darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3484
EURO35.1321
ALTIN2303.2
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

YENİ SİSTEMDEN UMUTLUYUZ

Genel seçimler sonrası alınan hayırlı sonuçlar sayesinde ülkemiz yeni bir sistemle tanışıyor. Bu yeni sistemden tüm iş dünyası olarak umutluyuz. Cumhurbaşkanımız önderliğinde kurulacak yeni düzen ile halk otobüs camiasının da sorunları daha kısa ve aktif çözümlere kavuşacaktır.

24 Haziran seçimleri öncesi ulaşım camiası olarak sorunlarımızın çözümü adına her alanda çok büyük mücadeleler gösterdik. Özellikle siyasi manada vekillerden bakanlara hatta Cumhurbaşkanımıza dahi ulaşarak sorunlarımızı dile getirdik. TÖHOB’un önderliğine inanarak daima destekçisi olduk. Hem TÖHOB hem de şirket yönetimlerimiz ulaşabildiği tüm siyasi isimlerle görüştü. Mevcut milletvekillerimiz, milletvekili adayları, il ve ilçe başkanları, bakanlar ve Başbakanımız ile her fırsatta görüşmeleri verimli ve doğru bir şekilde gerçekleştirdik. Esnaf sorunlarını en doğru mercilere ulaştırdık.

Sektörün tüm beklentileri talepleri ile tam olarak gerçekleşmese bile, kısa zaman içerisinde önemli kazanımlar elde edildi. bu görüşmeler ile Cumhurbaşkanımız iftarda soframızı paylaştı. Yenikapı iftarı özellikle bu anlamda sektörün miladı hükmündedir. Kazanımlar az bile olsa devletimizin en üstü bizlere öylesi yoğun bir dönemde zaman ayırmış ve sorunlarımızı dinlemiştir. Bunu kimse küçük göremez ve küçümseyemez. Özellikle sayısal manada baktığımızda halk otobüs camiası öyle kalabalık da değildir. Fakat hiçbir esnaf kuruluşuna zaman ayıramazken bizlerin iftar programına iştirak etti.

KDV’de Mutlu Sona Geldik

Yenikapı iftarından Maliye Bakanımız Naci Ağbal’dan talep ettiğimiz KDV indirimi artık hayat buluyor. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın iftarda sunduğu müjde ile artık halk otobüslerinde KDV oranımız %1,5 olacak. Hatta yine Cumhurbaşkanımızın talimatı ile gelir vergisinde de Maliye Bakanlığı ile yeni bir düzenlemeye gidiyoruz. KDV’de olduğu gibi gelir vergisinde de sabit bir orana geçme çalışmalarımız başladı. Bu doğrultuda ki talebimiz de %1’dir. Tabi ki görüşmelerimiz sürüyor. Ancak KDV ile beraber gelir vergisinde de bir anlaşmaya vararak hayata geçireceğiz.

Tabi ki KDV ve gelir vergisi indirimleri sektör sorunlarımızın bitişi demek değildir. Daha çözülmesi gereken çok sorunumuz var. Fakat özellikle vergiler konusu bütün ticaret sahibi insanların ortak kaygısıdır. Halk otobüs esnafı ise bu kaygıdan artık kurtulacak. Maliye ile bir barış sağlanacak. Geçmişe bir sünger çekerek doğru ve kazan kazan ilişkisine bağlı bir vergilendirme sistem ile geleceğe daha umutlu bakacağız. Dahası artık korkumuz olmadan taleplerimiz olacak.

Ücretsiz Desteği Tabi Ki Yetersiz

İstanbul’da şuan halk otobüslerimiz günlük ortalama olarak 200 kişiyi ücretsiz taşımaktadır. Kimi hatlarımızda özellikle bu rakam çok yükseklere çıkmaktadır. Devletin aldığı karar ile 65 yaş ve üzeri vatandaşlarında bu haktan yararlanmaya başlaması sonucu ücretsiz binişlerimiz çok yüksek oranlarda artış durumda. Esnafımız yasanın uygulamaya girişinden bu yanan önemli oranda gelir kaybı yaşadı.

Bizim burada ki talebimiz ilk baştan beri asla değişmedi. Yolcu adedince ücret talebimiz halen devam ediyor. Rakamı ne olursa olsun devlet desteğinin yolcu sayısınca verilmesinden yanayız. Şuan ise İstanbul esnafına aylık 1000 TL ödeme yapılıyor. Cumhurbaşkanımızın açıklaması ile bu rakam %33 zamlanarak 1330TL’ye çıkmıştır. Tabi ki Türkiye geneli ödene rakama bakıldığında %33 zam gerçekten büyük bir iyileştirme sayılabilir. Fakat mevcut rakamlar halk otobüs esnafının ücretsiz yolculuklar anlamında kaybını telafi etme boyutuna ulaşamamıştır.

Hem zararın telafisi hem de adil bir dağılım için kişi başı ücretlendirme talebimiz devam etmektedir. Gelecek dönemde ki çalışmalarımız bu doğrultuda devam edecektir. Fakat kimsenin elinde sihirli bir değnek yok. İşimiz sihirbazlık değil. Bu kazanımlar uzunca mücadeleler ile kazanılacaktır. Bugün hem şirket yönetimlerimiz hem de TÖHOB olarak önemli kazanımlar esnafımıza sunduk. Bunun devamlılığı ve kazanımların artması için aynı kararlılık ve sabır ile çalışmaya devam ediyoruz.

İBB İle Görüşmelerimiz Başladı

Yenikapı iftarı birçok imkanlar sundu. Cumhurbaşkanımızın Yenikapı’ya teşrifi esnafımız adına bizlere yeni kapılar açtı. Özellikle meclisten çıkan bir yasa ile Büyükşehir Belediyeleri’nin halk otobüs esnaflarına ücretsiz binişler için ödeme imkanı tanıması yeni bir gelir imkanı sunuyor. Cumhurbaşkanımızın da bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımıza bizlere destek olmasını rica etti. bu doğrultuda görüşmelerimiz başladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı desteğinin dışında ki ücretsiz binişler için Büyükşehir’den de bir adım bekliyoruz. Esnafa bir gelir desteği noktasında çalışmalar yapılacaktır. Zaten Büyükşehir’in sunumu ile taşınan ücretsiz yolcularımız da oldukça yüksek rakamlarda. Esnafımızın bu konuda da olumlu kazanımları olacaktır.

Bunu dışında özellikle yakıt giderlerimizin artışı esnafımızı zora sokmuştur. Gelirimizin büyük bir bölümünün erimesine sebep olan yakıt gideri son dönemlerde ki zamlar ile altından kalkılamaz boyuta ulaştı. Bu yüzden Büyükşehir Belediyesi’nden zam talebimiz var. Ücret tarifemiz de bir düzenleme artık olması gerekiyor.

Merkezi yönetimden aldığımız desteklere benzer şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da iyileştirmeler görürsek sistemin refahı açısından önemli bir yol kat etmiş oluruz. Hem ücretsizler hem de ücret tarifesi konusunda kısa vadede Büyükşehir’den bir olumlu sonuç bekliyoruz.

Ülke olarak yeni bir sisteme geçiyoruz. Bu yeni sisteme geçerken halk otobüs esnafı olarak da geleceğe umutla bakabilme adına bağlı bulunduğumuz kurumlardan güzel adımlar bekliyoruz. Yeni Türkiye’de, gelecekten umutlu esnaflarımız olsun.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar