İstanbul
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Levent-Hisarüstü Metrosu Aralıkta Hizmette

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Levent-Hisarüstü Metrosu Aralıkta Hizmette
Abone ol
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Levent-Hisarüstü Metrosu'nda test sürüşlerinin Kasım’da, açılış töreninin ise Aralık ayı sonunda gerçekleştirileceğini bildirdi.

Elvan, Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu'nda düzenlenen Levent-Hisarüstü Metrosu Son Ray Kaynağı Töreni'ne katıldı. Burada gazetecilere açıklama yapan Elvan, başlangıçta Levent, Etiler ve Boğaziçi'ni birbirine bağlayan güzergahta tramvay hattı yapılması düşüncesinin olduğunu ancak bunun mümkün olmayacağı anlaşıldığı için güzergahta metro projesini hayata geçirdiklerini belirtti. Ulaşım konusunda, diğer Büyükşehir Belediyeleri’ne olduğu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne de destek verdiklerini aktaran Elvan, "Projeye 2013'te başlamıştık ve rekor sayılabilecek bir zamanda tamamlayacağız inşallah. Kasım ayı içinde test sürüşlerine başlıyoruz ve Aralık sonunda da inşallah açılışını gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımız, çok kısa bir sürede istedikleri yere Hisarüstü'nden, Etiler'den ulaşma imkanına kavuşacaklar. Bu proje her ne kadar 4 istasyon ve 4.2 kilometre olmasına karşın önemli bir proje. Çünkü özellikle Levent-Etiler güzergahının çok yoğun olduğunu biliyoruz. Ulaşımın oldukça güç olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla özellikle kara ulaşımını önemli ölçüde rahatlatacak bir proje" diye konuştu.
Elvan, Boğaziçi Üniversitesi İstasyonu'ndan 16 dakikada Taksim'e, 23 dakikada Yenikapı'ya, 32 dakikada Bakırköy'e, 54 dakikada Bağcılar'a, 57 dakikada Atatürk Havalimanı'na, 72 dakikada Başakşehir'e, 34 dakikada Üsküdar'a, 66 dakikada Kartal'a ulaşma imkanına kavuşulacağını dile getirdi. 

- İstasyonda gökkuşağı

İstasyonun iç dizaynına büyük önem verdiklerini belirten Elvan, "Estetik yönden çok çalışılmış bir proje. Arkadaşlarımızın tabiriyle 'gökkuşağı konsepti' ile böyle bir çalışma gerçekleştirdiler. Bu metromuzun bir başka özelliği de yine dünyada eşine az rastlanan bir yapısı var. Nedir o diye soracak olursanız, o da şu, çift ray sistemi söz konusu değil. Tek tüp. Trenlerin geliş-gidişlerinin değişimi istasyonlarda yapılıyor. O açıdan ekonomik ve karşılıklı geliş-gidişlerin değişimi daha doğrusu tek tüpten geldiği anda bir tarafa gelen bir tarafa gidiyor, giden de öbür tarafa gidiyor böylece değişim sağlanıyor. O şekilde trafik dizayn ediliyor. Bu tür projeler aslında dünyada çok fazla sayıda yok. Bazı ülkelerde var ama Türkiye'de bir ilk" diye konuştu. 

Elvan, hatta 4 dakikada bir sefer düzenleneceğini vurgulayarak, hattın yoğunluğu karşılayabilecek kapasiteye sahip olduğunu ifade etti. Bir gazetecinin, "İstasyonun dizaynının gökkuşağı konseptiyle yapılmış olmasında istasyonun Boğaziçi Üniversitesi'nin giriş kapısına çok yakın olmasının payı var mı?" şeklindeki soruya Elvan, şöyle yanıt verdi:
"O açıdan da düşünüldü. Butik bir metro istasyonu. Diğer istasyonlara göre biraz daha küçük dizayn edildi. Yolcu kapasitesi göz önünde bulundurularak böyle bir dizayn yapıldı. Bu çerçevede de vatandaşlarımızı, öğrencileri hem boğmamak hem de daha rahat bir ortamda bulunmaları açısından üzerinde çok çalışılan bir proje oldu. Çok basit bir estetik dizayn değil. Oldukça uzun süre arkadaşlarımız çalıştılar. Böyle bir konsepte karar verdiler ama süre itibariyle baktığımızda aşağı yukarı işte 2 yılı bile bulmadan projeyi tamamlamış oluyoruz. Süre açısından da dünyada örnekleriyle kıyasladığımızda en hızlı yapılan metrolardan bir tanesi. Bir başka gurur kaynağımız da şu. Bu, tamamıyla Türk mühendisleri, mimarları ve işçileri tarafından gerçekleştirilmiş bir proje. İnşallah Ocak ayından itibaren de öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımız bu metroyu kullanma imkanına kavuşacaklar."

Konuşmaların ardından Levent-Hisarüstü Metrosu son ray kaynağı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan nezaretinde yapıldı. 


"Türk Telekom Arena, 1 saatte boşalacak" 

Elvan, Levent-Hisarüstü Metrosu Son Ray Kaynağı Töreni'nin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bu projenin yanı sıra bir başka önemli projelerinin de Sanayi Mahallesi'ni Seyrantepe'ye bağlayan hat olduğunu ifade eden Elvan, şöyle konuştu:
"Şu anda biliyorsunuz orada 2 tane tüp geçidimiz var. Çalışma nedeniyle şu anda kapalı ama önümüzdeki dönemde açacağız. Özellikle Türk Telekom Arena açısından sıkıntı yaşanıyordu. Aşağı yukarı 24 bin kişi, stattan bir saatte tahliye olabiliyordu. Bunun 50 bine çıktığını düşünürseniz, aşağı yukarı 2 saatlik bir sürede stadın boşaltılabilmesi mümkün olacak. Şu anda ancak bu iki tüple 5 dakikada bir sefer yapılabiliyor. Yani Sanayi Mahallesi'nden Seyrantepe'ye. 3. bir tüp yapımına başladık. 3. tüp yapımını da tamamlamak üzereyiz. Ne zaman bitiriyoruz? Mart 2015'te. 3. tüpü bitirdiğimizde 2.5 dakikada bir Sanayi Mahallesi'nden Seyrantepe'ye sefer yapma imkanımız olacak ve 50 bin seyircinin 2 saatte değil 1 saatte tahliyesini tamamlamış olacağız, mevcut metro hattını kullanarak. Şu anda biliyorsunuz Sanayi Mahallesi ile Seyrantepe arasındaki hat yapım çalışmaları nedeniyle kapalı. 26 Eylül itibariyle biliyorsunuz maçlar da başladı. O nedenle biz de elimizi biraz çabuk tuttuk, 26 Eylül tarihi itibariyle 2 tüpü açacağız. Daha önce kapattığımız 2 tüpü açacağız. Sanayi Mahallesi'nden Seyrantepe'ye ulaşım imkanını sağlayacağız. Mart 2015 tarihi itibariyle 3. tüpü hizmete sokarak aşağı yukarı 2.5 dakikada bir sefer yapma imkanına kavuşacağız. 50 bin seyircinin bir saat içinde o bölgeyi terk etmesine, stadı boşaltabilmesine imkan sağlayacağız. 

- "Asrın projelerine devam ediyoruz"

İstanbul'un trafiğini rahatlatmak için projelere devam edeceklerini dile getiren Elvan, şöyle dedi:
"Asrın projelerine devam ediyoruz. Biliyorsunuz Marmaray çok önemli bir projemizdi. Bunu tamamladık. Şu anda Marmaray'ın ikizi olan lastik tekerlekli araçlar için tünel çalışmalarımız devam ediyor. Aşağı yukarı bin metreye yaklaştık Avrasya tünelinde. Muhtemelen bu hafta sonu Avrasya tünelini de ziyaret edeceğiz. Oradaki çalışmaları da yerinde inceleyeceğiz. O da gerçekten asrın projelerinden bir tanesi. Yine üçüncü havalimanımızın yapımına hızla başlandı, o da sadece Türkiye'de değil dünyada ses getiren çok önemli projelerimizden bir tanesi. Yine İstanbul'da metro ve hafif raylı sisteme yönelik yeni projelerimiz olacak. Bu projelerimize devam edeceğiz. Özellikle İstanbul trafiğini rahatlatıcı tedbirlerimize devam edeceğiz."
İstanbul'da yaklaşık 15 milyonluk bir nüfusun bulunduğunu dile getiren Elvan, "İstanbul'a günlük giren araç sayısı sadece Anadolu tarafından söylüyorum, 150 bin civarında. Bu kadar yoğunlukta bir trafiği rahatlatmamız gerekiyor. Bu çerçevede biliyorsunuz Kuzey Marmara Otoyolu projesini başlattık ama o otoyol projesi, özellikle İstanbul'a girişi tam manasıyla rahatlatmıyor. Yeni ihaleye çıkacağımız bir projeyle Sakarya'dan Kocaeli'ne, yeni yapmakta olduğumuz İstanbul-İzmir otoyoluna bağlantı sağlayacağız. Oradan da Kurtköy'den üçüncü köprü üzerinden Tekirdağ Kınalı'ya kadar otoyol projemizi tamamlayacağız. Tamamıyla yap-işlet-devret modeliyle yapıyoruz. Bir de İstanbul'u rahatlatacak en önemli projelerden bir tanesi Çanakkale Boğazı geçişi projesi. Özellikle Ege Bölgesi'nden yurt dışına çıkış yapmak isteyen taşımacılık başta olmak üzere kesimler İstanbul güzergahını kullanıyorlar. Biz özellikle Tekirdağ Kınalı'dan Çanakkale'ye ineceğiz. Çanakkale'den Balıkesir'e ve Çanakkale köprüsünü de inşa ederek ve oradan da İstanbul-İzmir otoyoluna bağlantı sağlayacağız."


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Avrupa’da Türkiye’yi İETT Temsil EdecekÖnceki Haber

Avrupa’da Türkiye’yi İETT Temsil Edecek

Engelliler İçin 3 Bin Metrelik Yeni Yürüyüş YoluSonraki Haber

Engelliler İçin 3 Bin Metrelik Yeni Yürü...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar