İstanbul
DOLAR32.4846
EURO34.9253
ALTIN2435.3

Toplu İş Sözleşmesi Görüşmelerinde Mutlu Son

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Toplu İş Sözleşmesi Görüşmelerinde Mutlu Son
Abone ol
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, “Gelecek 10 yıl içinde Türkiye’nin 15 kenti, toplam ülke nüfusunun yüzde 60’ına varan bir bölümü demiryollarından istifade edecek. Önümüzdeki 11 yıl demiryolları dönemi olacaktır" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile Demiryol-İş ve Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu işverenleri Sendikası (TÜHİS) arasındaki 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törenle imzalandı.

Çalışanlarımızın Hakkını Gözetme Konusunda Hiçbir Fedakarlıktan Kaçınmıyoruz
Yıldırım, bakanlıktaki törende yaptığı konuşmada, bir hayırlı işi daha sonuçlandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Görüşmeler sonucunda uzlaşma sağlanarak toplu iş sözleşmesinin imzalama aşamasına geldiğini ifade eden Yıldırım, "Her iki tarafı mutlu eden bir iş yaptıysanız başarmışsınızdır. Yalnız bir tarafı mutlu eden işten hayır çıkmaz. İşyeri, işveren ve çalışan üçgeninin en önemli ayağı çalışandır. O yüzden çalışanlarımızın hakkını, hukukunu gözetme konusunda hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyoruz. Başka yerlerden kısarız ama çalışanımızın hakkını vereceğiz ki işler yürüsün” diye konuştu.

Demiryollarında yarım asırdan fazla süren bir ihmal olduğunu ifade eden Yıldırım, demiryollarını ülkenin yükünü taşıyan en itibarlı kuruluş haline getirme amacıyla yola çıktıklarını anlattı. Son 11 yıldır yapılanların ortada olduğunu belirten Yıldırım, yapılacak bir o kadar daha iş olduğunu söyledi. İmzalanacak toplu sözleşmenin TCDD ve bağlı ortaklarında çalışan toplam 16 bin işçiyi etkilediğini kaydeden Yıldırım, 50 yıldır uzlaşma kültürünü bir gelenek haline getirerek bu sözleşmelerin hiçbir sıkıntı çekmeden yapıldığını anlattı. Bu sözleşmenin gerçekleşmesinde herkesin çok büyük gayreti olduğunu vurgulayan Yıldırım, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Hedeflediğimiz Projeleri Adım Adım Gerçekleştiriyoruz

Bakan Yıldırım, yaptırdıkları araştırmaların, demiryollarının çok sevildiğini ancak buna rağmen yeterince kullanılmadığını ortaya koyduğunu ifade ederek, bu durumun sorumlusunun vatandaş değil yarım asır demiryollarına çivi çakmayan yönetimler olduğunu söyledi. Cumhuriyetin kuruluşundan çok partili döneme kadar yılda 135 kilometre demiryolu yapılırken, 1950’den 2002’ye kadar yılda 18 kilometre demiryolu yapımı gerçekleştirildiğini belirten Yıldırım, demiryollarının 2002’den sonra tekrar devlet politikası haline getirdiklerini kaydetti. 

Gelecek 10 yıl içinde Türkiye’nin 15 kentinin, toplam ülke nüfusunun yüzde 60’ına varan bir bölümünün demiryollarından istifade edecek hale geleceğini vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: "Bu çok iddialı ve önemli bir hedef, işte bu hedefi de adım adım hayata geçiriyoruz. Ankara-Eskişehir bitti, Ankara-Konya bitti, Eskişehir-Konya açıldı. İnşallah bu yıl sonuna kadar Ankara-İstanbul'u açacağız. Devam eden yıllarda Sivas, Bursa, İzmir, Karaman ve diğer projeler var. Adım adım hedeflediğimiz projeleri gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki 11 yıl demiryolları dönemi olacaktır.
2023’e 10 kala 5-7 Eylül arasında İstanbul’da kongre merkezinde demiryollarının, denizciliğin, havacılığın, karayollarının ve bilişimin yol haritasını çizeceğiz. 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası İstanbul’da büyük bir katılımla toplanıyor. Yurt dışından yüzlerce uzman, 20’nin üzerinde bakan ve toplam 6 binin üzerinde katılımcıyla 3 gün boyunca Türkiye'nin ulaşımı, haberleşmesi konuşulacak ve Türkiye’nin 10 yıllık hedefleri gözden geçirilecek. Bununla da kalmayacağız, 2035 vizyonunu da ortaya koyacağız.”

Farklar 15 Eylül’de Ödenecek
Demiryollarında sadece yeni hatlar yapmak, mevcut hatları yenilemeyi değil yerli demiryolu sanayini de kurmayı, Türkiye’yi süper lige taşımayı amaçladıklarını anlatan Yıldırım, teknoloji üretip, kullanmak ve komşuların hizmetine vermekle bunun mümkün olacağını söyledi. Demiryollarının, rayını üretemeyen, traversini, makasını, vagonlarını ve lokomotiflerini yapamayan bir noktadan, İngiltere'ye son model satar hale geldiğini anlatan Yıldırım, TÜLOMSAŞ'ın en gelişmiş lokomotiflerin satışını gerçekleştirdiğini ifade etti. Bu 10 yılda demiryollarına yapılan yaklaşık 40 milyar liralık yatırımlarla demiryolu ekosistemi oluştuğunu belirten Yıldırım, "Yan sanayide 500'den fazla firma oluştu. İnşallah bizden sonra gelenler bu hedefleri ıskalamazlar, ıskalarlarsa tarih affetmez. Kolay da değil çıtayı çok yükseğe koyduk. Bundan sonra gelenlerin bunun altında birşey teklif etmesi millet tarafından hoş karşılamayacaktır" dedi. Yıldırım, TCDD çalışanlarının toplu sözleşmeden kaynaklanan farklarının en geç 15 Eylül'de ödeneceğini bildirdi. 

TCDD Genel Müdürü Karaman, 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi'nin 1 Mart 2013-28 Şubat 2015 dönemini kapsadığını söyledi. TCDD ile bağlı ortaklıkları TÜLOMSAŞ, TÜDEMSAŞ, TÜVASAŞ bünyesinde çalışan toplam 15 bin 470 işçinin sözleşmeden yararlanacağını belirten Karaman, "İşçilerin 2 bin 685'i bağlı ortaklıklarda, 2 bin 188'i geçici, 9 bin 597'si daimi olmak üzere 11 bin 785'i TCDD'de çalışmaktadır" diye konuştu.

Sözleşme kapsamında, ücreti bin 850 liranın altında olan işçilere seyyanen 200 lirayı geçmemek üzere ücret artışı sağlandığını dile getiren Karaman, birinci yılın ilk ve ikinci altı aylarında yüzde 4, ikinci yılın ilk ve ikinci altı aylarında yüzde 3 oranında artış yapıldığını kaydetti. Enflasyonun bu oranların üzerinde gerçekleşmesi halinde enflasyon farkının da ayrıca ücretlere ilave edileceğine dikkati çeken Karaman, işçilerin 1 Mart'tan bu yana tahakkuk eden toplu sözleşmeden kaynaklanan ücret farklarının eylül ayında ödeneceğini ifade etti.
Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergun Atalay ile TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek de konuşma yaptığı tören sonunda TCDD, Demiryol-İş ve TÜHİS arasındaki 25. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Mardin Otogarı İnşaatında Sona DoğruÖnceki Haber

Mardin Otogarı İnşaatında Sona Doğru

İpek Yolu Karavanı İstanbul’daSonraki Haber

İpek Yolu Karavanı İstanbul’da

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar