İstanbul
DOLAR32.5058
EURO34.978
ALTIN2429.8

Şehiriçi Ulaşımda D4 Alarmı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şehiriçi Ulaşımda D4 Alarmı
Abone ol
Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2011 yılından itibaren Y belgesi yerin D4...

Ulaştırma Bakanlığı tarafından 2011 yılından itibaren Y belgesi yerin D4 yetki belgesine geçileceğinin açıklanması şehiriçi ulaşımda kaos beklentisi yarattı.

İllerde valilik ve ticaret odaları tarafından düzenlenen Y yetki belgelerinin sayısı konusunda Ulaştırma Bakanlığı'nın net bir bilgiye sahip olmadığını söyleyen TÖHOB Genel Sekreteri Onur Orhon "Yeni düzenleme ile Y yetki belgesi olan gerçek kişiye, öz mal bir araç alması durumunda D4 belgesi ile il içinde tarifeli ve tarifesiz taşıma izni verilmekte. Büyükşehir sınırları dışında ve diğer illerde nasıl bir sorunla karşılaşılacağı tam olarak kestirilememekte. Uygulamaya geçilmeden önce bu soruya yanıt bulunmalıdır" diyor.

Zonguldaklı esnaftan uygulamaya ışık tutabilecek bir mail geldi. Alaplı - Ereğil ilçeleri arasında taşımacılık yapan esnaf yeni uygulamadan oldukça rahatsız.

D4 YETKİ BELGESİ NEDİR?

Karayolu Taşıma Kanunu ve buna bağlı yönetmelik hükümlerine göre  "Tarifeli ve tarifesiz olarak 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası ve taşıma mesafesine bakılmaksızın il içi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara" verilmesi gereken belge.

Alaplı ve Ereğli ilçelerinin belediye sınırları kesişen, birbiriyle iş, hastane ve hatta yönetim bağlantıları olan iki kardeş ilçe olduğunu belirten esnaf "İki ilçe arasındaki mesafe 14 km olmasına rağmen bu mesafe iş merkezleri, sanayi sitesi, tersane bölgesi, plajlar, huzur evi ve çeşitli yerleşim merkezleriyle dolu. 1994 yılına kadar minibüs işletmeciliği yaptığımız iki ilçe arasındaki güzergahta Zonguldak Valiliği'nin çalışma barışını sağlama ve haksız rekabeti önleme yönündeki çalışmaları sonucunda "M" tahditli plaka ile çalışmaya başladık. 2006 yılında ise aynı güzergahta hizmet veren Alaplı Belediyesi zarar ettiği gerekçesiyle hattan araçlarını çekip yaptığı işi özel işletmeye devretme kararı aldı. Araçlarımızın kapasitesi artırma şartını kabul ederek bu görevi biz üstlendik. İçişleri Bakanlığı ve Mahalli idarelerin oluru sonucunda İl Trafik Komisyonu 20 + 30 kapasiteli halk tipi araçlarla halk otobüsü olarak çalışmamıza karar verdi" diyorlar.

Devletin en ciddi makamlarının bu dönüşüme izin vermelerine güvenerek ciddi borç yükü altına girdiklerini belirten işletmeciler "Ulaştırma Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik bizleri büyük bir mağduriyet içine itmekte. Küçük şehir konumunda olan illerde il içi ve ilçeler arası taşımacılık yapan işletmecilere D4 belgesi alma zorunluluğu getirilmek istenmekte. Uygulama zorunlu olur yada bizler kapsam dışı tutulmaz isek bu işletmelerimizin bitişi olur ve büyük bir kaosa sebep olur" diyorlar.

Zonguldaklı işletmeciler D4 ile birlikte ortaya çıkacak sorunları ise şöyle sıralıyorlar:

1) Alaplı'dan aldığımız yolcuları Ereğli ilçe sınırları içinde bulunan yaklaşık 15 adet belediyeye ait duraklara dağıtıyoruz. D4 terminal taşımacılığı yapma zorunluluğu getireceğinden vatandaş mağdur olacak.

2) D4 belgesi her yolcuya bilet kesme ve yer tahsis etme zorunluluğu getirecek. Bizler terminal taşımacılığı değil halk otobüsçülüğü yapıyoruz. Kalkış noktasından 10 yolcuyla da kalksak önümüzdeki 15 durakta kaç yolcu olduğunu bilmediğimizden koltuk tahsis etme şansımız yok. Ayrıca şoför seyir halinde iken nasıl bilet kesecek?

3) D4 ile birlikte gelecek belli bir zaman tarifesi şartı, hafta sonu, hafta içi, tatil ve bayram gibi zamanlarda meydana gelecek yolcu sirkülasyon farkı nedeniyle hem yolcuyu hem de bizleri zor durumda bırakacak.

4) D4 belgesi ile Büyükşehirlerde bir zorunluluk getirmez iken Zonguldak gibi Büyükşehir statüsünde olmayan illerdeki esnafı cezalandırmaktadır.

5) En önemli sorun ve kargaşa ise; bizler bu güzergahta hakkımız olduğu halde belediyeye araç başı 177.564 tl bedel ödedik. Ama şu anda pusuda duran firma işletmecileri bakanlığa gerekli ödemeyi yapıp hattımızda çalışmak için D4 belgesi alır ve hatta saplantı yaparsa olayların hangi boyutta duracağı belli olmaz. Çünkü bizlere belge alma zorunluluğu getirilip de belge alırsak terminal işletmecileri ile aynı konuma geleceğiz. Terminal işletmecileri hattan rant elde edebilmek için her yolu deneyecek.

Devlete güvenip hayatımızı 2006 yılında ipotek altına soktuk diyen esnaf "Bu uygulama vatandaşları birbirine kırdırıp telafisi mümkün olmayan olaylara sebep olabilir" diyorlar.

Zonguldaklı esnafın çözüm önerileri ise şöyle:

1) İl içinde sınırları kesişen iki ilçe arası yapılan taşımacılık kapsam dışı tutulsun.

2) Belediye anlaşmalı, özel halk otobüsü olarak çalışan işletmeciler kapsam dışı tutulsun.

3) Tahditli iller yani 10550 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na tabi, hatları ve güzergahları ilçe ve il trafik komisyonundan, valilik onayı ile belli tescil belgelerinde çalışacağı hatları yazılı olan işletmeciler  kapsam dışı tutulsun.

4) Belgelendirmede gaye para almak ise bu işletmecilerden terminal taşımacısıyla toplu taşımacının ayrı tutulup ayrı belgeyle belgelendirilmesi gerekmektedir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İETT’den Geleceğe Yatırım Toplu Ulaşım HaftasıÖnceki Haber

İETT’den Geleceğe Yatırım Toplu Ul...

İstanbul Tramvay’ını SeçiyorSonraki Haber

İstanbul Tramvay’ını Seçiyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar