İstanbul
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Tramvay Gaziantep’i Birbirine Bağlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tramvay Gaziantep’i Birbirine Bağlıyor
Abone ol
Gaziantep’in en önemli sorunlarının arasında yer alan ulaşım problemini asgariye indirmek için büyük çabalar sarf eden Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bu sıkıntıya 3 etaptan oluşan tramvay hattı, 12 köprülü kavşak, 96 yeni çevreci otobüs ve alternatifli yollar ile cevap vermeye çalışıyor.

Kentin özellikle trafik sıkıntısının yoğun olarak yaşandığı kavşaklarında problemleri köprülü kavşak ile çözen belediye, daha modern, ekonomik olan tramvay hatları ile hem toplu taşımaya çözüm bulurken hem de çevreci ulaşım sistemlerini Gaziantep’le buluşturuyor.

2012 yılında 62 bin 497 sefer yapan tramvay, bu seferlerde 12 milyon 915 bin 884 kişiyi 703 bin 391 kilometre yaparak taşıdı. Burç Kavşağı–İstasyon tramvay hattından sonra Üniversite–Karataş hattını da yapan Büyükşehir Belediyesi 3. Etap İbrahimli tramvay hattının yapım çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Köprülü kavşaklar, yollar ve kaldırımlarla trafiği rahatlatmanın çok kalıcı çözüm olamayacağını dile getiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, “Mesele bununla bitmez. Siz ne kadar yol genişletirseniz araç sayısı o kadar artar. Önemli olan insanları toplu taşıma ile taşıyabilmek. İnsanları toplu taşıma yönlendirmek. Yani biz sabah işimize aracımızı garajımızda bırakıp toplu taşıma ile işimize gidebiliyorsak o zaman biz büyükşehir olmuşuz demektir. Ama bir kişi tek başına aracı ile işe gidiyorsa orada trafik sıkıntısı var demektir. Çünkü hem gittiği yollar dar hem de işyerinde otopark sıkıntısı var. Benzin pahalı ve akaryakıtın oluşturduğu bir çevre kirliliği var. Hep bunları göz önünde bulundurmak var. Eğer bir insan tüm bunlara neden oluyorsa o zaman bizim büyükşehirde yaşam kalitemize çok şey kattığımız söylenemez.” diye konuştu.

Bunun için bir toplu taşıma aracı olan tramvay hattını yaygınlaştırmak için büyük çaba gösterdiklerini açıklayan Güzelbey, “Kentte toplu taşıma kalitesinin yükseltilmesi için otobüs hattına yeni otobüsler aldıklarını, şehir içinde ulaşımda hizmet veren araçların yetkilileri ile yapılan ortak uygulamalarla Gaziantep halkı için ulaşımı eziyet olmaktan çıkararak keyifli hale getireceklerini” söyledi.

İbrahimli hattının tamamlanmasının ardından toplamda 30 kilometrelik bir raylı sistem hattına ulaşacaklarını açıklayan Başkan Güzelbey, bu hattın yeterli olmadığını ancak sisteme sahip diğer büyük şehirle kıyaslandığında azımsanmayacak bir düzeyde olmadığını ifade etti.

Hedeflerinin organize sanayi bölgesi ile GATEM’i birbirine bağlamak olduğunu anımsatan Güzelbey, burada Devlet Demir Yolları ile gerçekleştirilecek ortak Banliyö Hattı Projesi ile toplamda 55 kilometrelik bir raylı sistem hattına kavuşmuş olacaklarını kaydetti.

Dünya kenti İstanbul’da toplam 120 kilometre tramvay hattının bulunduğunu, kendilerinin ise 55 kilometrelik hatta ulaşmasının büyük bir başarı örneği olduğunu vurgulayan Güzelbey, üstelik bunu Türkiye’de yerli sermaye ve müteşebbis ile yapan tek belediye olduklarını açıkladı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bisiklet Arteri ŞekilleniyorÖnceki Haber

Bisiklet Arteri Şekilleniyor

Dinçer Lojistik Dağıtım Filosu Transit Panelvan İle GüçlendiSonraki Haber

Dinçer Lojistik Dağıtım Filosu Transit P...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar