darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3407
EURO35.0951
ALTIN2239.8
GÖKSEL OVACIK

GÖKSEL OVACIK

Mail: goksel-ovacik@halkulasim.com

SİSTEM VE VİZYON

Otobüs taşımacılığında yıllardan beri süren yanlış alışkanlıklar ve aynı yöntemlerin uygulanmasındaki ısrar, sorunları çoğalttı ve stok haline gelmesine neden oldu.

Raylı sistemler çoğaldı, Metrobüs sistemi kuruldu ve otobüsün işletme alanı daraldı. Otobüs sistemi ana taşıma sistemleriyle tam entegre olacak şekilde esaslı bir revizyona ve iyileştirmeye tabi tutulmadı. Gerek otobüs sistemi içindeki elemanlar (İETT, ÖHO ve İOAŞ) gerekse Dolmuş ve Minibüs gibi ticari statüdeki elemanlar arasında oluşturulan rekabet ve bireysel işletmecilik beraberinde ihlalleri çoğalttı ve hizmet kalitesinin istenilen seviyeye çıkmamasına neden oldu. Ve buna rağmen sadece ihlalde kusuru bulunmayan taşımacılara haksız cezalar vermek suretiyle durumu kurtarmaya çalışırken, daha fazla eğitim, şoförlerden niteliğin artırılması, ödüllendirme ve teşvik hiç aklımıza gelmedi.

Her olayda esnafı suçlamak, suçlu göstermek birçok olumsuzluğu gözden kaçırmamıza neden oldu. Farkında olmadan sektörün imajına zarar verdik. Vatandaş nezdinde kötü bir ÖHO sistemi algısı oluşturduk. Hep bir şeyler istedik ve istediklerimizin faydasını tartışmadan bir birimizi suçladık. Kamu otoritesini suçladık. 1 hattan bir hatta bir araç aktarmak sorun oldu. Bölüşmenin ve tek havuzun sorunlarımızın büyük bölümünü çözeceğini bir türlü göremedik. Kısaca kent zarar gördü, operatör otorite ilişkisi bozuldu, bizler imaj ve gelir kaybettik ve kaybetmeye de devam ediyoruz.

Çözdüğümüzü Sandığımız Sorunlar Büyüyor

ATS, AKYOLBİL gibi uzaktan yönetim ve denetim sistemine geçildi, biletçiler kaldırıldı, ücretsiz ve indirimli taşıma ile usulsüz kart kullanımı çoğaldı ve biz hem gelir kaybettik hem de sistemsel sorunlarımız çoğaldı. Artık acilen çözmemiz gereken bir finansman problemimiz var. Çözdüğünü sandığımız sorunlar kartopu gibi çoğalarak ve şekil değiştirerek karşımıza çıktı, çıkıyor. Yıllardan beri aynı şeyleri konuşup tartışıyoruz ama ne çözebiliyoruz ne de bu kısır döngüden çıkabildik.

Sektör aktörleri olarak sonuç itibariyle bize hiçbir şey kazandırmayan tam aksine uzun vadede kaybettiren ikramlarla, talep adı altında ne getireceği belli olmayan işlerle uğraştık, oyalandık velhasıl şu anki noktaya geldik. 2011’ de Özel Halk Otobüsleri Hizmet bedeli ve daha birçok ad altında ödeme yapmalarına rağmen bugünden çok daha iyi durumdaydılar ve finansman problemimiz yoktu. Şimdi ise ayakta kalabilmek mücadelesi veriyoruz. Adeta can çekişiyoruz.

Şunu isteyelim, bunu alalım gibi fizibilitesi olmayan işlerle uğraşırken uzun yıllardır yenilenmediği için artık tıkanmış olan İŞLETME SİSTEMİNİ hiç tartışmadık veya tartışılmasını birileri istemedi. Değerli esnaf kardeşlerim, değerli sektör yöneticilerimiz artık kişilerle uğraşmayı bırakıp yeni bir vizyonla yeni bir sistem kurmanın zamanı geldi ve geçiyor. Yıllardır tırmandığımızı zannediyoruz ama dönüp baktığımızda yerimizde saydığımız net bir şekilde ortada. Öylesine küçük şeylerle uğraşıyor ve oyalanıyoruz ki ekmeğimizin ve işimizin elimizden kaydığını göremiyoruz.

Artık şunu net bir şekilde kabul etmeliyiz. Bizim işletme sistemi sorunumuz var. Kurumsallaşma, profesyonel yönetim sorunumuz var. Bu kentte bu hizmeti bu şekilde sürdürmemizin imkanı kalmadı.

Bize Nefes Aldıracak Finansmanı Sağlamalıyız

Yeni bir vizyonla ve yepyeni bir işletme sistemi kurmadıkça hiçbir sorunumuz çözülemez, bir adım ileri gidemeyiz. Değişeceğiz, kendimizi yenileyeceğiz ve işimizi dönüştürüp geliştireceğiz. Başka çaremiz yoktur.

Sektörümüzün kuruluşları olan TÖHOB, Oda ve Şirket Başkanları olarak bizi seçen esnafımıza karşı sorumluluklarımız var. Yapacağımız birçok iş var. Artık birbirimizle uğraşmayı, alınganlıkları, kırgınlıkları, ötekileştirmeyi ve ayrımcılığı bırakalım. Aksi halde tren kaçıyor ve inisiyatifi kaybediyoruz. Sorun olup olmadığı dahi tartışılabilecek olana küçük işleri bırakıp İşletme Sistemi sorununu tartışmaya başlayalım. Ben üzerime düşeni fazlasıyla yapmaya her zaman hazırım. Esnaf mutlu olmadıktan sonra yaptıklarımızın doğru olduğunu kimse iddia edemez.

Tarife, Seyahat Kartları ve Ücretsiz taşıma gibi finansmanla ilgili acil çözülmesi gereken sorunlarımız var. Esnafımız bizden kavga değil bu sorunlara birlikte çözüm bekliyor. Bu konuların hepsiyle alakalı olarak gerekli çalışmaları yaptık ve raporlayarak ilgili kamu birimlerimize sunduk. Elbette bunu yapmış olmak yeterli değildir. Hep birlikte ve ısrarla takip edip bize nefes aldıracak finansmanı sağlamamız gerekiyor.

Yarınlarda neler olacağı üç aşağı beş yukarı belli.  Sektörün geleceği ile ilgili verilecek kararlarda söz ve inisiyatif sahibi olmak istiyor isek artık bireysel değil toplu davranmamız gerekiyor. Yarın çok geç olmadan herkes şapkasını önüne koyup düşünmeli.

Sektörümüze iyi çalışmalar diliyorum.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar