darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3847
EURO35.0663
ALTIN2326.5

Kadir Topbaş'tan Belediyelere Çağrı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kadir Topbaş'tan Belediyelere Çağrı
Abone ol
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Florya Sosyal Tesisleri’nde engelli Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve engelli aileleriyle birlikte kahvaltı yaptı.Başkan Topbaş’tan tüm belediyelere çağrı: “Engelli standartlarına uymayan projelere onay vermeyin

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İBB Florya Sosyal Tesisleri’nde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla kahvaltılı etkinlik düzenledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi  Halkla İlişkiler Müdürlüğü ile Engelliler Müdürlüğü’nün işbirliği ile gerçekleştirilen kahvaltıdan önce salonu dolduran misafirlerine seslenen Başkan Kadir Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanı olduğu dönemde başlatmış olduğu belediyecilik anlayışını sürdürdüklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın belediye başkanı olduğu dönemde engelliler için ilk defa bir müdürlük kurduğunu hatırlatan Başkan Topbaş, “Sayın Başbakanımızın belediye başkanlığı öncesinde bunu dert edinen kimse olmamıştı. Kendileri ilk defa bir müdürlük kurdu. Somut adımlar attı. Bizlerde kendisinin başlattığı bu vizyonu devam ettiriyoruz.Başbakanımızın belediye başkanlığı döneminde kurmuş olduğu 2 engelli merkezi sayısını biz 25’e çıkardık. 2 tanesinin de kurulma çalışmaları devam ediyor. Bitmek üzere ve inşallah onları da yakında devreye sokacağız.Dünya Sağlık Örgütü’nün örnek aldığı projelere imza attık” diye konuştu.

Başkan Topbaş bugünün “Dünya Engelliler Günü” olduğunu ama kendilerinin her günü değerlendirip İstanbul’u engelli vatandaşlarımız için daha yaşanabilir bir hale getirmek için çalışarak geçirdiklerini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz yönetim olarak her günü böyle değerlendirip, kentte yaşayan her bireyin kent içindeki yaşamını kolaylaştırma anlamında adımlarımızı attık ve çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Erişilebilir bir İstanbul adı altında oluşturduğumuz birimle bütün projelerimizde engellilerin ve bütün dezavantajlı grupların olurlarını almadan hiçbir projeyi hayata geçirmiyoruz. Hatta bu komisyon müteahhitlere de olur vermezse kendilerine ödeme yapılmıyor."

Başkan Topbaş göreve geldikleri günden itibaren toplu taşıma araçlarını da engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği şekilde düzenlemeye başladıklarını ve yanlarına bir refakatçi almadan engelli vatandaşlarımızın İstanbul’da rahatça gezebilmelerini arzu ettikleri söyledi.

Engelli vatandaşlara yönelik bir kampus düşündüklerini ve bundan daha sonra vazgeçtiklerini belirten Başkan Topbaş o dönemi şöyle anlattı: “Biz istedik ki bir araya gelebilecekleri sosyalleşebilecekleri bir yer olsun. Ama daha son konunun uzmanları bunun doğru olmayacağı konusunda bizleri uyardı. Bir kampus yapmaktan ziyade kendilerinin halkın içine karışabilmeleri için ortam oluşturulmasının daha doğru olabileceğini söylediler. Bizlerde okulları, spor salonlarını hatta KİPTAŞ AŞ’nin yaptığı evleri buna göre projelendirdik ve buna göre yaptık. Artık engelli vatandaşlarımız İstanbul’u gönüllerince kullanabiliyor. Yanlarına bir refakatçi almadan ulaşım sağlayabiliyor. Spor salonlarımız ve okullarımıza rahatça gidebiliyor. Halkla iç içe oluyorlar. Daha önce evden çıkamayan engelli vatandaşlarımız gönüllerince gezebiliyor.”

 

Başkan Topbaş, İstanbul’daki bütün belediye otobüslerini yenilediklerini ve dezavantajlı grupların ihtiyacına göre şekillendirdiklerini ifade ederek yeni bir projelerinden şu şekilde bahsetti: “Duraklara koyacağımız bir buton olacak. Yaşlı veya engelli bir vatandaşımız bu durağa geldiğinde butona basacak. Durağa yaklaşan otobüs şoförü de durağa gelmeden buna göre hazırlık yapacak.”

 

Başkan Topbaş görme engelli vatandaşlarımız için hazırladıkları haritaları da şöyle açıkladı: “Bakınız burada (Başkan Topbaş elindeki haritayı gösteriyor)  İstanbul haritasında İlçeleri tespit edebilirler, ana arterleri belirleyebilirler. Bir diğer haritamız da raylı sistemlerle ilgili. Hatları belirleyebilirler. Bu haritalarımızla görme engelli vatandaşlarımız hangi hattın nereye kadar gittiğini, hangi durakta ineceğini belirleyebilirler. Ayrıca başka bir çalışmamız daha var. Cep Telefonu yardımıyla hangi durağa gitmeniz gerektiğini, otobüsün ne zaman geleceğini ve hangi durakta aktarma alacağınızı görebileceksiniz.

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmaların Dünya Sağlık Örgütü tarafından model olarak alındığının altını çizen Başkan Topbaş, “Türkiye’de bu konuyu en başarılı şekilde yerine getirenin bizim ekibimiz olduğunu ve Bakanlığa örnek olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Metrobüs hattı üç ay içerisinde tamamlanacak ve orada da hiçbir durak, istasyon erişilemez olmayacak. Görme engellilerinin rahatlıkla tespit edebileceği ve anlayabileceği bir ulaşım haritası hazırladık. Bu şehirde geçmişte yaşayan sizler olarak şöyle bir mukayese ediniz. Bu hassasiyet var mıydı ? Bu duyarlılık var mıydı ? Bu gelişme var mıydı ? Geride bıraktığımız yıllarda İstanbul için neler yapıldığı ortada.” diye konuştu.

Belediyelere Çağrı

Başkan Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi olarak engelli vatandaşların kullanamayacağı hiçbir projeyi onaylamadıklarını ifade ederek şöyle devam etti: “Buradan tüm  Türkiye’deki belediyelere çağrı yapıyorum. Engelli standartlarına uyumayan projeleri onaylamasınlar. İhalelerini yapmasınlar. Hayata geçirmesinler. Yerel yönetimlerin, merkezi yönetime uzak olan belediyelerin bu hassasiyeti özellikle göstermelerini rica ediyorum.”

İstanbul Engelli Yıldızlar Spor Kulübü Başkanı Kemal Yüksek’te Başkan Topbaş’a İstanbul’u engelliler için daha yaşanabilir şehir yaptığı için teşekkür ederek plaket verdi.  Başkan Topbaş’tan Fatih’te ki spor kompleksini kullanma kolaylığını da isteyen Yüksel’e Başkan Topbaş müjde verdi. Başkan Topbaş talimat verdiğini ve artık spor kompleksini yetkililerle konuşarak belirledikleri saatlerde antrenman yapabileceklerini söyledi.

İBB Florya Sosyal Tesisleri’ndeki kahvaltıya Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkan Yardımcısı Orkun Utsukarcı, Türkiye Ortopedik Özürlüler Federasyonu Genel Sekreteri Ayhan Bahçeli’yle birlikte çok sayıda engelli vatandaşımız ve aileleri katıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
'Sağlıklı Beslenme Hareketi'Önceki Haber

'Sağlıklı Beslenme Hareketi'

MAN Yaşlandıkça KazandırıyorSonraki Haber

MAN Yaşlandıkça Kazandırıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar