İstanbul
DOLAR32.6006
EURO34.8122
ALTIN2495.2

MAN Dikkatleri Geleceğin Şehirlerine Çekti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MAN Dikkatleri Geleceğin Şehirlerine Çekti
Abone ol
Toplu taşıma sektörünün dünyadaki en büyük kuruluşu olan “Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği” (UITP) tarafından düzenlenen 60. UITP Dünya Kongresi ve Fuarı bu yıl Cenevre’de yapıldı.

92 farklı ülkenin katılımıyla gerçekleşen Fuar’daki yerini alan MAN Truck & Bus, İsviçre’nin Lozan Bölgesi Toplu Taşıma Kuruluşu ile yaptığı otobüs anlaşmasını duyururken, MAN için Münih Teknik Üniversitesi tarafından yapılan araştırma sonuçlarını da katılımcılarla paylaştı. Anlaşması yapılan 50 adetlik Euro VI standartlarında 18.75 metre MAN Lion’s City GL otobüslerin tamamı bu yıl içerisinde  teslim edilecek.

Cenevre’de gerçekleşen 60. UITP Dünya Kongresi ve Fuarı’nda, dünyadaki şehirleşme, taşımacılık sistemleri üzerinde artan baskı, şehirlerdeki hava ve gürültü kirliliği ile iklim değişiklikleri ve kentsel mobilite için yeni çözümler ele alındı. Fuara katılan MAN Truck & Bus da şehirlerdeki mobilite için çevreci ve verimli çözümler sundu.

MAN Truck & Bus tarafından ilgili oturumlarda gerçekleştirilen sunumlarda;  ekonomik ve çevre dostu yerel kamu taşıma sistemi, Bus Rapid Transit (BRT) çözümleri, demiryolu taşımacılığına alternatif veya tamamlayıcı olarak dizayn edilebilen sistemler hakkında bilgi verildi.

Dünya’da şehirler ve insanlar değişiyor

MAN Truck & Bus tarafından gerçekleştirilen ve daha geniş kapsamda, dünya çapında giderek daha çok insanın büyük şehirlerden etkileneceğinin altı çizilen sunumlarda, Münih Teknik Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına da yer verildi.

MAN için Münih Teknik Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen “Şehirler Ne İstiyor?” konulu araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırma sonuçları 2050 yılına kadar dünyanın kentsel nüfusunun,  yüzde 85 oranında artarak 6.3 milyar insana ulaşacağını gösteriyor. Araştırmaya konu olan dünya çapındaki 15 metropolit merkez, gelecekte yaşanacak kentsel değişimi daha net ortaya koyuyor.

Ahmadabad, Beyrut, Bogota, Istanbul, Johannesburg, Kopenhag, Londra, Los Angeles, Lion, Melbourne, Munih, St. Petersburg, Sao Paulo, Shanghai ve Singapur gibi şehirlerden örnekler alınarak yapılan çalışma, şehirleşmenin hangi fırsatları birlikte getireceğini gösteriyor. Araştırmaya göre bu şehirlerin bugünden verimli, erişilir ve ekolojik yer değişimleri için ön koşullar oluşturduğu gözleniyor. Ayrıca halk ve yerel firmalar için de amaç; ulaşılabilirlik, çekicilik ve hayat kalitesi olarak ortaya çıkıyor.

Münih Teknik Üniversitesi’nin MAN için yaptığı araştırmada, şehirler açısından önceliğin yerel kamu taşımacılığının tüm yönleriyle büyüme ve gelişmesinde olduğu vurgulandı. Bu durumun daha fazla yol, daha yüksek frekans ve daha geniş hizmet güvenilirliği gerektirdiğinin de altı çizildi.

Konuyla ilgili bilgi veren MAN Truck & Bus AG CEO’su Anders Nielsen, "Biz insanların yerel kamu taşımacılığı kullanmasını istiyoruz ama günümüz bilet ve tarife sistemi ile hala bu durumu zorlaştırıyoruz. Şehirlerin yatırım yapma sebepleri sadece yerel kamu taşımacılığı için altyapı alanında değil. Aynı zamanda kullanıcı dostu bilgi ve iletişim sistemleri konusunda da bu yatırımlar yapılmalı” dedi.

MAN Lion's City Euro VI: Çevresel korumada öncü

MAN Fuar’da da sergilenen ve ticari başarısı ile göz dolduran MAN Lion’s City otobüs ailesinin daha fazla gelişimi için yatırımlarına devam ediyor. 2011 yılında, lansmanı yapılarak tanıtılan Lion's City Euro VI, 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüğe girecek başlıca emisyon gerekliliklerine uyan ilk  şehir içi otobüsü olma özelliği taşıyor. Ekonomik MAN Euro VI otobüsleri şehir içi otobüs taşımacılığı için en yüksek emisyon gerekliliklerini karşılıyor.

MAN teknolojisi

MAN Euro VI – EGR (egzoz-gaz geri dönüşü) ve SCR (Seçici Katalitik Azaltması) için gerekli anahtar teknolojileri kullanmaktadır ve bu teknoloji ticari araçlarda uzun yıllardır büyük başarı ile devam etmektedir. MAN'ın partikül filtre teknolojisi CRTec, 2000 yılından beri bir çok operasyondan geçmektedir. Bu bağlamda, MAN denenmiş ve test edilmiş teknolojileri konsolide ederek her birini Euro 6 için optimal şekilde koordine edecektir. Dinamik özellikleriyle ünlü olan MAN motorları, aynı zamanda güç ve tork EEV-uyumlu motorlarda Euro VI alanını ayırmaktadır.  Ürün geliştiriciler için yakıt tasarrufu da üzerinde en çok çalışılan konuların başında gelmektedir.

Bu nedenle, Euro VI gelişimindeki en önemli başarı faktörü, fiziksel prensiplerine karşı iki amacı birleştirmekti; NOx yakıt tüketimi azalımı ve CO2 emisyonu. Geçmiş yıllardan itibaren MAN sürekli yakıt tüketimini azaltırken, aynı zamanda nitrojen oksit azaltımı ile ilgili de çok sıkı gereklilikleri karşılamaktadır.  SCR sürecinde kullanılan Euro VI, düşük yakıt tüketimi için motor çalışmasını optimize edebilmektedir.  Bu süreçteki nitrojen eksit azaltımı, egzoz susturucusuna kompakt olarak entegre edilmiş katalitik dönüştürücüde bulunmaktadır.  Seri üretim ve alan testlerinde de tüketim üzerine veri sürekli toplanmaktadır.

MAN Lion's City Hibrid: Şehirlerde CO2’nin sert düşüşü

Çok başarılı olarak gerçekleştirilen ürün sunumundan sonra, yenilikçi MAN Lion's City Hibrid şehir içi otobüs, çok sayıda Avrupa ülkesinde şimdiden kullanılmaktadır.  Son zamanlarda, Paris ve Barselona’daki kentsel ulaşım yetkilileri, sırasıyla 17 ve 10 adet MAN Lion’s City Hibrid otobüs siparişi verdiler.  Bu şehirler, MAN’ın bugünden yarının ekonomik teknolojilerini sağladığının kanıtı olarak göze çarpmaktadır. Zira dizel hibrid teknolojisi yüzde 30’a kadar tasarruf sağlamaktadır. Otobüs durakları ve trafik lambalarındaki devamlı fren ve dur-kalk, hibrid teknolojisinin ön planda olduğu alanlardır.  Konvansiyonel otobüsler, fren sistemi enerjilerini ısıya çevirirken, MAN Lion's City Hibrid ultrakapasitör fren sistemi enerjisini depolamaktadır. Bu da iki elektrik sürüşlü motorları için güce çevrilmektedir.  Akıllı enerji yönetimi enerji akışını kontrol etmektedir ve dizel motoru, saptanan süreyi aşma durumunda durdurmaktadır. Klima gibi, ikincil enerji tüketicileri, otobüsün tavanında enerji deposundan güç almaktadır.  Hibrid şehir içi otobüsü, otobüs duraklarında egzoz gazı yaymamaktadır. Kentsel ulaşımın geleceğine öncülük eden bu teknoloji paketi Lion's City Hibrid otobüsü en verimli seçenek yapmaktadır. Seri hibrid sürüşü ile, alçak tabanlı otobüsler yüzde 30’a kadar dizel yakıt tasarrufu sağlamaktadır bu da yüzde 30 daha az CO2 salınımı anlamına gelmektedir.

MAN Lion's City Hibrid uzun motor kapama periodları ve ideal hız aralığı içindeki çalışması sayesinde de konvansiyonel EEV normuna uygun olarak dizel araçtan daha iyi egzoz gaz değerlerine ulaşmaktadır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kamil Koç SatıldıÖnceki Haber

Kamil Koç Satıldı

Shell Helıx Dünyanın En Zorlu Şartlarına Meydan OkuduSonraki Haber

Shell Helıx Dünyanın En Zorlu Şartların...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar