İstanbul
DOLAR32.5569
EURO34.7721
ALTIN2490.0

Okul Servis Ücret Tarifesi!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Okul Servis Ücret Tarifesi!
Abone ol
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UKOME'nin okul servis ücret tarifesine ilişkin kararının hukuken geçerli olduğu belirtilerek, servis taşımacıları ve velilerden UKOME kararı doğrultusunda hareket etmeleri istendi.

"5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7 nci maddesinin (f) bendinde açıkça, “ulaşım ve toplu taşıma hizmetlerini plânlamak ve koordinasyonu sağlamak;  kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek, …” görev, yetki ve sorumluluğu Büyükşehir Belediyesi'ne verilmiştir.

Bu görev ve yetki, yine 5216 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesine göre, Büyükşehir Belediyesi adına, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından yerine getirilir. 9 uncu maddede yer alan hüküm gereğince, UKOME tarafından alınan kararlar, belediyeler ve bütün kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgililer için bağlayıcıdır. 5216 sayılı Kanun’un 28 inci maddesi gereğince, 5216 sayılı Kanun ile Büyükşehir Belediyesi'ne verilen görev ve yetkiler konusunda diğer kanunlarda çelişkili hükümler bulunması halinde, 5216 sayılı Kanun uygulanır.

UKOME tarafından alınan okul servis ücret tarifesine ilişkin karar hukuken geçerlidir.

Bu bağlamda  5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 62 nci maddesinde, “Bu Kanuna tabi esnaf ve sanatkârlarca üretilen mal ve hizmetlerin fiyat tarifeleri, bağlı bulundukları odalarca hazırlanır ve odanın mensubu olduğu birlik yönetim kurulu tarafından fiyat tarifesinin sunulmasından sonra otuz gün içinde onaylanır veya reddedilir.” hükmü bulunmakta olup, 5216 sayılı Kanun ile Büyükşehir Belediyesi'ne verilen “her türlü servis ve toplu taşıma araçlarının ücret ve tarifelerini belirleme yetkisi” ile çelişmektedir. Ama örneğin, ekmek fiyatlarını belirleme konusunda 5216 sayılı Kanun’da bir hüküm bulunmadığından, ekmek fiyatları 5362 sayılı Kanun’un 62 nci maddesine göre belirlenir.  Açıklanan bu durum çerçevesinde, UKOME tarafından alınan okul servis ücret tarifesine ilişkin karar hukuken geçerlidir.

UKOME kararının ihlali halinde, ilgilileri hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması söz konusu olabilecektir. Bu nedenle, servis taşımacılarının zarar görmemesi ve velilerin mağdur olmaması için, UKOME tarafından belirlenen okul servis ücret tarifesine uyulması gerektiği hususu, servis taşımacıları ve velilere duyurulur.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Bolu’da Yeni Ulaşım Sistemi Ağı Kuracağız”Önceki Haber

“Bolu’da Yeni Ulaşım Sistemi Ağı Kuracağ...

Erdoğan Adıyaman Havalimanı Yeni Terminalini AçtıSonraki Haber

Erdoğan Adıyaman Havalimanı Yeni Termina...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar