz Kurum ile ortak çalışma yaparak otobüs İşletmeciliğinin kente yakışır hale gelmesine çalışacağız.

 

  1. GARAJ İHTİYACI

Şoför ve araçları çok daha iyi yönetmek açısından 250’şer otobüslük küçük garajlara ihtiyacımız var. Ancak hem arsa, hem de tesis kurmak için finansmana ihtiyaç var. Bunu paydaşlardan destek almak ve işletmesinin kiraya vermek suretiyle kurmak istiyoruz. Tabi bu noktada bağlı bulunduğumuz Kurumun desteğine ve yardımına ihtiyacımız var. Aslında Garajlar kentin ihtiyacı. Araçlar dışarıda kaldığında güvenlik ve çevre sorunları oluşuyor, hırsızlıklar oluyor. Bu konu da da inşallah adımlar atacağız.

 

Yazı alanı sınırlı olduğu için diğer projelerimizi burada ifade edemedim. Onları da ortaklarımızla yapacağımız toplantılarda ve genel kurul esnasında aktaracağım. Ama en önemli projemiz elbette çok çalışmak olacaktır. Zaman mefhumu, gece, gündüz, tatil demeden çalışacağız. Sorunlarımız çok ve bunları el birliği, gönül birliği, dayanışma, birlik-beraberlik içinde inşallah bir sinerji oluşturmak suretiyle aşacağız.

 

ÖZULAŞ 26 yaşında ve 25. Genel kurulunu yapıyor. ÖZULAŞ’ın artık bir Kültürü var. Biz genel kurulları bayram ve etkinlik olarak görüyoruz. Hepimiz kardeşiz ve bu hep böyle devam edecek. Genel Kurulda yarışacağımız listedeki kişiler ailemizin üyeleri ve bizim arkadaşlarımız. Ayrımız, gayrımız yok ve amacımız aynı. Sektöre iyi hizmet vermek ve kalkındırmak. Bunlar zaten ortak menfaatlerimiz. Dolayısıyla da biz arkadaşlarımızı seviyor ve saygı duyuyoruz. Ortaklarımız kime görev verir ise o bizim yöneticimiz olacak. Kazanan ve kaybeden asla olmayacak. Ama gönlümüzden geçen her zaman Sektörün kazanmasıdır. ÖZULAŞ bayramını şenlendirecek olan listelerdeki arkadaşlarıma canı gönülden başarılar diliyorum. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için. Yarın yüz yüze bakacağız ve bir arada olmak mecburiyetimiz var. Biri birimizi kırmadan, incitmeden saygı çerçevesinde hareket edeceğimize inanıyorum.

 

Esnaf Odası Başkanı seçtiğimiz Göksel OVACIK’a hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyor kolaylıklar diliyorum. ÖZULAŞ’ımızın genel kurulu öncelikle ortaklarımıza ve sonra tüm sektöre hayırlı ve uğurlu olsun. ÖZULAŞ sektör için çok önemli. Hepimizin bunu dikkate alarak itinayla davranmamız gerekiyor.

Bütün kardeşlerimi ALLAH’a emanet ediyor, saygılar sunuyorum.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar