İstanbul
DOLAR32.5233
EURO34.9089
ALTIN2430.5

İzmir`in Yeni Yol Haritasını İzmirliler Çizecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İzmir`in Yeni Yol Haritasını İzmirliler Çizecek
Abone ol
Başkan Kocaoğlu, İzmir’in gelecek 10 yılını İzmirlilerle birlikte planlayacaklarını ve bunun için sosyal medya üzerinden İzmirlilerin görüş ve önerilerini de alacaklarını açıkladı.


İzmir Ticaret Odası’nın Meclis Toplantısı’na katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin gelecek 10 yılını içeren stratejik plan çalışmalarını tüm İzmirlilerle birlikte yapmak istediklerini söyledi. “Katılımcılık, dayanışma ve paylaşma olmadan ülkeleri, kentleri, kurumları yönetmemiz mümkün değil” şeklinde konuşan Başkan Kocaoğlu, “Odalarımızdan, belediyelerimizden, meslek odalarımızdan, sanayicilerimizden, toplumun her kesiminden, kentin tüm dinamiklerinden İzmir’in 10 yıllık stratejik planını hazırlamak üzere görüş ve öneri alacağız. Sosyal medya üzerinden de İzmirlilerin düşüncelerini, önerilerini öğreneceğiz” dedi. Gelecek önerilerin ardından taslak bir stratejik plan hazırlanacağını söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Tabii ki merkezi hükümeti, bakanlıkları ilgilendiren konular olacaktır. Belki onları ayrı tutarak hep birlikte hazırlayacağımız taslak planı bir platformda tartışıp nihai sonuca ulaşıp kentin 10 yıllık projeksiyonunu, yol haritasını belirlemek istiyoruz. Bu konuda destek ve ilgilerinizi bekliyoruz” diye konuştu. 

Yanlıştan dönmek erdemdir
İnciraltı’nda planlama yapılırken, yeşil doku ve SİT kavramlarına hassasiyet gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Kalkıp da, ‘denizin ortasına, lagünle Körfez’in bağlandığı yere pavyon koyacağım, oraya bunu koy’ derseniz; bu olmaz. Bunu gördüğümüz andan itibaren karşı çıktık. ‘Birinci derece doğal sit alanına inşaat yapacağız diye giremezsiniz’ dedik. ‘Diğer yerler 2. ve 3. derece sit alanı’ dedik. Anlattık. Ama belli ki, anlatamadık. Şu anda yetkililer ve etkililer bakacaklar, ‘evet burada hata yaptık, ön taraf yeşil alan olarak kalacak. 1100 dönümde EXPO yapılacak. Gerideki alanda sağlık kampusü, termal oteller, geriatri merkezleri olacak’ dendiği an ve plana geçirdiği an, hiç bir problem yok. Yanlıştan dönmek erdemdir” dedi.

Bonus peşinde…
Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “EXPO, İzmir’in hakkı. Hep birlikte omuz omuza çalışmalıyız. Herkes, elinden gelen, gücünün yettiği, aklının erdiği kadar çalışıyor zaten. İnşallah 4 ay sonra ipi göğüsleriz. Yer konusundaki düşüncelerimizi, açık ve net belirtmek durumunda kaldık. Ama bu uyarıları biz çok defalar yaptık. Bir yere, bir amaç için yürünürken, ‘bonuslar’ peşinde veya amacın ‘bonus’ olduğu daha büyük hedefler peşinde işleri karıştırmamak gerekiyor. İlk dönemde de İnciraltı’na karar verilince, oranın mahsurlu olduğunu biliyorduk. Ama kim görürse İnciraltı’nı isteyecek, dünyada böyle bir yer daha yok. O dönem bugünkü uygulama planını, bir A4’ün arkasına kaba çizgilerle çizdim, o tarihte Dışişleri Bakanı olan Sayın Abdullah Gül’ün önüne götürdüm. Ağaçlandırdığımız alan ayrı, yolun üzerindeki 1100 dönüm alan ayrı, onun gerisindeki 4000 dönüm alan ayrı. Ön tarafı yeşil, ağaçlık korunuyor. Arka tarafta EXPO alanı yapılıyor, alan teşhiri için holler buraya kuruluyor. Yol da dahil olunca, alan büyüyor. Bütün holler, gezinti yerleri orada yapılacak. Şu anda Kent Ormanı olan yerdeki ağaçlar daha da büyüyecek, vatandaş EXPO’yu gezerken oturacak, serinleyecek. Bizim otopark civarına da geçici prefabrik binalar, restoranlar vs yapılacak. Buna kimsenin itirazı yok”.

EXPO konusunda üyelere bilgi veren Başkan Kocaoğlu, “Ben sadece yönlendirme kurulundaki üyelerden biriyim. İstenen zaman, istenen yere canla başla gidiyoruz, çalışıyoruz. Ama biz organizasyonun çekirdek kadrosunda, direksiyonun başında değiliz. Direksiyonun başında duranların bize verdiği görevi yerine getirerek katkıda bulunmak istiyoruz. EXPO gelsin de, kim yüceltilecekse yüceltilsin, ama yeter ki gelsin, kent kalkınsın” dedi.

Yeni otoparklar gelecek
Meclis üyelerinin “otopark” konusundaki sorularına yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni bir sistemi denemek istediklerini bildirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Alsancak’ta Hocazade Camii’nin karşısındaki otomatik otoparkı kışa kadar bitireceğiz ve sirkülasyonuna- işleyişine bir bakacağız. O civarda oturan ve arabası olan vatandaşlarımızı otopark üye yapacağız. Çünkü dışarıdan gelen araç en kötü ihtimalle gece yarısından sonra Alsancak’tan ayrılıyor, ama diğerleri ara sokaklara park ediyor. Bu sayede, hiç olmazsa gece itfaiye aracı, ambulansın geçeceği yollara açıklık kazandıralım istiyoruz. Bu sistem randımanlı işlerse, gerekirse kamulaştırma yaparak Alsancak’ta birçok yere otopark yapacağız” diye konuştu.

“11 km. devraldım, şimdi 96.5 km. çalışıyor”
İzmir Ticaret Odası Meclis üyelerinin “metro” hakkındaki sorularına yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Poligon’da sadece 21 metrelik bir bölümün açılma işleminin sürdüğünü söyledi. Başkan Kocaoğlu, “3 tane belediye başkanımız buraya elini atmadı. Benim gibi bir cahile ihtiyaç varmış. Biz elimizi attık, İzmir’in raylı sistemini Çeşme’ye kadar yolunu açtık. Ama bu 21 metrelik dar olan boğazı geçmeden zaten ileriye gitmek mümkün değil. Müsterih olun. 11 kilometre yarısı içeride, yarısı dışarıda metro devraldım. Şu anda 96.5 kilometre raylı sistem çalıştırıyoruz. 30 kilometre Torbalı’ya uzatmak için inşaat sürüyor. 3.5 kilometrelik Üçkuyular sürüyor. Ondan sonra Narlıdere’ye doğru gidecek. Tramvayla ilgili bize henüz onay belgesi gelmedi, ama geldiğinde ihaleye çıkıp çalışmaya başlayacağız ve raylı sistemin gücünü artıracağız” dedi. 

“Dayatma yok, uzlaşma var”
Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir genelinde yürüttüğü kentsel dönüşüm projelerine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Kent dönüşümünü inşaat sektörüyle birlikte yürüteceğiz” dedi. Kent dönüşümü konusunda bir tanesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, diğerinde ise belediyelerin yetkili kılındığı iki yasasın esas olduğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Biz Belediye yasasını her bakımdan daha adil buluyoruz. Daha zor, ama uzlaşmaya dayanıyor, dayatma yok. Bu açıdan daha adil bir yasa” diye konuştu. 

Kentsel dönüşümde üretilecek konutlar için ihaleye çıkıldığında “dengeli” olunmasının önemine değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Bir yandan Bakanlık, bir yandan biz ya da başkaları bir anda piyasaya konut arz eder ve ihaleye çıkarsak, bu sefer inşaat sektörü bu işten zarar görebilir, fiyatlar maliyetin de altına düşebilir. Bunun için hep beraber oturup konut arz- talep dengesine dikkat etmeliyiz, yani ekonomide de olduğu gibi bir ‘sihirli el’in İzmir’in dinamiklerini kontrol etmesi gerek” dedi. 

Kıyı tasarımı konusunda yürütülen projeler hakkında da bilgi veren Başkan Aziz Kocaoğlu, Pasaport’ta düzenleme için ihaleye çıkıldığını hatırlatarak, “Sonrasında Cumhuriyet Meydanı ve Konak Pier arasına, oradan Konak Pier – Karataş arasına ihaleye çıkacağız. Kordon ve Gündoğdu’da değişiklik çok olduğu için orada ilk etapta sadece aydınlatma çalışması yapılacak. Karşıyaka’da, Bostanlı Deresi civarında bir aksı da düzenliyoruz. İlk etapta bölüm bölüm ihaleye çıkarak hızlı bir şekilde sonlandıracağız” diye konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Delta Yakıt “Antoil”’i Satın AlıyorÖnceki Haber

Delta Yakıt “Antoil”’i Satın Alıyor

“Engelli Hizmet Aracı”Sonraki Haber

“Engelli Hizmet Aracı”

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar