İstanbul
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

İzmir’in Yeni Gemilerinde İlk Gövde İmalatı Bitti

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İzmir’in Yeni Gemilerinde İlk Gövde İmalatı Bitti
Abone ol
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği ve yapımları Yalova’daki tersanelerde devam eden 15 yeni yolcu gemisinden ilkinin gövde imalatı tamamlandı.

Katamaran tipinde, havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzeme ile üretilen İzmir’in yeni gemilerinden ikincisinin ise gövde imalatına başlandı. İlk geminin yıl sonunda  İzmir’e gelmesi planlanıyor. 
Büyükşehir yetkilileri, Körfez’deki araç taşımacılığı için kullanılacak 3 yeni arabalı vapurun alımı için de ihale hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı.

Dünyanın gözü bu gemilerde
Dünyada bu ebatta ve tek bir  ihale kapsamında 15 adet karbon kompozit, ful infüzyon  yolcu gemisinin ilk kez yapılıyor olması, uluslararası denizcilik sektörünün tüm dikkatlerini Yalova’ya çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin körfez ulaşımında kullanacağı yeni gemiler, hafif özgül malzeme (karbon kompozit) ile üretilerek yüksek hızda yakıt tasarrufu sağlayabilecek katamaran gövde tipinde olacak ve böylece işletme verimliliği sağlanarak yakıt gibi maliyetler azaltılacak. Katamaran gövde tipi, yüksek ve konforlu manevra kabiliyeti ile yolcu salonlarının ferahlığı, konforu ve iniş-biniş kolaylığı sağlaması gibi ergonomik kriterleri ile de öne çıkıyor. 

Gemilerde kullanılan karbon kompozit malzeme, ağırlığa bağlı olarak yakıt sarfiyatını düşürüyor, bakım-tutum-onarım masraflarını azaltıyor ve gemilerin kullanım ömrünü uzatıyor. Karbon kompozit malzemede ayrıca metal yapı materyallerinde olduğu gibi korozyon oluşmuyor, ses ve ısı izolasyonu yüksek oranda sağlanabiliyor ve karbondioksit salınımı yakıt tüketimine bağlı olarak daha az gerçekleşiyor. Hammaddesi Türkiye’de üretilen karbon kompozit imalatı, bu özellikleriyle çelik ve alüminyuma göre daha avantajlı. 
Yapımları devam eden yeni gemilerin, özellikle çevreci ve engelli dostu olması, yolcu konfor ve güvenliğinin en üst düzeyde tutulması ve işletme-bakım-onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının düşük olması planlandı. 

Yeni arabalı vapurlar çevre dostu olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önümüzdeki günlerde alım ihalesine  çıkacağı 3 arabalı vapur da  çevreci ve engelli dostu olacak. 64 araç ve 450 yolcu kapasiteli olarak  imal edilecek  araba vapurları, engellilerin kullanımına uygun olarak dizayn edilecek.   Her iki yanıyla yanaşabilen çift başlı özellikteki vapurlar,  60 metre boyunda ve ısı-ses  izolasyonlu  olacak. Motosiklet ve bisiklet  park yerleri ile yolculara büyük  rahatlık sağlayacak yeni vapurlarda, minik yolcular için küçük bir çocuk oyun alanı da yer alacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Uşak’ta Bir Daha Yol Sorunu KonuşulmayacakÖnceki Haber

Uşak’ta Bir Daha Yol Sorunu Konuşulmayac...

Büyükşehir, İZBAN’daki 24. Geçidi KuracakSonraki Haber

Büyükşehir, İZBAN’daki 24. Geçidi Kuraca...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar