darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3894
EURO35.0172
ALTIN2323.7

Renault 583 Milyon Avro Faaliyet Karı Elde Etti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Renault 583 Milyon Avro Faaliyet Karı Elde Etti
Abone ol
Renault'un, yeni modellerinin başarısı ve maliyet kontrolü 583 milyon avro faaliyet karı sergilemesini sağladı.

Renault Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre, 2013 yılının ilk yarısında, grubun cirosu yüzde 0,9 düşüşle 20 milyar 441 milyon avro oldu. Otomobil biriminin ciroya katkısı 19 milyar 383 milyon avroya ulaşırken, özellikle olumsuz kur etkisi ve satışların düşmesi nedeniyle 2012 ilk yarısına göre yüzde 0,9 düşüş gösterdi. Bu faktörün etkisi bağımsız yetkili satıcıların stoklarındaki artış nedeniyle bir miktar hafifledi.

Grup özellikle yeni modellerin satışa sunulmasına ve uygun fiyat etkisine bağlı olarak olumlu bir ürün karması kaydetti. Bu ürün karması, Renault markasının değerinin artırılması ve bazı dövizlerin zayıflığının telafi edilmesi amacıyla grup tarafından hayata geçirilen katı fiyat politikasını yansıtıyor.

Grubun 2013 ilk yarıyıl faaliyet karı 583 milyon avro olurken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 508 milyon avro olarak gerçekleşmişti. Otomobil biriminin faaliyet karı 211 milyon avro düzeyine çıkarak, geçen yılın ilk yarısına göre 95 milyon avro artış gösterdi. Negatif volüm ve kur etkisine rağmen, grup fiyat ve maliyetlerin kontrolü politikasından yararlandı.

Satış finansmanı biriminin geçen yılın ilk yarısında 392 milyon avro olan grubun faaliyet karına katkısı 372 milyon avro olarak gerçekleşti. 20 milyon avroluk bu düşüş başta Brezilya'daki olumsuz kur etkisinden, dağıtım maliyetlerinin az da olsa artışından ve ortalama üretim stoklarının risk maliyetinin yüzde 0,40'a düşüşünden kaynaklandı.

Diğer işletme gelir ve giderleri, İran'daki faaliyetlerin tamamının karşılanmasını sağlayan 512 milyon avro karşılık ayrılması, bazı programlardaki 227 milyon avro değer kayıpları ve özellikle Fransa'da imzalanan rekabetçilik anlaşmasına bağlı 173 milyon avro tutarında yeniden yapılandırma giderleri nedeniyle 832 milyon avro negatif bakiye verdi. Böylece, geçen yılın ilk yarısında 545 milyon avro olan işletme karı 249 milyon avro oldu. Başta Nissan olmak üzere ortak şirketlerin katkısı 2013 yılı ilk yarısında 749 milyon avro oldu. Net kar 97 milyon avro ve grup payı net kar 39 milyon avro olarak gerçekleşti.

Otomobil biriminin nakit akışı 31 Aralık 2012'den bu yana işletme sermayesi ihtiyacındaki değişimin etkisinin dikkate alınmasıyla 31 milyon avro açık verdi. 2012 Aralık sonu itibariyle 65 günlük satışa tekabül eden toplam stoklar bu yılın ilk yarısının sonunda 67 günü temsil etti. Otomobil biriminin net nakit pozisyonu 31 Aralık 2012'ye göre 800 milyon avro azaldı ve 30 Haziran 2013 itibariyle 732 milyon avro oldu. RCI Banque ise, 2013 Haziran sonu itibariyle Fransa'da ve Almanya'da 2,6 milyar avroya ulaşan mevduat toplama faaliyetiyle fonlama olanaklarını çeşitlendirmeye devam etti.

Bu yıl için beklentilere bakıldığında, koşulların özellikle Fransa'da öngörülenden daha zorlu olması bekleniyor. Bununla birlikte yeni modellerinin başarısı ve maliyet düşürme politikası sayesinde grup, pazar koşullarında yeni bir bozulma olmaması kaydıyla dünya satışlarını artırmak, otomobilde faaliyet karı ve nakit fazlası elde etmek gibi yıllık hedeflerine ulaşma yönünde faaliyetlerini sürdürüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Renault Başkanı Carlos Ghosn, "Zorlu bir ortamda, yeni modellerin başarısı, maliyet kontrolü ve bütün ekiplerin seferber olması Renault Grubu'nun yılın ilk yarısında otomobil biriminde faaliyet karı elde etmesini sağladı. 2013 için belirlediğimiz hedefler doğrultusunda ilerliyoruz" ifadelerini kullandı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yedi Kişilik Fiat 500L Living Görücüye ÇıktıÖnceki Haber

Yedi Kişilik Fiat 500L Living Görücüye Ç...

Delta Yakıt “Antoil”’i Satın AlıyorSonraki Haber

Delta Yakıt “Antoil”’i Satın Alıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar