İstanbul
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5

"Otomobilsiz Kent" İzmir "Farkındalık" Yaratacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Otomobilsiz Kent" İzmir "Farkındalık" Yaratacak
Abone ol
Plevne Bulvarı, 22 Eylül tarihinde kutlanacak “Otomobilsiz Kentler Günü” çerçevesinde motorlu araç trafiğine kapatılarak farkındalık yaratılacak. Karbon salınımının azaltılması ve insan sağlığı konularına dikkat çekilecek günde trafiğe kapalı alan bisiklet, dans, serbest kürsü, konserler, pandomim, kukla, yoga, kitap okuma, yüz boyama ve defile gibi etkinlikler ve çeşitli yarışmalarla şenlenecek.

Dünyanın çeşitli kentlerinde 16 - 22 Eylül tarihlerinin “Avrupa Hareketlilik Haftası” olarak kutlanmasından yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Kent Konseyi, bu kapsamda bir dizi etkinlik düzenledi.  22 Eylül 2014 tarihinde uygulanacak “Otomobilsiz Kentler Günü” etkinliği ile dikkat çeken hafta, Tarihi Havagazı Fabrikası`ndaki “Sürdürülebilir Ulaşım” paneli ile başladı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kevser Üstündağ, Ulaşım Plancısı Mimar Erhan Öncü, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Çubukçu ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı panelde sürdürülebilir ulaşım konusu masaya yatırıldı.

İzmir Kent Konseyi Ulaşım Hizmetleri ve Trafik Çalışma Grubu üyesi Taceddin Kınay`ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını, İzmir Kent Konseyi Başkanı Güman Kızıltan yaptı. Avrupa Hareketlilik Haftası kapsamında gerçekleştirilecek “Otomobilsiz  Kent” gününde, Türkiye ve İzmir`de ilk kez bir  meclis kararı ile trafiğe açık bir caddenin bir günlüğüne yayalaştırılarak farkındalık yaratılacağını vurgulayan Kızıltan, “Bu şeref İzmir`indir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Önce insan sağlığı
Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin bu konudaki kararı doğrultusunda, 22 Eylül günü İzmir’de “Otomobilsiz Kentler Günü” etkinliği gerçekleştirilecek ve Gündoğdu Meydanı’ndan Lozan Meydanı’na kadar olan Plevne Bulvarı trafiğe kapatılacak. 1. Kordon, 2. Kordon ve Talat Paşa Bulvarı ise bu uygulamanın dışında tutulacak.  
Dünya genelinde, sürdürülebilir, çevreye duyarlı ulaşım yöntemleri ve kent içi ulaşımda hareketliliğin özendirilmesini amaçlayan etkinlik kapsamında; Plevne Bulvarı`nda motorlu taşıt trafiğinin kısıtlanması ile ulaşım sadece yaya olarak ya da bisiklet gibi motorsuz araçlarla sağlanacak. Uygulama sayesinde insan sağlığı ve araçlardan arındırılmış sokakların ne kadar sessiz ve güvenli olduğu konusunda farkındalık yaratmak dışında, karbon salınımının azaltılması yönüne de dikkat çekilecek. 

Bu etkinlik kaçmaz

22 Eylül etkinlikleri kapsamında, sivil toplum örgütlerinden de alınan desteklerle,  Büyükşehir Belediyesi`nin BİSİM (Kiralık Bisiklet Sistemi) projesi de organizasyona dahil olacak ve o güne özel “Sokaklar Bizim” sloganı ile çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Proje bu yönüyle, Türkiye’ de ilk kez İzmir’ de gerçekleştirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelliler Merkezi`ndeki yaklaşık 30 engelli çocuk tarafından branda üzerine yapılan resimler, Konak ve Alsancak Vapur iskelelerinde sergilenecek. 22 Eylül`de ayrıca, yine Plevne Bulvarı`nda, çocuk katılımcılar İzmir’in bir çok köşesine asılacak dev pankart resimler yapmaya devam edecek. Otomobilsiz Kent Günü kutlamaları kapsamında bisiklet, dans, serbest kürsü, konserler, pandomim, kukla, yoga gibi etkinliklerin yanı sıra kitap okuma, yüz boyama, defile gibi faaliyetler ve çeşitli yarışmalar da yer alacak.

Etkinliklerin tamamı 10.00 - 23.00 saatleri arasında Plevne Bulvarı`nda gerçekleştirilecek.


Sergi açıldı

Öte yandan yine bu kapsamda İzmir Karikatürcüler Platformu`nun katkılarıyla karikatür sergisi de açıldı. Sergi, 22 Eylül Pazartesi gününe kadar Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi`nde görülebilecek. Aynı gün “Karikatür atölye çalışması” da gerçekleştirilecek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Zabıtadan Okul Servislerine DenetimÖnceki Haber

Zabıtadan Okul Servislerine Denetim

“Şehir İçi Trafiğine Dikkat”Sonraki Haber

“Şehir İçi Trafiğine Dikkat”

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar