darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3795
EURO35.0698
ALTIN2324.4

Volvo İki Yakayı Buluşturuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Volvo İki Yakayı Buluşturuyor
Abone ol
Temelleri 29 Mayıs 2013'te atılan 3. Boğaz Köprüsü Kuzey Marmara Otoyolu Projesi çalışmaları sürüyor. ASC Türk’ün distribütörlüğündeki Volvo iş makinaları projenin her aşamasında tüm segmentleriyle sahada yer alıyor

Proje kapsamında Demirciköy Şantiyesi’nde çalışmalarını sürdüren Ada Metal ve Madencilik A.Ş. Genel Müdürü Bekir Onat; inşaat sektörünü, projeyi ve projede ağırlığını hissettiren bir marka olarak Volvo iş makinalarını “tam bir yakıt tasarrufu sağlıyor” sözleriyle değerlendiriyor.

Bekir Onat, şantiye tozunu yuttuğu 1989 yılından bu yana sektörün hızla değiştiğini anlatıyor: “24 sene oldu ve o günden bu yana Türkiye’de inşaat inanılmaz derece değişti. O yıllardaki çalışma, makina gücü, kalifiye eleman bulma olanağı bugünle kıyaslanamaz. Eskiden çalışanlar mevsimlik işçi gibiydi.  İş sezonu bittiğinde pazarcılık yapan operatörler vardı. Şimdiyse kalifiye eleman bulmak olanaklı. 90’lı yıllarda komik derecede az maaşla çalışan operatörler artık çok iyi ücret alıyor. Amatörce yapılan işler tam anlamıyla profesyonelleşti.”

Ada Metal ve Madencilik’in yürüttüğü çalışma 20 km’lik bir alanı kapsıyor. Öncesinde de kapsamlı işlerde yer alan Ada için bu proje marka değeri açısından ayrıca önemli. Onat, bu yönüyle projeyi çok ayrı bir yere koyuyor: “Kıbrıs’ta Ercan Havaalanı ile Gazimağusa arasındaki 43 km duble yolu 2001’de tamamladık. Karaman’dan Bucakkışla köyüne giden 11 km’lik yoldaki 52 tane virajı 14 viraja düşürmemiz Türkiye’deki en zor işlerden biriydi. Diğer taraftan Trabzon’nun başlangıcından havaalanına kadar olan yaklaşık 21 km’lik sahil yolunu yaptık. Doğalgaz boru hattı dâhil çok çeşitli projelere girdik. Ama bu bizim için çok prestijli bir proje. Bugüne kadar yaptığımız işlerin en önemlilerinden biri.  Şu anda Elbistan’da 10 milyon metre küplük, 85 kamyonun, 30 ekskavatörün çalıştığı büyük kapsamlı işimiz bana göre bu projenin yanında çok küçük kalıyor. Belki ekonomik bedel olarak burası küçüktür ama kazandırdığı itibar açısından bu projeyle kıyaslanamaz.”

Projenin Favorisi Volvo

Sorumluluğundaki alanın ilk etabı için yaklaşık 5 milyon dolarlık makina yatırımında bulunan Ada  Metal ve Madencilik yatırımlarına yenilerini eklemeye devam ediyor. Mevcut yatırımlarla yürütülen çalışmalar Elbistan’daki şantiyeden eklenecek Volvo marka iş makinaları ile kapsamlı bir hal alacak. Onat, “Volvo’dan son derece memnunuz, onu seçmemizin sebebi de bu” sözleriyle makina yatırımlarını gerekçelendiriyor. Yakıt tasarrufuna da değinen Onat, “Yakıt bu işteki birinci ölçütümüz. İşimizin ana kalemi. İş keşfi için harcanan bedelin yarısını yakıt oluşturuyor. Volvo bize tam bir tasarruf sağlıyor. Diğer makinaları çok kullandım. Kiminin bomu çatlar, kiminin yürüyüşü bozulur, kiminin elektronik aksamı bozulur ama Volvo’da bunlar olmaz. Operatörler de Volvo’dan çok memnun. İşe başlamadan önce makinayı soruyorlar. Volvo deyince koşa koşa geliyorlar. Çünkü iyi bir operatör becerisini ancak iyi bir makinada becerisini gösterir” diyor.

Makinalara biçtiği ömür ise pazardaki diğer ürünlere kıyasla hayli uzun: “ 2000 yılında aldığımız Volvoları hala kullanıyoruz. İlk günkü gibi çalışıyorlar. Makinaları değiştirme süremiz, 10 yıl, çok uzun gözükebilir ama değil. Bu makinalar 15-20 yıl bile kullanılabilir. Volvo motoru 1 milyon km çalıştırdım. Bu 20 bin saate karşılık geliyor. Bu da 10 yıl demek. Volvo sağlamlık konusunda güvenilir. Diğer bir neden benim işin mutfağından geliyor olmam. Şantiyedeki tüm araçları kullanabilirim.”

Onat, projede ağılığını gösterecek makinanın ekskavatör; ekskavatörde ise tercihin Volvo olacağı görüşünde. Fiyat, performans ve servis hizmeti Volvo’yu öne çıkaran unsurlar. Onat, başka markaların daha ucuz fiyat vermesine karşın pazarda şansının olmadığını öngörüyor: “Çünkü Volvo’da o sıcaklığı gördüm. Çok samimiler ve bu kolay hissedilir. Samimiyet söz konusu olduğunda para ikinci planda kalır. Asıl olan güven ilişkisidir. Ticaret de böyle yapılmalı. Öte yandan Volvo küçük ayrıntıları da önemsiyor.”

Kuzey Marmara Otoyolu Köprüsü inşaatında çalışan Halil Çakıcı da Volvo iş makinalarıyla ilgili olarak şöyle diyor: “Volvo’dan EC480 model dört tane yeni makina edindik. Operatörler makinalardan gayet memnun.  Hata diğer şantiyelerden bizde çalışmak isteyenler bile var. Buradaki işimiz yaklaşık üç yıl sürecek. 3. Marmara Köprüsü Kuzey Marmara Otoyolu, bağlantı yolları, kavşaklar, viyadükler bu süre zarfında inşa edilecek. Bu yöndeki tüm planlar tamamlandı. Öncesinde uzun yıllar başka firmalarda çalıştım, operatörlük yaptım. Aşağı yukarı tüm makinaları biliyorum. Volvolar gerçekten güzel makinalar. Diğer markalarla kıyaslayınca tercihim Volvo’dur.”

20 yıldır operatör olan Cemil Aba da bütün makinaları kullandığını, Volvo’nun diğerleriyle kıyaslanamayacağı görüşünde: “Makina sistemleri gittikçe iyiye gidiyor. Yapılan yeni araçlarda operatörler de düşünülüyor. Farklı markalarla da çalıştım fakat Volvo farklı. Çünkü konforlu, operatörü yormuyor, sağlam, dayanıklı.  Daha az yakıt tüketiyor. Bu araçlarda yok yok ne diyebilirim. 20 senede çok makina kullandım, değiştirdim. Rahatlık konusunda Volvo bir numara.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Allison Transmission ARÜS-DER 2013’deÖnceki Haber

Allison Transmission ARÜS-DER 2013’de

Renault'da Sıfır Faiz Fırsatı Devam EdiyorSonraki Haber

Renault'da Sıfır Faiz Fırsatı Devam Ediy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar