darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3449
EURO35.2217
ALTIN2247.2
NİHAT PELEN

NİHAT PELEN

Mail: nihatpelen@halkulasim.com

Şoför Hatası Esnafa Kesilmemeli

Otobüs şoförü bulmak zor. Bulunan şoförü denetlemek ise ayrı zor. Bu zorluklar esnafımıza önemli kayıplar da yaşatmaktadır. Şoförden kaynaklı yazılan rapor, ceza ve yaptırımlar esnafımıza büyük zararlar yaşatmaktadır. Bu duruma İETT nezdinde kalıcı çözümler sunulmalıdır.

Sektör olarak zorlu süreçlerden geçtik. Bu zorlu süreçler içerisinde sektörel birlik ile önemli kazanımlar ve köklü değişimler sunacak imkanlar sağlandı. Özellikle Ankara ve İstanbul ayağında ilgili kurumlar nezdinde yapılan çalışmalar ile gelecekte etkisi çok daha hissedilecek kazanımlara sahip olduk. Örneğin KDV ve Gelir Vergisi.

Tüm bu kazanımlar için ilgili kuruluşlara esnaf adına ne kadar teşekkür etsek azdır. Lakin  sahada yaşanan sorunları da göz ardı etmemeliyiz. Sektörümüzde büyük bir şoför açığı var. Kimi dönemler istihdam edebilecek şoför bulamaz oluyoruz. Türkiye şartları göz önüne alındığında maaş olarak iyi rakamlar sunuyor olsak bile işin zorluğu ve İstanbul’un trafiği ele alındığında çoğu kişi çalışmayı tercih etmiyor. Bu sebeple şoför sıkıntısı yaşamaktayız. Aynı zamanda şoförlerden de sıkıntı yaşamaktayız!

Ceza Esnafa Olmamalı

Halk otobüslerinde çalışan şoförlere titiz bir çalışma karnesi düzenlenmelidir. Şoför keyfiliği ile olan hatalar sürücüye yaptırım olarak dönmelidir. Bu sağlanması halinde sektörümüzde yolcu memnuniyeti de önemli oranda artacaktır. Özellikle muavinlerimizin kalkışı ile beraber yolcuların İstanbulKart sıkıntıları baş gösterdi. Kartı olmayan veya bakiyesi bulunmayan yolcularımız şoförlerimize para uzatmakta. Sisteme aktarılmayan ve şoförün cebine kalan bu bilet paraları da bizlere önemli oranda zarar vermektedir. Bu durumdan başta halk otobüs esnafı muzdariptir. Hatta bu konuda yönetimler olarak da denetlemeler yapmaktayız. Fakat böyle bir vakada dahi ceza esnafa yazılmaktadır. Parayı alan şoför, zarar eden esnaf ve ceza yazılan da esnaf oluyor.

Yolcu memnuniyeti için toplu ulaşım da hizmet sunacak şoförlerin bir çalışma sistemi olmalıdır. Hata yapan şoför hatasına göre sertifikasını kaybetmeli ve biz de bu kişi ile olan çalışmamızı rahatlıkla sona erdirebilmeliyiz. İETT’nin çalışma koşullarına uymayan şoförler otomatik olarak işten çıkarılabilmelidir. Keyfi yapılan hatalar esnafa yüklenmemelidir.

Yeni Yönetimden Umutluyuz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sektörümüze umut oldu. Özellikle seçim öncesi sözleri ve seçimler sonrasında sektörümüze gösterdiği yakınlık gelecek adına bizlere de umut verdi. Çünkü bu yeni dönemde taleplerimiz çok ve önemli. Bizler için değerli sözler verdi başkanımız.

Sistem yeni bir noktaya evriliyor. Ücretsizlerin artışı, öğrenci kartlarına uygulanan sembolik rakamlar, yakıt ve araç değişim maliyetlerinin anormal yükselişi gibi etmenler yolcu üzerinden işletme bekasını imkansızlaştırır konuma geldi. Bu sebeple geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi zam yerine sübvanse kararı aldı. Son 1 yıldır esnafımız giderlerini ancak bu yolla karşılayabilmekte. Fakat bu sistem çok da sürdürülebilir durmamakta. Yeni bir sistem ile sübvansiyonu bir sisteme oturtmak lazım. Yeni sistemi; km bazlı, performansa dayalı, yolcu başı gibi isimlerle adlandırabiliriz. Önemli olan esnafın hakkı ile kazandığı ve sürdürülebilir doğru bir sistemin gelmesidir.

Ekrem Başkanımız bu konuda göreve geldiği ilk günden bu yana sektörümüz ile istişare halinde oldu. İlgili müdürleri her daim bizlerle görüştü. Eylül ayı sonunda da bir çalıştay düzenleyeceğiz. Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun katılımı ile düzenlenecek çalıştayda yeni sistem daha somut hale gelecektir.

Yeni ödeme sistemi dışında özlük haklarımız konusunda da Başkanımızın sektörümüze sözü var. Bizim tahdit olarak adlandırdığı Başkanımızın ise özlük hakları olarak sunduğu bu talebin gayesi kazanımlarımızı güvence altına almaktır. Yeni dönemde bu konuda da önemli adımlar atılacaktır.

Levent Garajı Hayırlı Olsun

Şirketimiz sadece ilgili kurumlarla olan görüşmeler neticesinde müjdeleri esnafımıza kazandırmıyor. Bunun dışında şirket olarak da çalışmalarımız mevcut. Bunun son örneği de Levent Garajı oldu. İETT’den aldığımız Levent Garajını Yeni İstanbul Halk Otobüsleri şirketi olarak esnafımıza kazandırdık. Burada yaptığımız düzenleme ile esnafımız artık ücretsiz olarak gece parklanması yapabilecek. Ayrıca yıkama, yağ, bakım üniteleri de kazandırdık. Modern ve hayali yıllardır kurulan ama yapılamayan bu garajı sektörümüze kazandırdık. İstanbul’un mücavir alanlarında değil, şehrin tam da kalbinde bu hizmeti esnafımıza sunduk.

Esnafımıza parklanma konusunda zorlamayacağız. Fakat esnaflarımızın zaten parklanma konusunda talebi var. Otobüsü güvenilir bir yerde hem bakımları yapılacak, hem yıkanacak hem de parklanacak. Ve bunları merkezi bir noktada sağlayacak. Şirket olarak çok doğru bir adım attığımıza inanıyorum. Yakında resmi açılışı da garajımızın yapılacak.

Araç Cihazları Artık Değişmeli

Otobüslerimizde çeşitli teknolojik cihazlar mevcut. Araç validatörleri ve uydu cihazları işlevini yerine getiremez hale geldi. Ömürleri dolan bu cihazların acilen İETT veya Büyükşehir tarafından yenilenmesini beklemekteyiz. Zamanında bu cihazlar ilgili kurumlarca ücretsiz olarak bizlere sunulmuştu. Bugün ise artık bu cihazlar ömrünü doldurmuş durumda. Cihazlardan kaynaklı arızalar esnafımıza rapor olarak dönmekte. Oysaki bu cihazların arızası bizleri zaten mağdur etmektedir.

Büyükşehir Belediye Başkanımızdan bu konuda da hızlı bir adım atmasını beklemekteyiz. İstanbul halkına daha konforlu ve modern bir taşıma hizmeti için talep ettiğimiz cihaz değişiminin kısa zamanda hayata geçmesini ummaktayız. Bizlere bu cihazların mali bir getirisi bulunmuyor. Belediyemiz adına modern taşımacılık için gerekli bu cihazların İstanbul halkı için ücretsiz bir şekilde değişimini beklemekteyiz.

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar