darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3923
EURO35.1017
ALTIN2326.6

"Otobüsler 3 Yıl İçerisinde Yenilenecek”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Otobüsler 3 Yıl İçerisinde Yenilenecek”
Abone ol
Aksaray Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü İsrafil Aktürk “Toplu taşımada; Kalite, konfor ve zaman aralığı çok önemlidir. İnsanlar bu araçlara bindikleri zaman işine, okuluna veya gideceği herhangi bir yere, hızlı ve konforlu ulaşıp, ulaşamayacağına bakar. Biz de belediye olarak üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirdikten sonra ilimizde çalışan tüm araçların yenilenmesine yardımcı olmak ve halkımıza daha çok tercih edecekleri, kaliteli bir toplu ulaşım sistemini kazandırmak istiyoruz.”

Aksaray Ulaşım Hizmetleri Müdürü İsrafil Aktürk dergimize ildeki toplu taşıma sistemi hakkında bilgi verdi. “Aksaray Belediyesi bünyesinde 6 yıldır görevimi yürütmekteyim. İlimizde Belediye’ye ait toplu taşıma aracı yok. 186 adet 7 ve 9 metre özel halk otobüsü belediye adına halkımıza toplu taşımacılık hizmeti veriyor.11 olan hat sayımızı 20’ye çıkarttık.  Bu hatlarımızda araçlar dönüşümlü olarak çalışıyor. Ortalama yolcu potansiyelimiz 40 bin civarında olduğu için günde 130 araçla hizmet veriyoruz. Diğer araçlarda yedekte bekletiliyor. Havuz ve kart sistemine geçtik. Esnaflar arasında parasal bölüşüm eşit olarak yapılıyor. Aksaray’ımızda vatandaş “Kart 68” adını verdiğimiz akıllı kartlar ile seyahat ediyor. Her aracımızda 3 tane kamera var. GPRS sistemi tüm araçlarımızda mevcut. Yolculuklarla ilgili verileri anında alabiliyoruz. Dolayısıyla çok yerinde bir sistem oluşturduğumuzu söyleyebilirim. Halen müşteri memnuniyeti yüzde 80’lerde. Kart sistemine yedi ay önce geçtiğimizi göz önünde bulundurursak, bu büyük bir başarıdır.

“Havuz sistemine geçtik”

İlimizde çalışan otobüslere 10 yaş sınırını koyduk. Araçlar peyder pey değişime gidiyor. Özel halk otobüslerinin 9 metre olması da gündemimizde fakat bu tip kararları esnafımızla beraber alıyoruz. Burada esnafın belediyenin ve halkın memnuniyetini sağlamak ilk kriterimizdir. 10 yıl oldu neredeyeyse hiç yeni ihale açmadık. Geçen sene bu sisteme geçerken minibüsleri kaldırdık. 70’e yakın minibüsün halk otobüsüne çevrilmesini sağladık. Onlarda havuz sisteminde çalışmaya başladılar. Aksaray’da yolcunun ilk binişinden 45 dakika içerisinde gerçekleşen ikinci binişlerinde ücret alınmıyor. Bu sistemin ekonomik olarak vatandaşımıza ciddi bir getirisi oluyor. Öğrenciler için de bulunmaz nimettir. Sağ olsun minibüsçü kardeşlerimiz devletin belirlediği ücretsiz taşınacak yolcular konusunda bize hiç sorun çıkarmıyor. Engelli oranı yüzde 40’a kadar olan vatandaşlarımızı yüzde elli indirimli, yüzde 40’tan daha fazla olan vatandaşlarımızı ise ücretsiz taşıyorlar. Özür oranı yüzde 70 üstü ise refakatçisi ile ücretsiz seyahat etme fırsatı buluyor.

 

“Engelli yasası ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. 3 yıl içerisinde tüm otobüslerimizi yenilemeyi ve yolcu potansiyelimizi arttırmayı hedefliyoruz”

Engelli yasasının uygulamasına 2012 yılında geçilecekti, ertelendi. Biz o dönem arkadaşlarımızla görüşürken, araç alırken buna dikkat etmelerini söyledik. İleride bir daha araç almak zorunda kalmalarını istemiyorduk. Yeni alınan araçların tümü bu tip taşımaya uygun. Biz de belediye olarak kaldırımlarımızda bir düzenleme yaptık. Hükümet de bu konuda çok net bir tavır var, “Otobüsler ya alçak taban olacak ya da asansör takacak” diyorlar. Zaten yeni araçların tamamı böyle üretiliyor. Biz 3 yıl içersinde iyi bir ulaşım seviyesini yakaladıktan sonra otobüslerimizin tamamını yenilemek istiyoruz. Esnafta bu konuda bizimle aynı görüşte fakat onlarında önünü görmesi gerekiyor. Esnafta haklı olarak önce para kazanıyor mu, ona bakar. Yolcu potansiyelimiz belli bunu 5 ila 10 bin kişi daha artırmayı hedefliyoruz. Aslında yolcu var. Esnaf işine daha çok sahip çıkarsa yolcu sayısı da hızla artar.

 

Biz belediye olarak bir sürü ili gezdik. Bu illerde toplu taşımacılık nasıl yapılır, nitelikleri nelerdir gibi konularda bilgi topladık. Gördük ki hizmeti kaliteli yaparsanız, dakika aralıklarınız sistemli, arabalarınızı konforlu ve ulaşılabilir olursa; yolcu potansiyeli artıyor. Daha önce hiç toplu ulaşım aracı kullanmayan vatandaş konforlu, kliması olan ve saatleri daha düzenli olan bir ulaşım aracı bulduğu zaman kendi aracı yerine toplu taşıma aracını kullanıyor. Özel aracıyla yaşadığı park sıkıntısı, otopark ücreti ödeme derdinden de kurtuluyor. Bu gibi nedenler insanları toplu ulaşıma yönlendiriyor. Elimizde çok ciddi manada bilimsel veri oluştu. Hangi durakta kaç yolcu otobüse biniyor, kaç otobüs nereden yolcu alıyor, servisini kaç dakikada tamamlıyor gibi bilgileri kamera takip sistemi ile tespit ediyoruz. Halkımıza nasıl daha kaliteli hizmeti veririz anlayışı ile sürekli çalışıyoruz.

“Ulaşım Türkiye’de seçimlerin kaderini etkiler”

Ulaşım çok ciddi bir konudur. İnsanlara seçim kazandırır veya kaybettirir. Bu tüm Türkiye için geçerli bir durumdur. Belediye başkanımızda ulaşımı tam anlamıyla çözmeden bir şehir olunamayacağı noktasında hareket ederek çok iyi bir duruş sergiledi. Belediye olarak iyi yolda olduğumuza inanıyoruz. Eksikliklerimiz var mıdır derseniz, mutlaka vardır. Ama kısa sürede kusursuz olmak zor. Bazı şeyleri siz ne kadar hesap ederseniz edin bazen, ‘evdeki hesap, çarşıya uymaz’. Bu doğrultuda çalışmalarımız sürekli devam ediyor. Halkımıza en iyi hizmeti vermek ve esnafımızın da yüzünü güldürmek istiyoruz. Bunu başarırsak bizde belediye olarak üzerimize düşeni yapmış olacağız.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Teleferikte Seferler BaşlıyorÖnceki Haber

Teleferikte Seferler Başlıyor

Halk Otobüsçüsü Olmak İstiyorlar!Sonraki Haber

Halk Otobüsçüsü Olmak İstiyorlar!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar