darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3847
EURO35.0663
ALTIN2326.5

Mobil Kule Tanıtıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Mobil Kule Tanıtıldı
Abone ol
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) kendi olanaklarıyla mobil hava seyrüsefer denetim kulesi geliştirdi. Bir tırın arkasına monte edilerek arzulanan her yere götürülebilen mobil kule bilhassa Van depreminde yıkılan uçuş kulesi sebebi ile yaşanan sıkıntılardan sonra geliştirildi. Air Show havacılık fuarında tanıtılan portatif kule alaka gördü.

Yurt dışında örnekleri bulunan mobil kulenin normal bir uçuş kulesinden hiç bir farkı yok. Aynı özellikte bir mobil hava seyrüsefer denetim kulesinin onda bir fiyatına mal edilen mobil hava seyrüsefer denetim kulesi, Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Orhan Birdal tarafında İstanbul Air Show Havacılık Fuarı’nda tanıtıldı.


DHMİ’nin havalimanı işletmeciliği dışında pek çok aşırı AR-GE projesi ile de ilgilendiğini belirten Birdal, ’Yine bu AR-GE projelerinden biri bu arkamızda görünen mobil hava seyrüsefer denetim kulesi. Bu kule herhangi bir afet durumunda, normal koşullarda sabit kulelerimizin hizmet veremediği hallerde mobil şekilde bir tırın arkasına takılarak müsait bir yere, müsait bir pozisyona konularak hava seyrüsefer hizmetinin aralıksız şekilde verilmesini sağlıyor. Bu kulemizin içerisinde bir denetim kulesinde bulunması gereken her çeşitli cihazlar ve orada vazife yapacak hava seyrüsefer kontrollerimizin ihtiyacını karşılayacak öteki sosyal imkanların hepsini arasında barındırıyor. Bu açıdan az evvela belirttiğim bu şeklinde bir afet zorunda başvurabileceğimiz bir gereç şekilde ürettik. Van depreminden sonra oradaki denetim kulemiz hasar görünce aklımıza bu geldi. Kontrol kulesi hasar görünce yerine ne bulabiliriz diye düşünürken derhal oraya portatif kule götürdük fakat böyle bir kulenin olması bize daha iyi bir devinim kabiliyeti sağlayacaktı. O fikir ile tam olarak DHMİ içerisinde yer piyasa ekipman üretim merkezine talimatımızı verdik. Arkadaşlarımız AR-GE çalışmasını yaptılar ve imalatını gerçekleştirdiler. Piyasa fiyatından takribî onda biri kadar bir fiyata imal ederek hazır hale getirdik. Bunun dışında bununla beraber kuruluşumuzun TUBİTAK ile yaptığı AR-GE faaliyetleri var. Bu, kuş radarı faaliyeti. Bunu da tamamladık. Bunu bu fuarda değil fakat memleket dışında iki fuarda görücüye çıktı. Hava vasıtası takip sistemimiz var. Özellikle helikopterler için. Hava seyrüsefer kontrolörü seçme yazılımı projemiz var. Yine tıpkı biçimde hava seyrüsefer kontrolörü eğitiminde kullanması için 360 derece kule simülasyonumuz var. Bunlara bakılınca DHMİ sırf işletmeci faaliyetleri değil, bu işletmeci faaliyetlerini yerine getirebilmek için gereksinim duyduğu öteki sistem, yazılım, ekipmanların üretimiyle ilgili faaliyette bulunuyor’ diye konuştu.


YENİ HAVALİMANINDA KUŞ RADARI OLACAK
Orhan Birdal, kuş radarlarının hava trafiğinin planlanmasında mühim olduğunu belirterek, ’Kuş radarları Türkiye’de sırf Hatay Havalimanı’nda kullanılıyor. İstanbul’da yeni havalimanında da bu radarlar kullanılıyor. Özellikle denize yakın alanlarda ve ya kuş göçlerinin sıkı bulunduğu alanlarda bu radarlarda kuşların hareketleri inceleniyor ve kaydediliyor. Kayıt altına alındıktan sonra ileri ki senelerde kuş göçlerinin ne vakit olabileceği yollarının ne vakit olabileceği meselesi için bilgi sahibi olunuyor. Hava trafiği de ona kıyasla planlanıyor’ dedi.


KARGO UÇAKLARINI YENİ APRONA ALACAĞIZ

Birdal, yeni yapılacak apronun yolcu trafiğini rahatlatacağının altını çizerek, ’Yeni yapacağımız apronu yakın sürede hizmete açacağız. Bitmek üzere. Burada öncelikli şekilde daha uzun süreli park eden uçakları edinmeyi düşünüyoruz. Kargo uçakları bu kapsamda değerlendirilebilir. Kargo uçakları yerde daha uzun vakit kalıp bir de çevresinde kargo kümelenmesi olması itibarı ile daha iri daha sorunsuz yerlere gereksinimleri var. Yeni yaptığımız yerin bir yönünü bunun için kullanacağız. Tabi tercih ettiğimiz vakit şu andaki eski apronu da rahatlatmış olacağız. Buraya daha çok yolcu uçağı alarak yolcuların hem uzun ara gitmemesi hem de yolcu uçaklarının terminale daha yakın olmasını sağlayacağız’ biçiminde konuştu.
KUŞ ÇARPMASI HAVACILIK RİSKİ

Kuş çarpmalarında uçak masraflarının DHMİ’ye kesildiği yönündeki iddialar üstüne ise Orhan Birdal, ’Öyle bir şey yok. Deniz kenarına yakın bulunan yerlerde, kuş bulunması muhtemel yerlerde bu çeşit hadiseler dünyanın her yerinde olur. Bizim pilotlara yaptığımız o havalimanı ile alakalı yayınlarda her zaman bu uyarıları yaparız. O alanda kuş bulunabileceğini. Pilotlar ona kıyasla devinim ederler. Ama bunun bir cezası yok. Havayolu şirketleri ise bu da uçuşun risklerinden, maliyetlerinden bir maliyettir. Yani her kuş çarpma hadisesinden faturayı havalimanı işletmecisine keserseniz orada işletmecilik yapılamaz’ ifadelerini kullandı.
3. HAVALİMANI 2017’DE BİTECEK

İstanbul’a yapılacak yeni havalimanının 2017 yılında biteceğini belirten Ortan Birdal, ’3. havalimanı 2017 yılında 2017 sonunda bitecek. Birinci evreyi tamamlayacağız. O tarihe yetişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu işle ilgili tüm kuruluşlar da elinden gelen gayreti gösteriyor. İnşallah Türkiye’de havacılığın artarak devam etmesi için, Atatürk Havalimanı’nın bu sıkışıklığının bir an evvela bertaraf edilmesi ve daha çok aşırı yolcuya hizmet vermemiz için bir an evvela bitirme meselesi için ciddi gayretlerimiz var. Bunun için çalışıyoruz” dedi.
ATATÜRK HAVALİMANI KAPANMAYACAK
Birdal, 2018’de dünyanın en iri Air Show’una İstanbul’un ev sahipliği yapacağını belirterek, ’Sayın bakanımızın konuşması tam da bunun üzerineydi. Atatürk Havalimanı kapanmayacak. Aslında kapanmayacağını belli eden mühim bir argümandı. Çünkü tarifeli uçaklar bundan sonra Atatürk Havalimanı’nı kullanmayacak. Öyle olunca da Atatürk Havalimanı’nda da ciddi bir boşalma olacak. Bu boşluğu dolduracak bulunan hususlardan biri de bu Air Show’ların düzenlenmesi. Dünyanın en iri Air Show’unun 2018 yılında İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nda yapılacağını söyleyebiliriz’ diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayram Kartınız İETT’denÖnceki Haber

Bayram Kartınız İETT’den

İSPARK Heyeti Havacılık Fuarını Ziyaret EttiSonraki Haber

İSPARK Heyeti Havacılık Fuarını Ziyaret...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar