İstanbul
DOLAR32.569
EURO34.9321
ALTIN2434.7
MURAT UZUN

MURAT UZUN

Mail: halkulasim@gmail.com

Türkiye Halk Otobüsleri Federasyonu

Mart ayı içerisinde Ankara, Kayseri ve Kocaeli Halk Otobüsü Esnaf Odaları başkanlarının gayretleri ile Başbakan’a bir ziyaret gerçekleştirdik. Diğer il başkanlarının katılım sağlamasıyla tüm halk otobüslerini temsilen yapılan görüşmeler sayesinde 65 yaş ve üstü taşımalara devlet desteği sağlandı. Yakın zamanda esnafların hak edişlerine bu ödemeler yapılacaktır.

Anadolu’nun dik duruşu sayesinde İstanbul esnafı da 65 yaş ve üstünü ücretsiz taşımaktan kurtuluyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana en ağır eleştiriler ile bu ücretsiz taşımaya dergi olarak karşı çıktık. Diğer illeri birbirlerinden haberdar ederek yalnız olmadıklarını hatırlattık. Bireysel çabaları bir güç halinde toplanmasına dergi olarak yadsınamaz bir görev üstlendik. Peki ya TÖHOB ne yaptı?

2012 yılında Ankara’ya yaptığımız ziyarette otobüs hat bedellerinin İstanbul’un gerisinde olduğunu bazı hatlarda ise aynı olduğunu görmüştük. Bu ziyaretimizde ise İstanbul’da ki hat bedellerinden tam 3 kat daha yüksek bedellere ulaştığını gördük. İstanbul’da 1-1,5 milyon Ankara 3-3,5 milyona ulaşmış. O dönemlerde kötü gidişi haber verirken bizi sektörün hizipçisi ilan edenlerin aslında sektörün hainleri olduğu bugün ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Böylesi başarısızlıklara rağmen Töhob’un İstabul’dan halen daha yönetilmesi ne kadar meşruiyete sahiptir? İstanbul’un dahi haklarını arayamayan bir yönetimin Türkiye’de ki halk otobüslerine bir şey vermesi beklenemez. Ankara’da Erzurum başkanı ile söyleşimizde Töhob’un kendilerini ziyarete gelip gelmediklerini sordum. Cevap neredeyse tüm il başkanlarının cevabı gibi hayır oldu. Sanırım fazla söze gerek yok.

Ankara’da konuşulan en önemli iki başlık vardı. Töhob’un halk otobüslerini temsil edemediği bu yüzden de değişmesi. Yahut yeni bir oluşuma gerek olduğu. Herkes artık bu konuda hemfikir. Aidat toplamak ve gezi kulübü olmaktan öteye geçemeyen Töhob ya kendine çekidüzen vermeli yahut artık yeni bir oluşum yapılmalı.

Bu camiaya Töhob gibi pasif bir dernek yerine güçlü bir Federasyon yakışır. Halk Ulaşım Dergisi olarak Türkiye Halk Otobüsleri Federasyonu kurulmasında daima destekçi olacağımızın bilinmesini isteriz.

Murat UZUN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar