darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3786
EURO35.0153
ALTIN2324.8
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Hayali Kurulamaz Hakları Aldık Daha Fazlası İçin Yeniden Adayım

2017-2019 yılları arasında ülkemizde yaşanan seçim süreçleri bizler için de önemli bir çalışma temposu gerektirdi. Bu 2 yıl içerisinde görevde olduğum her anı dolu dolu geçirdik. Hem yerel hem de merkezi yönetimden talep edilebilecek hemen her hakkı esnafımıza kazandırdık. Hayal dahi edilemez bu hakları almak bana ve yönetimime nasip olduğundan gururluyum. Tabi ki bu kazanımlar oturarak nasip olmadı!

Son yaşanan yerel seçimlere değinmek gerekirse, İstanbul halkı kararını verdi ve Ekrem Başkanı bu şehrin yeni lideri olarak seçti. Sayın Ekrem İmamoğlu’nu şirketim ve camiam adına kutlar hayırlı bir başkanlık süreci dilerim. Bizler de kendilerinin seçilmiş olmasından dolayı ve özellikle sektörümüze sunduğu vaatlerden de ötürü umutluyuz. Seçim öncesi vaatlerine baktığımızda sektörümüze özel bir ehemmiyet gösterdiği ve bizleri tanıdığını fark ettik. Taleplerimizi doğru tahlil etmiş, boş vaatlerden ibaret olmayan projeler hazırlamış olduğunu görmek bizleri de mutlu etti.

Özellikle plaka tahdidi konusunda kendileri ile uyum içerisinde çalışarak esnafımıza bu kazanımı sunacağımıza inanıyoruz. Ücretsiz binişlere olan Büyükşehir desteği konusunda da yaklaşımları bizi ayrıca memnun etti. Ama hepsinden öte İstanbul’da ki halk otobüs taşımacılık sistemine uzun vadede kalıcı bir sistem kuracağımızı düşünüyoruz. Daha önce ki dönemlerde çalıştığımız, km bazlı, performansa dayalı ve yolcu başı ücret sistemi konusunda ki çalışmalarımızın bu dönemde nihayete ereceğine inancımız tamdır.

Çok Çalıştık Ama Çok Kazandık

Ülkemizde şu dönemde artan hayat pahalılığı, işsizlik ve ekonomik darlıktan ötürü birçok sektör zor duruma düşmüştür. Zarar görmeyen neredeyse hiçbir meslek örgütü kalmamıştır. Fakat halk otobüsçüleri için bu kriz bir nevi teğet geçmiştir. Tabi ki zararlarını gördük. Fakat alınan haklar ve özellikle Büyükşehir sübvanseleri diğer tüm meslek örgütlerini kıskandırmıştır. Böylesi bir destek ve ilgiyi bizden başka hiçbir toplu ulaşım otoritesi görmemiştir. Şuan da halk otobüslerine yapılan iyileştirme ve verilen haklar diğer örgütlerce emsal gösterilmeye çalışılmakta ve taleplerine dayanak teşkil edilmek istenmektedir.

2 yıl öncesine kadar en az ilgiyi gören sektörken, bugün sadece 2 yılda aldığımız haklar ile en kıskanılan sektör konumuna yükseldik. Hem yerel hem de merkezi yönetim ile düzenlediğimiz çalışmalar neticesi ile bu konuma yükselmekte çok çalıştık.

KDV Tamam Gelir Vergisi Yakında İnşallah

Merkezi yönetimler yaptığımız çalışmalar neticesinde sayısız kazanımlar elde ettik. Özellikle KDV konusunda ki kazanıma değinmek isterim. Esnafımızın aylık bazda önemli bir giderine indirim uyguladık. Hasılat paylaşımı esaslı yeni bir KDV sistemini hayata geçirdik. Bu sisteme geçen esnaflarımız aynı zamanda maliye ile de barış imzalamış oluyor. Esnafımız yarın matrah artırımı gerekir mi, inceleme olur mu gibi düşüncelerden kurtulmuş oldu. Daha da ötesi fatura derdinden kurtuldu. Geliri belli KDV’si belli bir sisteme geçerek hem iş yükü azaldı hem de kafası rahatladı. Hasılattan %1,5 oranında alınan bir KDV ödemesi sektörümüze büyük kazanımdır.

Gelir Vergisi ile de önemli çalışmalar yaptık. İstanbul’da ki şirket başkanları ile bu konuda önemli aşamalar kat ettik. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürüttük. Hatta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile de bu konuda olumlu görüşmelerimiz oldu. Önemli oranda yol kat edildi.

Şunu söyleyebilirim ki bu konuda bizlerin talebini ilgili tüm kurumlar kavradı. Yakın zaman içerisinde de konuyla ilgili yasa değişikliğinin torba kanuna eklenmesini beklemekteyiz. Önemli bir oran ile indirim esnafa yansıyacaktır. Yakın zamanda çalışmalarımızın müjdesini de esnafımızla paylaşacağımıza inancımız tam.

Tanım Varsa Tahdit de Gelecek

Göreve gelmemizle beraber İstanbul’da ki diğer şirketlerin çalışmalarına dahil olarak biz de halk otobüsü tanımına odaklandık. Ve sunduğumuz emeklere çok kısa zamanda daha 3. ayımızda karşılık bulduk. Demek ki sektöre ayağımız uğurlu geldi. Yıllardır hayali kurulan ama başarılamayan halk otobüs tanımı 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na eklendi. Maddi manada ilk başta kazanımı yok gibi duran bu tanım aslında bize tüm kazanımları sunan bir imkan sağladı. Şuanda araçlarımız bankalarca kredilendirilir düzeye geldi. Aldığımız birçok hakkın temelini bu kazanım sağladı.

Daha da ötesinden bahsetmek isterim. Sayın Ekrem İmamoğlu’nun seçim öncesi özlük haklarımız tabiri ile plaka tahdidine yeşil ışık yakmasının temeli bile halk otobüsleri tanımı sayesinde sağlanacak. Biz inanıyoruz, yeni dönemde taksi plakası gibi halk otobüsü plakasını bu sektöre kazandıracağız. Büyükşehir Belediyesi ile yapacağımız çalışmalar neticesinde plaka tahdidinin önümüzde ki süreçte sağlanacağına inancımız tamdır.

Zamdan Öte Sübvanse

Ülkemizde ekonomik manada bir sıkıntı olduğu aşikar. İşsizlik artmakta ve hayat pahalılığı da son yıllarda arttı. Bu artışlar sektörümüzde de kazanç kayıplarına sebep oldu. Böyle durumlarda akla ilk gelen zamdır. Fakat araç ve yakıt fiyatlarının artışı bilet zamları ile karşılanması imkansızdı. 7 TL’yi bulan yakıt fiyatları ve 900.000 TL’yi gören araç fiyatları ile bunlara paralel artış gösteren kredi faizleri yüzde kaç olursa olsun zam ile karşılanması imkansızdı. Ayrıca yapılacak zamların yolcu kayıplarına ve bunun da hayal edilen artış yerine zararlara sebep olabileceği de unutulmamalıdır.

Bu konuda Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde halk otobüs tarihinde bir ilk olan yolcu başına sübvanse de karar kıldık. 1 Ekim itibari ile uygulayama giren yeni sistem ile yolcu başına minimum 55 kuruş destek almaya başladık. Bu destek; tam, indirimli, öğrenci ve ücretsiz farkı olmadan tüm yolculuklar için uygulandı. Son seçim sürecinde ise bu destek Ak Parti, CHP, MHP ve İyi Parti meclis üyelerinin destekleri ile 92,5 kuruşa kadar yükseltildi. Tüm partilerin desteği ile bu kararın alınmış olması da ayrı bir mutluluktur. Demek ki derdimizi doğru anlatmış, tüm kesimlerce destek görmüşüz.

Yeni dönemde ise amacımız yeni bir ödeme sisteminin kurulması. Bu; km bazlı, performansa dayalı, yolcu başı ödemeli gibi sistemlerden biri veya karma bir sistem olacaktır. Yeni dönemde Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile yeni ve kalıcı bir ödeme sistemi inşa edeceğiz.

Daha Büyük Hedefler ile Adayım

Yukarıda anlattıklarım gelecek adına vizyonumuzu ortaya koymaktadır. Öyle küçük hesaplar için aday olacak kişi değilim. Hat, rotasyon, orer gibi şeyler zaten sorun değil. Amacım sektöre kalıcı çözümler. Zaten bunlarında önemli bölümünü hayata geçirdik. Şimdi asıl hakları almakta sıra. Önümüzde ki 3 yılın parolası; Gelir Vergisi, Tahdit, Ödeme Sistemi.

Bunun haricinde tabiî ki bahsetmediğimiz nice kazanımlar sağladık ve nice projelerimiz var. Mesela bu süreçte hiçbir bedel ödemeden İstanbul Halk Ulaşım’a 10 adet parklanma alanı aldık. Bu bir hayaldi sadece ama biz yaptık. Bu alanları önümüzde ki dönemde esnafımızın kullanımına sunacağız. Hem de bu alanlarda; parklanma, yıkama, bakım, yakıt gibi hizmetler eşliğinde yapacağız.

İETT ile yapılan çalışmalar neticesinde esnafın en muzdarip olduğu ceza sklasını öğrenci bileti üzerinden hesaplanmasını sağladık. Yine 2 yıl içerisinde ki dönemde ceza skalasında önemli oranda maddelerde azaltma sağlamıştık. Rusum muafiyetini 10 yıllık hale getirdik ve daimi yaptık. Devir bedellerini yarı yarıya düşürdük. Diğer yaptığımız tüm çalışmalara siz değerli esnaflarım bizatihi şahittir.

Bu projelerimiz ve geçmiş dönem başarılarımız ile gelecek dönemde de başkanlığa adayım. Tüm esnafımızı 17 Temmuz’da ki seçimimize bekliyoruz.

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar