İstanbul
DOLAR32.5032
EURO34.9746
ALTIN2438.7
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

NACİ YAĞIZ: YENİ SİSTEME EVET AMA…

Mevcut sistem içinden çıkılmaz sorunlara artık sebep olmaktadır. Tüm sektör paydaşları sürdürülebilir bir ulaşım hizmeti için yeni bir sistemin olmasını istiyor. Fakat yeni sistem eski kazanımları muhafaza etmelidir. Endişeler giderilirse esnafımız bu sisteme dahil olacaktır. Müdafaamız, esnafımızın hakkı ve hukuku içindir.

Ulaşım sektörünün bugün gelinen noktada hali ortadadır. Durmaksızın artan giderler ve düşen gelirler ile esnafımız İstanbul halkına hizmet vermekte. Sorunlar adına yapılan orel ve hat düzenlemeleri ile çözümün artık mümkün olmadığı aşikardır. Bu gibi çözüm yolları sistemin artık daha da tıkanmasına ve paydaşlar arası sürtüşmelere neden olmaktadır. Değiştirilen her bir saat ve uzatılan hat diğer bölge ve şirketlerin hatlarına olumsuz durumlar yaşatmaktadır. Bu olaylarda kaliteli ulaşımı sekteye uğratıyor.

Ulaşımda Tek Otorite Sağlanacak

Çözüm artık radikal ve kalıcı yollar ile sağlanabilir. İstanbul’un ulaşım sorununa çözüm adına da İstanbul Büyükşehir Belediyesi kilometre bazlı performansa dayalı yeni bir hakediş sistemi üzerinde çalışıyor. Yıllardır şirketler olarak bizlerinde İETT’ye sunduğumuz bir öneriydi bu sistem. Büyükşehir Belediyesi bu doğrultuda meclisten onay aldı ve ilgili birimlerince bir çalışma başlatıldı. Yenin sistemden beklenti çok yüksek. Özellikle Şehiriçi ulaşımda tüm paydaşları tek otoriteye bağlanacak olması ve rekabet ortamını kaldırması, ulaşımda beklenen kaliteyi ve konforu sunacaktır.

Ulaşım konusunda şüphesiz ki en tecrübeli kurum İETT’dir. Bu doğrultuda Büyükşehir Belediyesi de yeni sistemin planlamasını İETT üzerinden yapıyor. İstanbul’da ki 5 halk otobüs şirketi ve Otobüs A.Ş. tek otoriteye bağlanmış olacak. Bu sayede yolcu kapma ve hat uzatma gibi dertler ortadan kalkacak. Bu sayede otobüslerimiz; daha konforlu, kaliteli, sürdürülebilir ulaşıma hizmet etmiş olacak.

Esnaf Kaygıları Giderilmeli

Esnafımızın yeni sistemle ilgili çeşitli kaygıları mevcut. Bizler de şirket yönetimleri olarak yaptığımız görüşmelerde bunları dile getiriyoruz. Yeni bir sisteme geçiş elbette olmalı. Ancak kazanılmış haklar güvence altına alınmalı ve esnafımızın kaygıları giderilmelidir. Mevcut durumdan daha olumlu koşullar sunulmalıdır.

Esnafımız bu sektöre sadece gününü idame ettirmek için girmemiştir. İlelebet bu hizmeti sunma adına böylesi bir yatırıma kalkışmıştır. Tabi ki hatlarımız İETT’nin. Fakat bu şehre yıllardır hizmet eden de halk otobüs esnafımızdır. Amacı, yaptığı bu yatırımın çocuklarına ve torunlarına da ekmek kapısı olmasıdır. Kazanamadığı yıllarda gösterdiği sabır gelecek kuşaklarına bir ekmek kapısı bırakmak içindir. Bizden sonra ki nesillerine bırakmak istediği bu miras için bugün kaygı duyması ve çekinceleri olması doğaldır.

İETT ve Büyükşehir bürokratlarımız ile ilişkilerimiz gerçekten bir güven içerisinde yürüyor. Bu zamana kadar onların desteği ile birçok sorunumuza çözüm bulduk. Esnafımızın sorunları adına birçok konuda ellerinden gelenin fazlasını dahi sunmuşlardır. Bu zamana kadar ki desteklerinden ötürü başta İETT genel müdürlerimize, daire başkanlarımıza, Büyükşehir Belediyemize ve Hükümetimize esnafımız adına teşekkürleri borç bilirim. Fakat esnafımızın çekincesi bugün için değildir. Geleceğimiz için bu kaygıların giderilmesini istemekteyiz. Bugün sisteme girmemiz halinde yaşanacak sorunlarda kendilerinin daima çözüm bulucu olacaklarından şüphemiz yoktur. Fakat bu işin yarınları da var.

Özellikle gelecek yıllar için bu kaygıların yasal bir zeminde çözümü esnafımızın tek beklentisidir. Bunun karşılanması halinde oluşturulacak yeni sistem konusunda planlama daha sağlıklı işleyecektir.

Zam Değil Düzenlemeydi

Halk otobüsleri olarak bu yıl zammımızı almıştık. Verilen zam günün koşullarında sorunlarımızı çözmeye maalesef yetmemişti. Zam sonrası özellikle artan yakıt maliyetleri yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyurdu. Bu doğrultuda UKOME halk otobüslerinde uygulanması amacıyla yeni bir taşıma tarifesi belirledi. Bu yeni tarife aslında bir zam değildi. Yapılan zam üzerine bir düzenleme idi. 1 Ekim itibari ile uygulanmasını beklediğimiz tarife maalesef halen hayata geçmedi.

Zam kararı alındığı günden bu yana en büyük gider kalemimiz olan akaryakıtta ise defalarca artış yaşandı. O günün koşullarında bile zararımızı bir nebze hafifletecek zam bugün için artık yetersiz bile kaldı diyebiliriz. Esnafımız giderlerin artışından ötürü yeni sistem olacaksa bile o güne kadar bu tarife ile ayakta kalamaz. Günlük maliyetlerimiz açısından yeni sistem öncesi bir fiyat düzenlemesi şart olmuştur.

Yılbaşına Kadar Çözüm Bekliyoruz

İlgili bakanlıklar ile TÖHOB ve 5 şirket olarak çeşitli dönemlerde önemli görüşmeler yaptık. Özellikle bizlerden hiçbir zaman desteğini esirgemeyen Ak Parti Grup Başkan Vekil Mehmet Muş, İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ve Maliye Bakanımız Naci Ağbal Ankara girişimlerimizde desteklerini daima gösterdiler.tanım konusunda önemli bir kazanım sağlandı. Resmi gazetede yayımlanması ile birlikte yıllardır sektör olarak beklentimiz karşılandı.

Tabi ki tanım konusu sorunlarımızın çözümünde bir mihenk taşıydı. Bundan sonrası için ise Maliye Bakanımız Naci Ağbal’dan KDV’nin düşürülmesi konusunda bir söz aldık. Yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yaptığı ücretsiz ödemelerinin tıklama başına ücretlendirilmesi talebimiz vardır. Yaptığımız görüşmelerde bu düzenlemelerin hayata geçeceğine dair kendilerinden sektörümüz adına söz aldık. İlgili düzenlemelerin hayata geçmesinin yılbaşına kadar sürebileceğini ifade ettiler. Bizlerde kendilerine güvendik ve sektör adına bu müjdeli haberleri beklemekteyiz. Sektörün kurtuluşu adına önemli kazanımlar olacaktır.

Gelişmelerin bu noktaya kadar gelmesinde emeği olan tüm dostlarıma teşekkür ederim. Esnaf Odamız, TÖHOB, İstanbul şirketlerimiz ve Anadolu’da ki kuruluşlarımız bu kazanımlar uğruna büyük bir gayret gösterdi. Taleplerimizin hayat bulması amacıyla bizlerle birlikte mücadele eden başta Ak Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş’a İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ya ve bürokratlarımıza teşekkür ederim. Tanım konusunda ki mutluluğumuzun, ücretsiz ödemeleri ve KDV konusunda da en kısa zamanda yaşanmasını ümit ediyor ve bu doğrultuda şahsım yönetimimin durmaksızın mücadele edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Bizler esnafız ve esnaf ekmeğine sahip çıkar.

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar