İstanbul
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM İÇİN CİROMUZ %40 ARTMALI

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
SÜRDÜRÜLEBİLİR ULAŞIM İÇİN CİROMUZ %40 ARTMALI
Abone ol
Halk otobüsleri şehirlerde kamunun görünen yüzüdür. Yaptığı hizmet ile yerel yönetimlerin yükünü hafifletmektedir. Vatandaşa toplu ulaşım hizmetini minimum rakamlar ile sunarak şehir hayatına imkan sağlamaktadır. Evrensel bir hak olan ulaşımı ulaşılabilir sağlamaktadır. Bu yüzden şehirlerin olmazsa olmazı konumundadır halk otobüsleri.

Zorunlu bir ihtiyaç olan toplu ulaşım minimum rakamlar ile sağlanabilmesi için de bu esnafın yerel ve merkezi yönetimden çeşitli destekler alması şarttır. Bu destekler ile esnaf hem ticaretini ayakta tutabilmeli hem de vatandaşa sürdürülebilir ulaşım hizmeti sunmalıdır. Bu hizmeti sunma adına girişilen böylesi milyonluk yatırımlar; ücretsiz, aktarma, abonman ve düşük bilet fiyatları ile esnafın baş edemeyeceği bir durumdur. Devlet sosyal yapı gereği düşük bilet fiyatları ve ücretsiz ulaşım imkanları sunmakla yükümlü olabilir. Bu imkanları sunarken de yükü sırtlaması icap eder.

Giderleri Yüksek Bir Sektörüz

Araç alım, bakım ve yedek parça maliyetleri yüksek bir sektördeyiz. 2018 yılı ile bir araç alım maliyeti 530.000 TL’ye çıktı. Kredi kullanılması halinde ise rakam 800.000 TL’ye dayanmaktadır. Bunların yanında çalışan ücretleri, vergiler, yakıt, sigorta, lastik ve bakım gibi maliyetler eklendiğinde cirolarımızın giderleri karşılamakta güçlük çektiği rahatlıkla görülmektedir. Mevcut çalışma koşulları ile esnaf bu yükün altında ezilmektedir.

Kamu hizmeti sunan bu araçlar merkezi ve yerel yönetimlerin sunduğu imtiyazların yüklediği maliyetlerin destekler ile azaltılmasını beklemesi en doğal hakkıdır. Minibüs, taksi, servis, deniz araçları ve hava taşımacılığında sunulmayan kamu hizmetlerine karşın alınan devlet destekleri halk otobüs esnafına da sunulması gerekmektedir. Çünkü halk otobüs taşımacılığı zorunlu ihtiyaçtır ve kamusal bir hizmet vermektedir.

Esnaf Sözlerin Hayat Bulmasını Bekliyor

Şuan havayolu taşımacılarına 6000 EURO yakıt desteği sağlanmaktadır. Deniz araçlarına ise ÖTV’siz yakıt imkanı sunulmaktadır. Özellikle en büyük gider kalemi halk otobüslerinde yakıttır. Yakıt konusunda bu esnaf da havayolları ve deniz ulaşımı gibi destek görmek istemektedir.

Servis araçları ise %8 KDV ödemektedir. Özel bir taşıma türü olan servislere sağlanan bu imkan halk otobüslerine ise maalesef sunulmamıştır. Bizler de öğrenci taşımacılığı yapmaktayız ve bu hizmeti indirimli bir şekilde sunuyoruz. Minimum rakamlara yolcu taşımamıza karşın genel KDV’ye tabi tutuluyoruz. Bu konuda merkezi yönetimden verilen sözlerin hayat bulmasını istemekteyiz.

Taksi ve minibüs değişimlerinde devletimiz ÖTV muafiyeti getirdi. Özellikle taksi esnafına bu muafiyet %50 civarı bir destek sundu. Yapılan bu devlet desteği ile taksi ve minibüs esnafı krediye bile ihtiyaç duymadan araçlarını değiştirme imkanı buldu. Oysaki bu ÖTV muafiyeti halk otobüslerine sadece %1 indirim kazandırdı. 530.000 TL’olan aracı sadece 5.000 TL kadar indirmiş oldu. esnafımız araç değişimlerinde yine bankaların kapısına gitme durumunda kaldı. Alınan krediler ile değişim maliyetleri 800.000 TL’ye kadar yükseldi.

Oysaki toplu ulaşım hizmetinin en zorunlu basamağı halk otobüsleridir. Saydığımız diğer türler içerisinde en ucuz hizmeti de halk otobüsleri sunmaktadır. Ayrıca onlarca kaleme de ücretsiz yolculuk imkanı sunmaktadır. Verdiği hizmet ile yerel yönetimlerin yükünü taşımaktadır. Tüm ulaşım aktörleri bu destekleri hak etse de en çok halk otobüslerine lazımdır. Öncelik halk otobüsleri olmalıdır. Öncelik olmasa bile bu desteklerin sunulması unutulmamalıdır.

Sorunlar Bölgesel Değil Genel

Ufak tefek bölgesel sorunlarımız tabi ki yaşanabilir. Ama özellikle İstanbul’da İETT ile koordineli çalışmalarımız sayesinde bu sorunlar kısa sürede aşılıyor. Hat rotasyonu, orel, durak v.s. gibi sorunlar bizler için çok önemli değil. Bizler geçici değil kalıcı çözümlerin gelmesini istiyoruz.yılların birikimi ile esnafa yük olmuş sorunların çözümünden yanayız. Sahada ki esnaf ve çalışanlarımızın da öncelikli beklentileri bu yönde. Çünkü esnafımız üstüne düşen tüm görevleri layıkı ile yerine getirdi. Araç değişimlerinde önemli adımlar attı. Şuanda araç filomuzda değişimi tamamlayamayan araç oranı sadece %10. Araç yaş ortalamamız her gün daha da gençleşiyor.

Bunca sıkıntıya karşın esnafımız büyük bir özveri ile her gün direksiyonuna geçip İstanbul halkına hizmet sunmaya devam ediyor. Her akşam yakıtını alıyor, araç bakımlarını düzenli bir şekilde yaptırıyor. Böylesi bir özveri hem yerelden hem de merkezden desteği fazlasıyla hak etmektedir.

Devletimize inancımızı kaybetmemeye devam ediyoruz. Esnafın alın terine karşılık ilgili desteklerin sunulmasını umuyoruz. Esnafımız bir süreç yaşıyor. Bu süreçte devletimizin desteğini bekliyoruz. Yakıt, KDV ve ÖTV konusunda radikal adımların atılmasını istemekteyiz. İstanbul halkına daha güzel ve yaraşır bir hizmet sunma adına tüm bu isteklerimiz.

Geleceğin esnafımız adına hayırlı olacağını düşünüyoruz. Bürokraside sorunlar sabrederek çözülür. Bu konuda esnafımızın da sabırlı olmasını diliyoruz. Şirketimiz ve İstanbul’da ki diğer şirketler ile odamız bu haklar uğruna özveri ile mücadele etmektedir. Zamanlar her birinin kazanılacağına inanmaktayız. Bu uğurda gerçekten son yıllarda önemli adımlar attık. Zamanla meyvelerini de alacağız. Esnafın gösterdiği bu gayret ve özveri elbet yerel ve merkezi anlamda da karşılık bulacaktır.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
AKIA İHRACATLA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORÖnceki Haber

AKIA İHRACATLA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

ORDU DÖNÜŞÜMÜ BMC VE KARSAN\'LA GERÇEKLEŞTİRDİSonraki Haber

ORDU DÖNÜŞÜMÜ BMC VE KARSAN\'LA GERÇEKLE...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar