darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3827
EURO35.0559
ALTIN2325.7

Otobüsler Her Gün Dünya-Ay Arasını Katediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Otobüsler Her Gün Dünya-Ay Arasını Katediyor
Abone ol
Ankara Büyükşehir Belediyesi Ego Genel Müdürlüğü Bünyesindeki otobüsler, toplamda her gün yaklaşık 367 bin km yol katederek, günlük ortalama 650 bin yolcu taşıyorAyın dünya etrafındaki yörüngesi elips şeklinde olduğundan, Ay ile Dünya arasındaki mesafe 356 bin kilometre ile 407 bin kilometre arasında değişiyor.Ay ile Dünya arasındaki ortalama mesafe düşünüldüğünde, EGO otobüsleri her gün adeta Dünya - Ay arasındaki mesafe kadar yol kat ederek Başkent’te hizmet veriyor.

Başkentliler en uzun 70 kilometrelik 409 numaralı Ulus-Kalecik hattında yolculuk ederken, en kısa hattı ise 3.35 kilometrelik mesafe ile Akköprü Metro İstasyonu-Varlık Mahallesi güzergahı oluşturuyor. Günlük ortalama 600-650 bin yolcu taşıyan EGO otobüslerinin her biri ortalama 8 sefer yapıyor.

Gelişen teknoloji ve Başkentlilerin şikayet ve ihtiyaçları doğrultusunda hem otobüs filosunu sürekli yenilediklerini hem de şoförleri düzenli olarak eğitimden geçirdiklerini dile getiren EGO Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, yeni hat açma koşullarıyla ilgili de bilgi vererek, güzergahlar ile servis aralığının bölgede toplu taşım araçlarını kullanan insan sayısı ve diğer toplu taşım araçlarının durumuna göre belirlendiğini dile getirdi.

Başkent’in toplu ulaşımda en çok tercih ettiği EGO otobüslerinin günlük sefer yolculuğu çarpıcı rakamlar ortaya koyuyor. Ankara’nın cadde ve bulvarlarında mutlaka ama mutlaka görmeye alıştığımız, kapımızdan bizi alıp gideceğimiz yerin kapısına kadar bırakmasını, hep boş olmasını, durağa gider gitmez hemen gelmesini istediğimiz otobüsler, toplam 360 hatta yüz binlerce kilometre yol kat ediyor. EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde 1289 tanesi doğalgazlı 1847 otobüs bulunuyor. Bu otobüslerden 1242’sinin her biri günde ortalama 8 sefere çıkıyor. Günde ortalama 367 bin kilometre yol kat eden, Avrupa’nın en çevreci otobüs filosu, bu performansıyla her gün dünyanın merkezinden aya gitmiş kadar mesafe kat ediyor.

EN UZUN YOLCULUK KALECİK’E

Avrupa’nın en genç filosuna sahip ve Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından 2013 Cenevre Kongresi’nde “Avrupa’nın en Çevresi Filosu” Ödülünü kazanan EGO bünyesinde yaş ortalaması 6.53 olan 1847 araç bulunuyor. Bunların 1289’u doğalgaz, 558’i dizel yakıtla çalışırken, toplam 1264 otobüste de klima bulunuyor.

Engellilere yönelik olarak pek çoğu yeniden dizayn edilen araçların 840 tanesi engelli erişimine uygun olma özelliği taşıyor. EGO’nun toplam hat uzunluğu 13 bin 892 kilometre iken bu uzun yolculuğun en uzun hattını Ulus-Kalecik güzergahı oluşturuyor. Ulus’tan otobüse binip Kalacik’e gitmek isteyen yolcular 1,5 saatlik bir yolculukla günde 70 kilometre yol kat ediyor. Başkent’in en kısa hattı ise Akköprü Metro İstasyonu ile Varlık Mahallesi arasındaki güzergâhtan oluşuyor. Yaklaşık 3.35 kilometrelik hatta, ilk durak ve son durak arası 20 dakika sürüyor.

 

- GÜNLÜK ORTALAMA 600 BİN YOLCU

Günlük ortalama 600-650 bin yolcu taşıyan EGO otobüsleri, 7 bin 254 duraktan yolcu alıyor. Geçen yıl yolcuların 180 bini ise ücretsiz taşındı.En çok yolcu taşınan hat ortalama 233 bin 921 kişi ile 413 numaralı otobüslerin çalıştığı Altınpark-Çankaya olurken, en az yolcu taşıyan hat ise 117 numaralı otobüs ile ODTÜ-Dikmen hattı oldu.

Şoförlerden kaynaklı şikayetleri en aza indirgemek için sürekli hizmet içi eğitim, iletişim kursları ve ödüllendirme yöntemlerini çoğaltan EGO Genel Müdürlüğü, her hafta 50 otobüs şoförünü psiko-teknik testinden geçiriyor.

- YENİ HATLAR İKİ YÖNTEMLE BELİRLENİYOR

Gelişen teknoloji ve Başkentlilerin şikayet ve ihtiyaçları doğrultusunda otobüs filosunu sürekli yenilediklerini, şoförleri sık sık eğitimden geçirdiklerini ve yeni hat taleplerini titizlikle değerlendirdiklerini dile getiren EGO Genel Müdürü Tahiroğlu, “Türkiye’de her zaman ilklerin öncüsü olan Büyükşehir Belediyesi ile ona bağlı EGO Genel Müdürlüğü, Avrupa’nın en çevreci filosuyla her gün binlerce kilometre yol kat ediyor ve Ankara’nın dört bir köşesinde yolcu taşıyor” diye konuştu.

Başkentlilerin yeni hat ya da servis sayısının artırılmasına ilişkin taleplerini de değerlendiren Genel Müdür Tahiroğlu, şu bilgileri verdi:  “Biz yeni hatları belirlerken vatandaşlardan gelen müracaatların yanı sıra yeni açılan yerleşim bölgeleri ve yolcu sayılarını göz önünde bulundurarak karar veriyoruz. Yeni bir hat belirlenecekse teknik bir heyet tarafından bölgeye gidilerek, yerinde inceleme yapılıyor. Öncelikle talep gelen ya da yeni açılan bölgede yaşayan nüfus sayısı ile toplu taşım kullanan kişi sayısını belirliyoruz. Sonra diğer toplu taşıma araçlarının durumunu inceliyoruz. Buna göre de hat açılıp açılmayacağına ya da servis sayısının artırılıp artırılmayacağına karar veriyoruz.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
TCDD AssisTT ile Yola Devam DediÖnceki Haber

TCDD AssisTT ile Yola Devam Dedi

DHMİ Heyeti Anıtkabir`İ Ziyaret EttiSonraki Haber

DHMİ Heyeti Anıtkabir`İ Ziyaret Etti

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar