darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3752
EURO35.0414
ALTIN2325.3

Marmaray’da Test Sürüşü Başarıyla Gerçekleştirildi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Marmaray’da Test Sürüşü Başarıyla Gerçekleştirildi
Abone ol
İstanbul’un iki yakasını denizin altından birbirine bağlayan Marmaray’da ilk test sürüşünü Başbakan Erdoğan, Bakan Yıldırım ve Başkan Topbaş yaptı. Projenin 29 Ekim’de açılacağını hatırlatan Erdoğan, “Türkiye’nin dört bir yanını biz demir ağlarla örüyoruz” dedi.

İstanbul Boğazı'nın altından Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayacak Marmaray'da sona yaklaşıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Marmaray ile Kartal-Kadıköy metro hattı aktarma durağı Ayrılıkçeşme'de, Marmaray Projesi'nde incelemelerde bulundu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın brifinginin ardından konuşan Başbakan Erdoğan, “Buna asrın projesi demek yanlış olur, aslında asırların projesi. Böyle bir projeyi ilk defa gerçekleştiriyoruz. 29 Ekim 2013'te artık o vaat ettiğimiz süre bitiyor ve yolcu taşımaya başlanıyor” dedi.

150 yıllık proje gerçek oldu

10 kilometrelik Ayrılıkçeşme-Yenikapı arasının test sürüşünü yapacağını dile getiren Erdoğan, test sürüşüyle de 29 Ekim'e yönelik çalışmaların devam edeceğini belirterek, proje kapsamında yer altı çalışmalarının yanı sıra yer üstünde de trafiğe yönelik düzenlemelerin de yapıldığını, bunların da 1.5 ay içinde biteceğini ifade etti.

Projenin 150 yıllık bir rüya olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu; “Bu proje sadece İstanbul'un ve Türkiye'nin projesi değil, aynı zamanda Pekin-Londra hattını birbirine bağlayacak ve bu arada yine yürümekte olan Kars-Tiflis-Bakü hattıyla da bütünleşecek dev bir proje. Bütün bu çalışmalarda çevreye, ekolojik dengeye A'dan Z'ye dikkat etmek suretiyle bu yatırım gerçekleşmiştir. Bu adım buna göre atılmıştır ve bundan dolayı bu konudaki hassasiyetlerimiz 4 yıl bu projeyi ertelememize neden olmuştur. Bu hassasiyet bize bu noktada tabii çok şeylere maloldu, bunu da burada özellikle ifade etmem lazım."

Saatte 75 bin yolcu taşıyacak

Başbakan Erdoğan, tek yönde saatte 75 bin yolcu taşınacağını, her 2 dakikada bir trenin çalıştırılabileceğini anlatarak, “İstanbul'un kent içi ulaşımında raylı sistemin payı yüzde 8'den yüzde 28'e çıkıyor. Bu da bizim ayrı bir zenginliğimiz olacak. 1.5 asırlık geçmişe sahip demiryolları cumhuriyetin ilk 25 yılında en parlak dönemini yaşadıktan sonra yarım asrı geçen bir sürede ihmal edildi. Biz ise bu demiryolu seferberliğini başlattık. İstanbulumuzda şu ana kadar yaklaşık 120 kilometrelik bir demiryolu ağı kuruldu. 2023'e vardığımızda bunu yaklaşık 720 kilometreye ulaştırmanın şu anda çalışmaları yapılıyor. Yeri gelecek yerin altında nasıl şimdi dev binaların altında 3 kat, 4 kat, 5 kat, yerin altına giriliyorsa, aynı şey ulaşımda da olacak” diye konuştu.

Yapılan büyük yatırımlara rağmen dünya metropollerinde olduğu gibi İstanbul’daki ulaşımda da sıkıntı olduğunu dile getiren Erdoğan, “Başka tedbirler alacağız. Yerin altında bu adımları atarken, aynen şurada gördüğünüz, nasıl bir viyadük sistemi varsa, buna benzer sistemleri bir kat değil, 2 kat, 3 kat, belki İstanbulumuzun değişik yerlerinde yapmak zorunda kalacağız. Şu anda nüfus 15 milyona dayanıyor. Bunun için alınması gereken tedbirler var. Hepsi insan için, bu tedbirleri de almaya mecburuz” şeklinde konuştu.

İstanbul-Ankara hızlı treni de 29 Ekim’e yetiştirilecek

Daha önce yurt dışından ithal edilen tren setlerinin, bugün Eskişehir ve Adapazarı'ndaki fabrikalarda üretildiğine dikkati çeken Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü; “29 Ekim'e aynı zamanda Eskişehir-İstanbul arası yüksek hızlı treni de yetiştirme gayreti içerisindeyiz. Yani buradan bineceksiniz ve Ankara'ya ulaşacaksınız. 3-3.5 saat arası. Bir konfor ve bu konfor içerisinde artık bizim vatandaşımız inşallah bunun hazzını duyacak. Marmaray projesinde çalışan mimar, mühendis, işçilere, yüklenici firmalara ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah ülkemizin dört bir yanını biz demir ağlarla örüyoruz, dikkat edin, başkaları değil. Tüm bunların yanında ayrıca yine biz lüks karayollarıyla biz örüyoruz, başkaları bunu yapamadı. Geçmişten gelenler bunları yapamadı. Biz duble yol dediğimiz zaman dalga geçenler, şimdi bu duble yollarda seyahatin hazzını duyuyorlar. Zamanla yarışan bir iktidar evet zamanı halkının ayağına getirdi.”

Marmaray büyük konfor getirecek

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Marmaray ile Ayrılıkçeşme-Yenikapı güzargahında test sürüşü gerçekleştirdi. Test sürüşünün ardından gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, “Mutluluk içerisinde şunu söyleyebilirim ki hakikaten çok çok ciddi bir konfor. Bu ciddi konfor içerisinde ne gürültü ne patırtı var. Gayet sakin bir şekilde yolculuğunuzu gerçekleştiriyorsunuz” dedi.

Marmaray projesinde metro, denizin altından 4 dakikada geçecek. Yaklaşık 14 kilometrelik hatla Kazlıçeşme-Kadıköy arası 19 dakikaya inecek. Kazlıçeşme-Ayrılıkçeşme arasındaki hat 29 Ekim'de açılacak. Marmaray Projesi'nin tamamı ise 2015'te bitecek. Projeyle birlikte Halkalı-Gebze arası 105 dakikaya düşecek.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hyundai İx35 Fuel Cell Trafiğe ÇıktıÖnceki Haber

Hyundai İx35 Fuel Cell Trafiğe Çıktı

“Honeywell Öğretmenleri Uzay Kampı”na KatıldıSonraki Haber

“Honeywell Öğretmenleri Uzay Kampı”na Ka...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar