İstanbul
DOLAR32.5614
EURO34.9376
ALTIN2430.4

Otobüs A.Ş. Bilmecesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Otobüs A.Ş. Bilmecesi
Abone ol
Otobüs A.Ş. Cevap Bekleyen Sorularla Birlikte 172 Otobüs Hattı Kiralama...

Otobüs A.Ş. Cevap Bekleyen Sorularla Birlikte 172 Otobüs Hattı Kiralama İhalesini Gerçekleştirdi Ve Kasasına 40 Milyon Liranın Üzerinde Para Aktardı.

İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. özel halk otobüsçülerinin tepkisine rağmen 172 hattı 10 yıllığına kiralama ihalesini gerçekleştirdi. Beklenenin üzerinde ilgi gören ihaleye, İstanbul'daki özel halk otobüsü şirketleri katılmazken bağımsız hareket eden esnafın yanı sıra şehir dışından ve farklı sektörlerden yatırımcıların katılımı gözlendi. Ortaya çıkan fiyatlar kimilerine göre çok yüksek kimilerine göre ise makul olarak değerlendirildi.

İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş. tarafından 3 ayrı bölge için gerçekleştirilen 3 farklı ihaleye 340 geçerli teklif verildi. Firmanın Dolmabahçe'deki binasında gerçekleştirilen ilk ihale Beyoğlu Dar Bölge'de 43 adet otobüs için gerçekleştirildi. 61 geçerli teklifin verildiği ihalede ortalama hat bedeli 220 bin lira olarak belirlendi. Anadolu Dar Bölge için yapılan ikinci ihalede ise 62 adet otobüs için 105 geçerli teklif verildi ve ortalama hat bedeli 264 bin Lira'yı buldu. En son yapılan ihaleye ise ilgi büyük oldu. Üçüncü ihale olan İstanbul Avrupa Dar Bölge ihalesinde 67 otobüs için 174 geçerli teklif verilirken ortalama hat bedeli 331 bin Lira'ya kadar yükseldi.

İstanbul Otobüs A.Ş'nin 189 hatta 1500 otobüsü kapsayacak ihaleler zincirinin ilk halkası olarak gerçekleşen 172 otobüsün kiralama ihalesine ise halk otobüsü esnafı tepki gösterdi. İstanbul'un özel taşımacılığı özelleştirme adı altında bu alanda deneyimi ve geçmişi olmayan bir şirket aracılığıyla pazarlandığını savunan İstanbul Otobüs, Özel Halk Otobüsü Sahipleri ve İşletmecileri Esnaf Odası yayınladığı bildiriyle "İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü İdari Encümeni kararıyla, 2009 yılına kadar İstanbul Konut Hizmet ve Yönetim İşletmeciliği A.Ş. olarak faaliyet gösteren İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş.'ne 172 adet otobüs hattı işletme hakkı, sessiz sedasız tahsis edilmektedir. Bu husus yasaya aykırıdır" diyerek ihalenin iptalini istiyor.

İETT kanunundaki "işletir, işlettirir" değişikliği 1947 yılına çıkarılan bir yönetmeliğe dayandırılarak herhangi bir ihale ilan ve çağrısı yapılmadan doğrudan İstanbul Otobüs İşletmeleri A.Ş.'ne verildiğini savunan Oda yaptığı açıklamada "Bu şirketin ortakları arasında İBB-KİPTAŞ-İSTON-İstanbul Ulaşım A.Ş.-İSFALT bulunmaktadır. Yaklaşık 140 yıllık bir ulaşım altyapısına sahip olan İETT İşletmeleri ise bu şirketin ortakları arasında dahi yer almamaktadır. Bunun özel bir anlamı var mıdır?" diye soruyor.

Ulaşımın yeni aktörü olarak ortaya atılan Otobüs A.Ş.'nin hizmete yönelik bütün işlerinin ihale şartnamesine göre İETT altyapısı ve personelinden karşılanacağını belirten Oda "Her açıdan deneyimsiz olan bu yeni aktör 140 yıllık bir kurum olarak İETT'yi nasıl yönetecektir? Parasal işlemler ise her aşamada Otobüs A.Ş.'ye aktarılmaktadır. Buradaki sır kamuoyuna açıklanmalıdır" diyor.

İhaleye katılmayan Halk Otobüsü esnafı ise durumdan kaygılı. Özellikle kendi hatlarında araç sayısının artırıldığını belirten esnaf "zaten mevcut hatlarımız iyi değilken bu ihale ile daha kötü olacağına inanıyoruz" diyor. Statü olarak da endişesi bulunan esnaf, yeni araçların kendilerine yaratacağı akıbeti karamsarlıkla yorumlamakta. Esnaf oluşan mevcut durum ile ilgili hem Büyükşehir Belediyesi, hem İETT hem de İstanbul Otobüs A.Ş.'den tatmin edici açıklama bekliyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Marmaray: 151 Yıllık Hayal Gerçek OluyorÖnceki Haber

Marmaray: 151 Yıllık Hayal Gerçek Oluyor

İstanbul Tramvayını SeçtiSonraki Haber

İstanbul Tramvayını Seçti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar