İstanbul
DOLAR32.6079
EURO35.0307
ALTIN2417.1

ÜCRETSİZ ÖDEMESİ DÜŞÜK OLSA DA BİR BAŞLANGIÇTIR

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ÜCRETSİZ ÖDEMESİ DÜŞÜK OLSA DA BİR BAŞLANGIÇTIR
Abone ol
Halk Otobüsleri tarihinin hiçbir döneminde devlet tarafında bir destekle karşılaşmadı. Beklentimiz yolcu başı ücretti. Lakin yaptığımız onca çalışmaya karşın esnafımız hak ettiği desteği devletten alamadı. Fakat unutulmamalı ki ücretsiz taşımaların esnafa zarar verdiği devlet tarafından kabul edilmiş oldu.

İstanbul Halk Ulaşım A.Ş.’de göreve gelmeden önce 65 yaş ve üzeri yolcuların ücretsiz taşıtılması ile ilgili bir karar uygulamaya girdi. Bu esnafımıza kısa zamanda büyük kayıplar yaşattı. Aylık hak edişlerimizde önemli miktarda düşüşe sebep oldu ve birçok hattımız para kazanamaz duruma geldi.

 

Göreve başlamamızla beraber yaşanılan iki seçim öncesinde de siyasilerle önemli görüşmeler yaptık. Kısa zaman içerisinde esnafımızın tüm sorunlu yetkili bütün mercilere taşıma fırsatı bulduk. Özellikle KDV, ücretsiz ödemeleri ve tanım yasası ile ilgili beklentileri sunduk.

 

Seçim öncesinde gelir desteği için 600 TL önerilmişti. Bunu yaptığımız görüşmeler neticesinde geri çekilmesini sağladık. O gün bunu geri çektirmek için bile günlerce yönetici arkadaşlarımızla büyük uğraşlar verdik. Milletvekillerimizin olduğu her toplantıda konunun hassasiyetini anlattık. Bu sayede seçim sonrasında yeni bir çalışmanın önünü açtık.

 

Resmi gazetede yayınlanması ile İstanbul esnafımız aylık olarak devletten 1000 TL gelir desteği hakkına sahip oldu. Ayrıca yasanın çıktığı tarihten bu yana geçen zamanında ödemesi de toplu olarak esnafımıza yapılacak. Bizlerin talebi ise yolcu başı bir ücretin belirlenmesiydi. Fakat siyasi otorite tarafından maalesef şuana kadar bu talebimiz kabul görmedi. Fakat araç başı belirlenen bu tutarın sembolik bir anlamı var. Ücretsiz taşımacılık esnafa zarar verdiği tüm birimlerce kabul edilmiş oldu. Aslında bir zırh delinmiş oldu. Gelecek günler için hem bu rakamın artırılması hem de diğer ücretsizler için ödeme alma şansımız ortaya çıktı.

 

İETT ve Büyükşehir Belediyesi İle İyi İlişkilerimiz Var

 

Seçildiğimiz günden bu yana şirket olarak büyükşehir belediyesi ve İETT ile defalarca görüşmüş ve sorunlarımız ile ilgili taleplerimizi iletme imkanı bulduk. Bugün baktığımızda tüm talepler yerine gelememiş olsa da birçok iyileştirmelere kavuştuğumuzu görüyorum. Özellikle araç değişimlerini teşvik amacı ile 0-5 arası uygulanan rüsum muafiyeti şuanda 0-8 yaş arasına çıkarılmış durumda. Araç değişimlerinin başladığı bu günlerde esnafımıza önemli bir destektir. İETT’ye bu konuda teşekkür ederiz. Ayrıca araç değişimleri amacı için 0-3 yaş şartı da 0-5 yaşa çıkarıldı. Özellikle sıfır araç alımına gücü yetmeyen esnaflarımızın ikinci el araç alımı bu sayede kolaylaştı.

 

Bazı bölgelerimizde hatlar ile ilgili sıkıntılarımız vardı. İETT ile bu konuda da koordineli çalışarak bazı düzenlemeler yaptık. İstanbul Otobüs A.Ş. ile de bazı hatlarımızı değiştirdik. Hat düzenlemelerimiz sayesinde esnafımızın gelirlerinde belirli oranlarda iyileştirmeler sağlandı.

 

Seçimlerin Yenilenmesi Gelişmeler Yavaşlattı

 

Şirket seçimimiz yapılması ile bir anda genel seçim atmosferinde kendimiz bulduk. Mevcut hükümet ve milletvekillerimizden önemli sözler aldık. Açıkcası her şey güzel gidiyordu. Lakin seçimlerin yenilenme kararı ile bir anda yapılacak tüm iyileştirmeler de uzadı. Ardından yaşanan sıkıntılar da cabası. Bu süreç bizlere 6 aydan aslında çok daha fazla zaman kaybına sebep oldu. Fakat ümidimizi kaybetmedik. Aldığımız sözler geçerliliğini koruyor. Yeni yıl ile beraber yetersiz de olsa bir ödeme hakkı aldık. Devamının geleceğine eminiz. Tüm şirketler birlik içerisinde mücadele ediyoruz. Sabırla bu yolda devam ettikçe alınan birçok sözün hayata geçeceğine inanıyorum.

 

Esnafımız şuanda en çok ücret tarifesinden dertli. Bu konuda acil bir beklenti içerisindeyiz. Son 1 ayda sırasıyla birçok ilden bilet zammı haberleri almaktayız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden de bu konuda adım bekliyoruz. Şirket olarak bu konuda da görüşmeler yaptık. Olumlu neticesini beklemekteyiz.

 

Kurumsallaşma Yolunda İlerliyoruz

 

Şirket olarak sorunların çözümü yanında önemli adımlar da attık. Kurumsallaşma yolunda her geçen gün ilerleyen şirketimiz bu yolla esnafımızın gider kalemlerini de azaltmakta. Şuan da esnafımıza uyguladığımız 5 farklı akaryakıt şirketi üzerinden indirim mevcut. En büyük gider kaleminden %5 ila %7 arasından tasarruf sağlamakta. Muhasebe birimimizi kurumsallaştırdık. Gelir gider dengesini kurduk. Rapor odamızı düzenledik ve 3 arkadaşımız burada hizmet veriyor. Özellikle Ramazan ayında çalışanlarımız için çok güzel bir kumanya kartı yaptık.

 

İstanbul Halk Ulaşım A.Ş. yönetimi ve esnafı her geçen gün kendini geliştiriyor. Hatalarımızı düzeltiyoruz. Daha güçlü bir şirket olma yolunda ilerliyoruz. Esnafımızla beraber sabırla tüm sorunlarımızı çözme yolunda mücadelemize devam edeceğiz. Bizlere önderlik eden Mustafa başkanımızla kısa zamanda önemli yollar kat ettik.

 

Kimsenin elinde sihirli değnek yok. yılların sorunları öyle hemen çözülebilecek değil. Fakat eminim ki çok kısa zamanda önemli işler başardık. Lakin biz başaramadıklarımızla ilgileniyoruz. Başardıklarımız görevimizdi yaptık. Esnafımıza daha yararlı olmak için daha da başarılı olmalıyız. Bizim görevimiz bu. Amacımız guru duymak değil. Esnafımıza layık olmak…

 

                                                                                                                               

İSTANBUL HALK ULAŞIM A.Ş.

Yönetim Kurulu Üyesi                                                              

TAMER UÇAR

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İSTANBUL-ANKARA ARASI KADAR TÜNELÖnceki Haber

İSTANBUL-ANKARA ARASI KADAR TÜNEL

KALBİNİZ SES VERMİYOR OLABİLİRSonraki Haber

KALBİNİZ SES VERMİYOR OLABİLİR

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar