İstanbul
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5

TÖHOB\'DAN MÜCADELE KARARI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
TÖHOB\'DAN MÜCADELE KARARI
Abone ol
Ödenecek bedel adil, eşit ve hakkaniyetli bir usul ve sisteme dayanmamaktadır.Bu nedenle mağduriyetlerin giderilmesinde verilen miktarlar yetersiz kaldığından görüşmelerle mücadeleye devam edilecektir.

4736 sayılı kanun kapsamında gerçekleşen ücretsiz yolculukların taşımacı esnaf üzerinde yarattığı mağduriyetin giderilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar sonucunda, TBMM tarafından kabul edilen 6637 sayılı kanun ile özel şahıs ve şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmeti veren her bir ulaşım aracı işleticilerine, aylık gelir desteği verilmesi hükme bağlanmıştır.

 

Bu doğrultuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, 6 Ocak 2016 tarih ve 29585 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile aylık gelir desteği ödemesinin usul ve esasları belirlenmiştir.

 

Buna göre Ankara ve İstanbul büyükşehir belediyelerindeki her bir toplu taşıma aracı için 1000 TL, diğer büyükşehir belediyelerindeki her bir toplu taşıma aracı için 750 TL, diğer belediyelerdeki her bir toplu taşıma aracı için 600 TL aylık gelir desteği ödenmesi 7 Nisan 2015 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir.

 

Özel halk otobüsü işletmeciliği tarihinde ilk kez gerçekleşen bu uygulama ile özel taşımacılara, devlet bütçesi üzerinden bir destek düzenlemesi yapılmıştır. Konu bu yönüyle büyük bir önem taşımakta ve bu nedenle de sektörde olumlu karşılanmaktadır.

 

Ancak ödemeye ilişkin usul ve esasların belirlenmesinde uygulanan yöntemin karşı karşıya bulunulan mağduriyetin giderilmesinde yetersiz kaldığı görülmektedir. Diğer yönden üç kategoride belirlenen aylık gelir desteğinin çok taşıyanla, az taşıyanı aynı görmesi nedeniyle de adil, eşit ve hakkaniyetli bir uygulama olmadığı kanısını toplumda pekiştirmektedir.

 

4736 sayılı kanun üzerinde ücretsiz yolculuk sınırlarının genişletilmesi ile başlayan tarihten bugüne kadar geçen süreçte Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) olarak mağduriyetin daha adil, daha eşit ve daha hakkaniyetli gerçekleştirilmesi için belirlenecek bedel ne olursa olsun yolculuk başına bir ödeme yapılması konusunda ilgili bakanlıklar, siyasi otorite nezdinde girişimlerde bulunulmuştur.

 

Bugün itibariyle de aynı düşünce etrafında olumsuzluğun düzeltilmesi için mücadeleye görüşmelerle devam edilecektir. Bir kez daha vurgulamak gerekirse ödemelerin başlatılması, ödeme sisteminin belirlenmesindeki usul ve esasların kabulü anlamına gelmemektedir. Bu yöntemin yanlışlığı, bunun yerine istatistiki verileri de sağlayacak elektronik bilet işletmeciliği ile yolculuk başına aylık gelir desteği ödemesi yapılması düşüncesi, TÖHOB olarak savunulmaya ve sonuç alınıncaya kadar anlatılmaya devam edilecektir.

 

İlk kez bir kanun kapsamında katkı selde eden bir sektörün paydaşları olarak bu sonucu almaya yeterli ve yetkin olunduğu düşünülmektedir.

 

Kamuoyunun bilgisine sunulur. Saygılarımızla.

 

İsmail YÜKSEL

TÖHOB Başkanı

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BRISA’DA EGEMEN ATIŞ’A YENİ GÖREVÖnceki Haber

BRISA’DA EGEMEN ATIŞ’A YENİ GÖREV

PIRELLI\'DEN ANADOLU SİGORTA POLİÇE SAHİPLERİNE ÖZEL KAMPANYASonraki Haber

PIRELLI\'DEN ANADOLU SİGORTA POLİÇE SAHİ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar