İstanbul
DOLAR32.566
EURO34.9051
ALTIN2435.2
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Sübvansiyon Zamanında Ödenmeli

1 Ekim 2018’de tarihi bir başarı elde ettik. Zam ile telafi edilemeyecek maliyetler İstanbul Büyükşehir Belediyesi sübvansesi ile telafi edilir duruma geldi. Yolcu başına alınan destek ile o günün kötü koşullarına merhem olundu. Fakat düzenli ödemelerin yapılamaması ise bizi zora sokuyor…

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından çıkarılan destek ödemesi 1 yıldır esnafımızın ayakta kalmasını sağladı. O dönemki zam taleplerimize karşın sunulan bu alternatif çözüm kısa zamanlı sorunların çözülmesine imkan tanıdı. Bu destek sektörümüz için büyük bir kazanımdır. Tarihimizde ilk sayılacak bir başarıyı bu esnafa kazandırdık. Fakat eksiklikleri var!

Toplu ulaşımda sübvansiyon dünyanın birçok yerinde uygulanan bir sistem. Kamu hizmeti olan toplu ulaşımın makul rakamlarda sunulabilmesi adına idarelerce özel işletmecilere destek ödemesi yapılır. Biz bu sisteme daha yeni kavuştuk. Önceki yıllarda öğrenci farkı gibi ödemeler olsa da toplam hakediş içerisinde ki payı çok küçüktü. Bugün ise yolcu başına yapılan Büyükşehir sübvansesi ile hakedişlerimizin 6’sı destek olarak yapılmaktadır. Bu sayede esnaf aracını yürütebilmiş ve İstanbul halkına kesintisiz hizmetini sürdürebilmiştir.

Sübvansiyon Şarttı Ama Düzenli Ödeme de Şart

Ulaşılan destek ödemeleri dünyada ki örneklerle kıyaslandığında çok az kalsa da geçmişimize baktığımızda gerçekten büyük kazanım. Esnaf bu destek ödemelerine güvenerek aracını servise çıkarmakta, giderlerini borçlanmakta ve hizmet sunmaktadır. Çünkü yolcu gelirleri otobüslerin düzenli çalışmasına imkan veremez düzeye geriledi.

Durum böyle olunca esnafımız destek ödemelerini de düzenli bir şekilde beklemektedir. Çünkü aracın senedi, yakıtı ve şoför maaşı gibi maliyetlerin ödenme imkanı ancak bu para ile mümkün. Oysaki sisteme girdiğimizden bu yana maalesef ödemeler bir düzene oturmadı. 3 aylık destek ödememiz şuan içeride beklemekte. Bu belirsizlikler esnafı ürkütmekte ve geleceğine umutla bakmasını engellemektedir. Gerekli yatırımlarını bile öteleme yoluna gitmektedir.

Araç Değişimleri Duraksadı

Bizim otobüslerimiz çok yoğun bir koşulda çalışmakta. İş yoğunluğu ile kısa zamanda eskimekte ve çok ağır bakımlara ihtiyaç duymaktadır. Bunların hepsi esnafa maliyet olarak dönmektedir. Gelirlerin düzensizliği ile özellikle bu yıl araç değişimleri durma noktasına geldi. KDV indirimi ve Kredi indirimleri dahi araç değişimlerinin önünü açamadı. Düzensiz gelen ödemeler esnafın borçlanma cesaretini kırmaktadır.

Sektörü bir güvene ihtiyacı var. Biz bu sebeple yeni bir ödeme sistemi olmasını önerdik. İETT ve İBB’de bu konuda çalışmalara başladı. Kendileri de bu konuya sıcak bakıyor. Tabi şuanda beklentiler ele alındı, esnaf talepleri iletildi. İlgili birimler çalışmalarını sürdürmekte ve bizde destek vermekteyiz. Çalışma sonucu ne olur bilemeyiz. Yani KM, performans, yolcu başı gibi bir sistem veya bambaşka bir düzen planlanabilir. Fakat hangisi olursa olsun esnaf sorunları çözücü bir plan olacaktır. Çünkü sisteme geçmede ki son söz esnafın olacak. Esnafın çıkarlarına aykırı bir sistem gelemez.

Sistem Tıkanmamalı

İstanbul büyük bir şehir. Bir ucu Şile diğeri Tuzla, ötür tarafı Silivri’ye uzanan devasa genişlemiş bir şehir. Biz bu şehre yıllardır hizmet vermekteyiz. Halkımızı sabah iş, okul gibi ulaşması gereken noktalara taşırken akşamda evlerine, sevdiklerine götürmekteyiz. Kamunun yükünü özel işletmeciler olarak yüklenmiş ve yıllardır ifa etmekteyiz.

Hatalarımızda olmuştur dönem dönem. Fakat asla ulaşımı aksatmadık. İstanbulluya her türlü zorluğa karşın kesintisiz hizmet sunduk. Daha yeni yeni halk otobüslerinin nasıl zorluklar yaşadığı anlaşıldı. Gelir düzenlemeleri sağlandı ve Vergi yükü hafifletildi. Oysaki yıllarca bu zorluklara karşın vatandaşlara hizmet sunmaya gayret ediyorduk. İdarecilerimizin bunları da düşünmelerini isteriz. Bu esnaf büyük bir özveri sergilemişken yapılması gereken şeyler artık ötelenmesin istiyoruz.

Sistem tıkanıyor bu ötelemeler ile. İstanbul halkına konforu sunmak için aracını yenileyen esnaf kredisini ödeyemiyor. Oysaki 3 aylık sübvansiyonu içeride ama aracı haciz tehlikesiyle karşı karşıya. Yakıt almış istasyona ödeme yapıyor, fakat kağıt üzerinde alacakları var. Bu yaşananlar ulaşımı aksatıyor. Belki daha hissedilmedi ama hissedilmeme sebebi de esnafın özverisinden dolayı.

İşte tüm bu sebeplerden dolayı yeni bir sistem ihtiyacı var. Ödemelerimiz de belirli bir takvime bağlanmalıdır. Biz “yarın ödeme gelecek mi” merakından kurtulmalıyız.

Özulaş Başkanını Tebrik Ederim

Kardeş şirketimizdir Özulaş. Önemli bir seçim yaşadılar. 3 listenin katıldığı ve esnafın takdirini alıp göreve getirdiği başkanları ile geleceklerine yön verdiler. Esnaf her zaman en doğru kararı verendir. Bizlerde emin olmalıyız ki esnaf seçtiyse en doğru tercih seçilendir. Biz kardeş şirketleriz, esnafın takdir ettikleri ile esnafa hizmet sunarız. Seçimlere karışmaz, seçilenle başarıya yürürüz. Göksel Ovacık’ta esnafının takdirini almış bir başkandır. Kendisine bu yolda başarılar dilerim.

Yeni dönemde önemli çalışmalara imza atacağımıza inanıyorum. Özulaş’ın yeni yönetimi ile İstanbul Halk Ulaşım mücadelesine omuz omuza esnafın çıkarları için devam edecektir. İETT ve İBB ile İstanbul genelinde, Esnaf Odası ve TÖHOB ile de Ankara çalışmalarımızda başarılı bir şekilde görevimizi yerine getireceğiz.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar