darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3311
EURO35.1088
ALTIN2295.4

Yüksek Hızlı Tren Hizmete Açıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yüksek Hızlı Tren Hizmete Açıldı
Abone ol
Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi’nin Eskişehir-İstanbul etabı, 25 Temmuz 2014 Cuma günü, Eskişehir, Bilecik ve İstanbul Pendik’te gerçekleştirilen törenlerle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarafından hizmete açıldı.

Başbakan Erdoğan, beraberindeki bakanlar ve diğer protokol üyeleriyle birlikte Ankara’dan Yüksek Hızlı Tren ile önce Eskişehir’e gelen Başbakan Erdoğan burada yaptığı konuşmada, 12 yıllık Başbakanlık döneminde asla unutmadığı ve hiç unutamayacağı özel anlar olduğunu bugünün de onlardan birisi olduğunu kaydetti.

Unutulmaz bir gurur tablosunu 13 Mart 2009'da Eskişehir'de yaşadığını belirten Erdoğan, Ankara-Eskişehir arasına inşa edilen ilk YHT hattını kullanarak Eskişehir'e geldiğini ve hattın açılışını yaptıklarını hatırlattı. YHT'nin 5 yıldır sorunsuz şekilde çalıştığını anlatan Erdoğan, Ankara ve Eskişehir'i hızlı tren ile Konya'ya bağladıklarını söyledi.

“Dağları aştık, nehirleri geçtik. İstanbul’u YHT ile buluşturduk”

Ankara-İstanbul YHT hattı için çok çalıştıklarını, dağları aştıklarını, nehirlerin üzerinden geçtiklerini bildiren Erdoğan, "Sabotajlara rağmen, engelleme, yavaşlatma çalışmalarına rağmen, işte o hattı da bitirdik ve bugün onu da hizmete alıyoruz" dedi. Bugünün sadece Eskişehir için değil, Ankara, Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Konya ve İstanbul için de önemli olduğunun altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

"İlk önce 2009'de Hacı Bayram Veli'nin şehri Ankara ile Yunus Emre'nin şehri Eskişehir'i kucaklaştırmıştık. Ardından Hazreti Mevlana'nın şehri Konya'yı bu kucaklaşmaya dahil ettik. Bugün de Eyüp Sultan Hazretlerini, Aziz Mahmud Hüdayi Hazretlerini, Sultan Fatih'i, bu hayali ilk kez kuran Sultan Abdülhamit'i bu halkaya dahil ediyoruz. İlk önce Türkiye Cumhuriyeti'nin modern başkenti, Gazi Mustafa Kemal'in Ankara’sı ile Türk dünyasının kültür başkenti Eskişehir'i birleştirmiştik. Sonra da Anadolu Selçuklu Devleti'nin kadim başkenti Konya'yı bu hatta dahil ettik. İşte şimdi, Osmanlı cihan devletinin muhteşem başkenti İstanbul'u bu başkentler ile kucaklaştırıyoruz."

“Ankara-İstanbul çok yakında 3 saat”

Erdoğan, YHT ile Ankara ile Eskişehir arasının 1 saat 15 dakikaya, Eskişehir ile Konya arasının ise 1 saat 40 dakikaya düştüğünü anımsatarak, "Şimdi bu açtığımız yeni hatla Eskişehir'den Bilecik sadece 32 dakika. Eskişehir-Sakarya arası 1 saat 10 dakika. Eskişehir-Kocaeli 1 saat 38 dakika. Eskişehir-İstanbul arası da artık 2 saat 20 dakika. Şu anda Ankara'dan İstanbul artık 3,5 saat. Diğer işler tamamlanınca inşallah 3 saat içinde alınabilecektir.” dedi.

"Milli Yüksek Hızlı Treni Eskişehir üretecek"

Başbakan Erdoğan Eskişehir’deki konuşmasının son bölümünde ise Eskişehir'deki ilk buharlı lokomotif olan Karakurt'u imal eden TÜLOMSAŞ’ta 2017'den itibaren Türkiye'nin Milli Yüksek Hızlı Trenin üretileceğini söyledi.

“Yüksek Hızlı Tren ile Ankara, Eskişehir ve Konya’yı Bilecik’le kucaklaştırdık”

Eskişehir’in ardından Yüksek Hızlı Tren ile Bilecik’e geçen Başbakan Erdoğan Burada yaptığı konuşmada, Ankara, Eskişehir ve Konya gibi kadim başkentleri YHT ile birbirine bağladıklarını, Bilecik’le, Ertuğrulgazi’nin, Şeyh Edebali’nin, Dursun Fakihin şehriyle kucaklaştırdıklarını belirtti.

“Bilecikli kardeşlerim hızlı trene binecek 1 saat 47 dakikada Ankara’ya ulaşacaklar. Konya’nın tarihi ve manevi havası ile Bilecik’in tarihi havası ve bu açtığımız hatta 2 saat 11 dakikaya düşecek. Eskişehir artık 32 dakika, İstanbul bu hat sayesinde 1 saat 48 dakika” diyen Erdoğan, çok yakında Bursa’yı bu hat ile Bilecik’e bağlayacaklarını kaydetti.

Yüksek Hızlı Tren İstanbul'da…

Ankara-İstanbul YHT hattının açılışı için son durak İstanbul Pendik’e gelen başbakan Recep Tayyip Erdoğan burada yaptığı konuşmasında ise bugün Ankara, Eskişehir yüksek hızlı tren sevincini bir kez daha yaşarlarken, Bilecik, Sakarya ve Kocaeli’nin yüksek hızlı tren ile ilk kez tanıştıklarına vurgu yaptı.

Sadece YHT hattının sevincini yaşamakla kalmadıklarını, aynı zamanda başkentleri demir ağlarla buluşturduklarını ifade eden Erdoğan YHThatlarıyla birlikte diğer hatları da yenilediklerini belirtti Erdoğan, Ankara, Eskişehir, Konya ve Bilecik’in ardından Osmanlı başkenti İstanbul’u YHT ile buluşturduklarını ifade etti.

“Bu hat, en zor coğrafyada inşa edildi”

Başbakan Erdoğan şöyle konuştu:

"Bu hat, Türkiye'nin demir yolu yapımı bakımından en zor coğrafyasında inşa edildi. Dünyanın bilinen ve uygulanan tüm inşa tekniklerini inceledik, denedik, tecrübe ettik. Yüksek Hızlı Tren inşa sahası, teknik üniversitelerimiz için bu alanda çalışan bilimsel kuruluşlarımız için adeta birer staj alanı haline geldi. Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya ve Marmaray projelerinde de elde ettiğimiz bilginin, deneyimin tamamını bu hattın inşasında kullandık. Bu alanda dünyada söz sahibi yabancı şirketlerle işbirliği yaptık. Bugüne kadar projede emeği olan başta eski bakanım Binali Yıldırım, yeni bakanım Lütfi Elvan ile Devlet Demiryolları Genel Müdürümüz Süleyman Karaman olmak üzere tüm mühendislere, işçi kardeşlerime, yüklenici firmalara huzurlarınızda şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum."

Yüksek Hızlı Tren hatlarının inşasının devam edeceğinin altını çizen Başbakan Erdoğan, “Sırada Bursa, Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas hattı var. Bu hattı Erzincan ve Erzurum'a kadar uzatıyoruz. Bunu yanında Ankara-Afyon-Uşak-Manisa-İzmir YHT hattı var. Bu projeleri tamamladığımızda İstanbul'umuzu toplam 17 ilimize YHT konforuyla bağlamış olacağız. Bu illerin nüfusu 40 milyon. Yani Türkiye'nin yarısından fazlasına tekabül ediyor. 2023'e kadar 8 bin 500 kilometre hızlı, 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, bin kilometre de normal demir yolu iniş etmiş ve ülkemize kazandırmış olacağız.” şeklinde konuştu

"Ankara-İstanbul 70 TL ve bir hafta ücretsiz"

Konuşmasının sonunda YHT'nin ücret tarifesi hakkında da açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Trenlerin güvenlik noktasında her türlü hazırlıkları yapılacak. Pazar gününden itibaren YHT, önümüzdeki hafta pazar akşamına kadar ücretsiz hizmet verecek. Bunun patronu sizsiniz. Bu trenlerin sahibi sizsiniz, biz değiliz. Bilet fiyatları 70 lira normalde. 7 yaş altı ücretsiz, 7-12 yaş çocuklar yarı fiyatına 35 lira, 65 yaş üstü 35 lira, öğrenciler 55 lira. Tren seferleri bu pazar başlıyor." dedi.

“Bu proje ömrü bu yollarda geçmiş halkımızın en büyük hayaliydi”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da, 35 adet tünel, 26 viyadük, 52 köprü, 158 altgeçit, 83 üstgeçit, 669 menfez, bin 23 sanat yapısı ile yaklaşık 8,6 milyar liraya mal olan bu projenin ülkemizin gurur abidelerinden birisi olduğunu söyledi.

Yurdun dört bir yanını demir ağlarla gerçek manada kendilerinin ördüğünü ifade eden Elvan, "Bugün açılışını yapacağımız Ankara-İstanbul YHT Projesi de herkesin bildiği üzere, ömrü bu yollarda geçmiş halkımızın en büyük hayaliydi" dedi.

"Hızlı tren kablolarını kesip sabote etmeye kalkıyorlar"

Bakan Elvan, “Köprü yapıyoruz, birileri 'istemiyoruz' diyor, yol yapıyoruz 'istemeyiz’, havaalanı yapıyoruz, ‘istemeyiz’, diyorlar. Hızlı tren diyoruz, kablolarını kesip sabote etmeye kalkıyorlar. Bu çağ dışı zihniyeti önce Allaha sonra halkımızın vicdanına havale ediyorum. Buna rağmen binlerce şantiyede, Türkiye'nin her bir metrekaresini ulaşılır ve erişilir yapmak için canla başla mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Günde 12 sefer

Ankara- İstanbul arasında hizmete giren YHT Hattında, ilk etapta günde 6 geliş ve 6 gidiş olmak üzere toplam 12 sefer yapılacak.

YHT’lerin hareket saatleri:

Ankara’dan : 06.00, 08.50, 11.45, 14.40, 17.40, 19.00İstanbul (Pendik)’dan: 06.15, 07.40, 10.40, 13.30, 16.10, 19.10

Ankara-İstanbul YHT Hattında YHT’ler ilk etapta; Sincan, Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, Arifiye, İzmit ve Gebze’de kalkış saatlerine göre duruş yapacak.

Yüksek Hızlı Trende; business class, business plus, ekonomy, ekonomy plus olmak üzere dört sınıf bulunacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye'nin Bayram TrafiğiÖnceki Haber

Türkiye'nin Bayram Trafiği

Bakandan Bayram MesajıSonraki Haber

Bakandan Bayram Mesajı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar