darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3822
EURO35.0188
ALTIN2325.8

Körfezi Süpürecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Körfezi Süpürecek
Abone ol
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Tuzla’da yaptırılan deniz süpürgesi tamamlandı. Körfez yüzeyinde biriken atıkları temizleyecek yeni süpürge, Ağustos ayında İzmir’e gelecek. Gemiye Mavi Körfez - 2 adı verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Körfezi’ni temizleme çalışmalarında kullanacağı yeni deniz süpürgesi denize indirildi. İstanbul Tuzla Tersanesi’ndeki yapım süreci, Belediye yetkililerinin tersaneye her ay yaptıkları ziyaretlerle denetim altında ve titizlikle gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan ve Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yıldız Yılmaz’ın gözetiminde Tuzla’da denize indirilen yeni deniz süpürgesinin, Ağustos ayında İzmir’e gelerek körfezi süpürmeye başlayacağı bildirildi.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Körfez Denetim Ekibi, deniz yüzeyinde çeşitli nedenlerle biriken katı, sıvı, yağ ve petrol türü atıkları, halen kiralık deniz süpürgesi ve belediyeye ait 8,5 metrelik Çevre-1 gemisiyle düzenli olarak temizliyor. Yüzeydeki kirliliğe 25 kişilik kara ekibiyle müdahale eden ve dereler yoluyla kirlenen körfezi temiz tutmak için büyük çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni gemiyle birlikte su yüzeyindeki çöpleri daha etkin bir şekilde toplayacak.

İsmi “Mavi Körfez-2” olacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni deniz süpürgesinin adı ‘Mavi Körfez-2’ olarak belirlendi. Boyu 12 metre, eni 4.5 metre olan çelik konstrüksiyon çifti gövdeli (katamaran) olarak inşa edilen süpürgenin yüksüz su derinliği en fazla 60 cm, tam yüklü olarak 95 cm olacak. Süpürgenin katı atık depolama kapasitesi, bir seferde ağırlık olarak 5 bin kilogram, hacimsel olarak ise 19 metreküp olarak tasarlandı. 4 adet pervaneyle yüksek manevra yeteneğine sahip olacak süpürge, yüzer çöpleri konveyor bant sistemiyle toplayacak. Toplanan çöpler, çöp kamyonlarına transfer edilecek. 
10 yılda 5 bin 505 ton çöp toplandı
Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin karadan ve denizden yaptığı çalışmalarla körfezden toplanan çöp miktarında son 10 yılda ciddi bir artış gözleniyor. 2002 yılında 112 ton, 2003 yılında 190 ton çöp toplandığını hatırlatan yetkililer, 2006 yılında bu rakamın 515 tona çıktığını; 2009 yılında 724 ton, 2010 yılında 646 ton, 2011 yılında da 768 ton çöp toplandığını açıkladı. 2012 yılında körfez yüzeyinde 1600 tona yakın çöp toplayan Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılının ilk altı ayında ise 950 ton çöp çıkardı. Yetkililer, denize ve derelere atılan çöplerin körfez temizliğini devamlı kılma yönündeki çalışmaları zorlaştırdığını hatırlatarak, vatandaşları bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhuriyet Meydanı Yeni YüzüyleÖnceki Haber

Cumhuriyet Meydanı Yeni Yüzüyle

Proton Yeni B Segmenti MPVSonraki Haber

Proton Yeni B Segmenti MPV

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar