darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3423
EURO35.1122
ALTIN2241.3

Servisçiler Kararını Verdi Tahdit Şart

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Servisçiler Kararını Verdi Tahdit Şart
Abone ol
İSTAB’ın girişmleri ile İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen zümre toplantısında servisçiler kararını verdi. Yoğun katılımın yaşandığı toplantıda sektörün tüm tarafları kurtuluş reçetesine tahditli plakayı yazdı.

İSTAB’ın girişmleri ile İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen zümre toplantısında servisçiler kararını verdi. Yoğun katılımın yaşandığı toplantıda sektörün tüm tarafları kurtuluş reçetesine tahditli plakayı yazdı.

İSTAB Başkanı Ali BAYRAKTAROĞLU: “Son beş yıldır servis sektörü durmadan kay kaybediyor. Herkes mutsuz. Sektör 3 yıl öncenin fiyatları ile halen hizmet veriyor. Kar edenler ise sadece bize işveren kuruluşlar. Tüm sektör bileşenleri ise zarar ediyor. Böyle giderse 3-5 yıl içerisinde ne çalıştıracak tedarikçi ne de iş alacak firma kalacak.”

Sektörün kötüye gidişinden dolayı toplantının alanını plaka tahdidi olarak belirlediklerini açıklayan Bayraktaroğlu, “Bugün bu konuyu tartışacağız. Türkiye’de tüm illerde plaka tahdidi var. İstanbul’da ise son 2 yıldır gizli referandum var herkese bu durum soruluyor. Artık herkes müspet düşünmeye başladı. Biz plaka tahdidi ile artık öldürücü rekabetin azalacağını, sektöre bilinçsiz girişlerin biteceğini, korsanın biteceğini, trafiğe ciddi bir katkısı olacağını ve çocuklarımızın güvenli bir hizmet alacağına inanıyoruz. Servisçiler de eski değer ve itibarını kazanacaklardır. Hak ettikleri alın teriyle doğru orantıda kazanımlarının artacağını düşünüyoruz. Plaka tahdidi olmuş tüm illerde sol taraf plaka tahdidini istemiş sağ istemem demiş. İstanbul’da da yakın zamana kadar böyleydi. Şuan İstanbul’da tam bir mutabakatla, şirketlerin ve esnaf arkadaşlarımızın da isteği ile bir kere daha dile getiriyoruz. Artık İstanbul’da herkes bu tahdidi istiyor. Bundan sonra tüm sektör temsilcileri ile yazılı ve hukuki süreçleri hep beraber yapacağız. Bu süreçte artık kimin önceden ne düşünüp söylediği önemli değil. Plaka tahdidinin uygulanması da sağlam zemine oturtulup yönetilmesi gerekmektedir. Çeşitli manipülasyonlara hep beraber dik ve sağlam durmamız gerekiyor. Tüm temsilciler aynı şeyi düşünüyor. Niyetimiz halis.

İTO BAŞKANI İBRAHİM ÇAĞLAR

En Değerli Varlığımız Çocuklar Sizlere Emanet

Bu komite bizim için çok önemli.  Bizlerin en değerli varlıklarını sizler taşıyorsunuz. Her gün çocuklarımızı evleri ile okulları arasında gözümüz arkada kalmadan sizlere emanet ediyoruz. O kadar önemli ki, evlatlarımızı size teslim ediyoruz. Çalışan arkadaşlarımızı, iş ortaklarımızı size teslim ediyoruz. Sabahın en erken saatinde de sizlerleyiz, gecenin en karanlık anında da. İşte bu yüzden bizler için bu sektör bir başka öneme sahip.

Bu meslekte araç standartları iyi yere gelmiş. Nitelikli kişilerin oluşması çok önemli. Herkesin bu işi yapmaması da çok önemli. Plaka tahdidinin avantajları da rekabeti düzenler. Haksız rekabeti önleyecek ve işin erbabı olmayanların bu sektöre girişini kısıtlayacaktır. Bu yapılamazsa zaman içerisinde bu sektör bitme tehlikesi ile karşı karşıya. Böyle devam etmesi şirketlerin ve esnafların haksız rekabetle bitmesine neden olacaktır. Büyükşehir’in korkusu ise rant oluşmasıdır. Şimdi bugün burada tartışılacak ve bir çözümü bulunacaktır. Biz İstanbul ticaret odası olarak plaka tahdidinin getirilmesinin yerinde bir karar olacağını düşünüyoruz.

ABDURRAHİM ALBAYRAK

Sektör Tahditli Plakayı Hak Ediyor

1972 model bir araba ile 1975 yılında bu sektöre girdim. O günden bu yana 8000 araca ulaşan bir şirket olduk. Ancak esnaf arkadaşlarımızın ne gibi sıkıntılar yaşadığını biliyorum. Şuan hepimiz 5 sene önceki fiyatlar ile taşımacılık yapıyoruz. Her geçen sene daha önceki yıl verdiğimiz fiyatın altında talepte bulunuyoruz. Giderler artarken fiyatları öldürücü oranlara düşürüyoruz. Bu yıl teklif verdiğimiz her yerde 9-10’uncu sıralarda çıkmışız. Zararında altında sırf rekabet olsun diye iş yapılıyor artık. Esnaf arkadaşlarında neler çektiğini iyi biliyorum. Bugünlere bir zeytini 3 lokmada yiyerek, yoldan tahta toplayarak gelen bir kardeşinizim. Artık bu sektör akıttığı alın terinin karşılığını bulmalı. Haksızca yapılan rekabetin bitmesi için tahditli plakaya geçmek gerekiyor.

HAKAN ORDUHAN

Plaka Tahdidi Çocuklarımıza ve Şehrimize Bir Kazanımdır

Bu kürsüden yıllarca birçok şey konuşuldu. Geldiğimiz nokta itibari ile 50 binin üzerinde servis aracı ve mutsuz servis işletmecisi var. Hizmeti alanın da mutlu olamadığı bir ortam oluştu. O zaman bu sektörün sorunlarının kök sorununa inerek tespit edip bir çözüm üretilmesi gerekir. Yapılan çalışmaların birçoğunda belediyemiz fedakâr adımlar attı. Uygulamalarda pozitif yaklaşımlar sergiledi. Bu sektörün hayata devam etmesinin bir tek çözümü kaldı. O da plaka tahdidi uygulamasıdır.

Tüm sektör olarak bu uygulamaya geçilmesini destekliyoruz ve elimizden ne gelirse yapacağız. Evet, engeller ve nedenler var. Eğer bu engellerin nedenlerini birlikte masada çözebilirsek, bence tahdidin olmaması için hiçbir sorun kalmaz. Evet rant olayı var. Fakat onun yok olmasıyla ilgili birçok çözüm de var. Bunun neticesinde ortaya çıkacak düzenlemenin bize, bizden sonra çocuklarımıza şehrimize faydası olacaktır. Plaka tahdidini bundan sonraki süreçte İstanbul için hayırlı olacağına ve bunun için tüm gücümüzle çalışacağımıza söz veriyorum.

KEMAL KARAYORMUK

Plaka Tahdidi Sektörel Disiplin Sağlar

İstanbul’da trafik sorunu bitirilemez ama yönetilebilir olmalıdır. Her yeni servisçi de trafik yükünü artırmaktadır. Tahdidi isteme sebeplerinizden biri de bu olmalıdır. Her gün yeni servis araçları giriyor ve trafikte yoğunluk yaratıyor. Her sektör kendi içinde sektöre giriş engelleri koyarak sektörel disiplini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu tüm dünyada böyledir. Ama siz çok karlı iş olarak petrol rafinerisi açabiliyor musunuz? Oysaki herhangi biri bir servis aracı alıp birkaç belgeye de imza atarak bu sektöre girebiliyor. Sektöre girişlerin böylesi kolay olması da hem rekabeti haksız bir boyuta çekmekte hem de sektördeki hizmet yapısını düşürmektedir.

Özellikle servis hizmeti belki de girilebilen en kolay sektörlerden. Emekli olan memleketinden gelen herhangi biri bir araç alarak katılabiliyor. Yatırım miktarı düşük ve prosedürü kolay. Biz de bu sektöre emekli ikramiyesini yatırıp giren çok kişiye denk geldik. İş bulamayan şoför oluyor. Şoförlük bile bu kadar kolay olmamalı. Kentiçi Ulaşım Yasası hedeflerden biri olmalı. Kendimizi bir yasa altında toplamak olmalı. Büyükşehirler, Belediyeler ve Ukamelerin çözemeyeceği kadar büyüyor. Bu yüzden bu sektöre bir yasa şart. Hükümet servisleri kaldıracağını açıklıyor. Şehirlerin toplu taşıma sistemleri bir yere kadar etkili olabilir. Sonrası ise yine servislere düşmekte. 3 vardiya çalışan işyerleri var. Gece ulaşımı bu çalışanların toplu taşım araçları ile sağlaması imkânsız. Öğrenci servisleri de vazgeçilemez bir gereklilik. Hepimiz çocuklarımızın okula servis ile güvenli gideceğine inanıyoruz. Yürüme veya toplu taşım araçları ile çocuklarımızı kaç kişi okula gönderebilir? Daha birçok nedenden ötürü servisler şehirlerin gerçekliğidir.

PROF. DR. MUSTAFA ILICALI

Plaka tahdidini servisçilik sektörünün talep ettiğini görüyoruz. Önce bunun bir alt yapısı oluşturulması lazım. Şuan Büyükşehir Belediyesi İstanbul’un ulaşımını katlanabilir seviyeye çekiyor. Metro, Metrobüs ve daha birçok yatırımla genel itibarla sağlanmış durumda. Her yeni yatırımla ulaşım süreleri kısalıyor. Önemli olan planlı bir çalışma ortaya konulmasıdır. Şuan bakıyoruz servis hizmeti yapan 50 bin araç var. Ama günde birkaç saat çalışabiliyorlar. Diğer saatlerde bu araçlar atıl vaziyette kalıyor. Mevcut servis araçlarının geleceğe yönelik nasıl planlanabilir bu konu üzerinde çalışılmalıdır.

HÜSEYİN YILMAZ

Plaka tahdidi olması konusunda ortak bir hareket çıktı. Korsanı önleyeceği, sektöre eski itibarını kazandıracağı, kaliteyi artıracağı konuları savunuldu. Tahditli plaka uygulamasına geçmemiz için önce bir alt yapısı hazırlanmalıdır. Trafik yoğunluğunu azaltıcı bir etkisi olmadığını düşünüyoruz. Servisleri tahditli yaparsak bu sıkışıklığı çok fazla etkilemeyecektir. Tam olarak alt yapısı belirlenmeden bu işi girişemeyiz.

Tahdidi uyguladığımız zaman babadan oğluna kalacak. Üniversite mezunu oğluna bu plaka kalması ne kadar doğrudur? Acaba oğlu bu işi yapacak mıdır? Tahdidin yapılması ile beraber rant oluşacağı da ayrı bir gerçek. Rekabet için kalitenin artması daha doğrudur. Rekabetin düzenlenmesi için kısıtlamalara gitmek çok doğru bir durum değildir. Toplu Ulaşım Yasası gibi yasaların çıkartılması ve bu sayede çözümler bulunması gereklidir. Tahditli plaka uygulamasına karşı değiliz ama yasal alt yapı oluşturalım. Servisler sadece şehiriçi hizmet vermez, şehirlerarası da hizmet verir.  Gerekli yetki belgeleri olduğu zaman taşımacılık buralarda da yapılıyor. O yüzden tahditli plaka yerine yetki verilmesi daha doğru olabilir. Gerekiyorsa bu yetki belgelerini kısarak bir düzenleme yapabiliriz. Bu da bir nevi rekabeti düzenleyecektir.

HAMZA ÖZTÜRK

Artık hepimiz bir sıkıntının var olduğunu kabul ediyoruz. Esnafımızın çok sıkıntısı var. Yıllardır oda olarak hep plaka tahdidi dedik. Derdimiz rant değil. Sosyal güvence kazanmak için istiyoruz. Akşam işiniz varken sabaha işsiz kalabiliyorsunuz. Bunun için plaka şart. 2003te bir eylem yaptık 10 bin kişi katıldı. Biz esnaf olarak her türlü desteğe hazırız. Yeter ki bu plaka tahdidi artık hayata geçsin. Büyükşehir güzel çalışmalar yapıyor. Ama bizim sektörün kalitesi düştü. Her mecradan yeni aktörler sektöre giriyor. Yeni aktörlerle beraber de hem rekabet kızışıyor hem de kalite düşüyor. Artık İstanbul’da o servis aracı bu servis aracı olmasın. Tek bir çalışma ruhsatı istiyoruz. Bunu adı da tahdittir. Korsanın da son bulması ancak böyle olacaktır.

MURAT ERDOĞAN

Daha evvel ki yıllarda hepimiz ayrı şeyler söylerdik. Ancak bugün görüyoruz ki artık hepimiz aynı şeyleri söylüyoruz. Bu da bizleri mutlu ediyor. Artık sorunların çözümüne daha çok inanıyoruz. Zamanında biz tahdit derken kimse önemsemiyordu. Bugün görüyoruz ki sektörün tüm bileşenleri plaka tahdidinde hem fikir oldu. Sektörde korsanın bitişi de ancak tahditli plaka ile olacaktır. Her geçen gün daha ucuza taşımacılık yapıyoruz. Sektöre yeni aktör ve araç girişi tamamen sınırsız durumda. Fiyatların düşmesiyle de kalite de düşmektedir. Sektörden hep yenilikler bekleniyor. Ancak yapılması gerekilen iyileştirmeler olmadan artık yenileşme imkansız hale geldi. Kar lastiği bile sektörümüzde önemli bir maliyet. Oysa yasaya göre şehirlerarası taşımacılıkta zorunlu olan bu uygulama tüm servis araçlarına da uygulandı. Umarız bu birlik ve beraberlik devam eder. Esnafın sorunları da bu şekilde çözüme kavuşur diye umuyoruz.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Ayda 40 Bin Tl Geliri Olan Adamı Da Bedava TaşıyoruzÖnceki Haber

Ayda 40 Bin Tl Geliri Olan Adamı Da Beda...

5 Milyon Ücretsiz Yolcu TaşıdıkSonraki Haber

5 Milyon Ücretsiz Yolcu Taşıdık

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar