darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3786
EURO35.0153
ALTIN2324.8

İzmir Metrosu Artık Kırmızı Bayraklı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İzmir Metrosu Artık Kırmızı Bayraklı
Abone ol
Türkiye’de ilk kez İzmir’de hayata geçirilen ‘kırmızı bayrak’ uygulaması, İzmir Metro A.Ş.’de resmen başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Kırmızı Bayrak Komisyonu’nun İzmir Metrosu istasyonlarında yaptığı denetimler sonucunda, kentte 3 yıldızlı ‘kırmızı bayrak’ verilmesi kararlaştırılan ilk kuruluş İzmir Metrosu oldu.

Engelliler için gerçekleştirdiği düzenlemelerle öne çıkan İzmir Metro A.Ş., kırmızı bayrağını törenle göndere çekti. 
İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mustafa Moroğlu ile ilçe belediye başkanları ve meclis üyelerinin de katıldığı törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Denizin temizliğini ifade eden mavi bayrak gibi, kırmızı bayrak da yüzde 100’ü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan İzmir Metrosu’nun engelli vatandaşların rahatlıkla kullanabileceği standartlara sahip olduğunu simgeliyor” dedi. 

Başkan’dan çağrı
Büyükşehir Belediyesi’nin engelli vatandaşlar için yürüttüğü çalışmaları özetleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, özetle şunları söyledi:
“30 Kasım-2 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlediğimiz ve büyük rağbet gören uluslararası sempozyumumuz, kaldırımlarda yaptığımız düzenlemeler, hemen hemen bütün otobüslerimizin engellilerin kullanımına uygun olması; alt-üst geçitleri asansörlü ve yürüyen merdivenli yapmak gibi uygulamalarla engelli yurttaşlarımızın yaşamını kolaylaştırmaya ve tüm hemşehrilerimize olduğu gibi onlara da layık olmaya çalışıyoruz. Eksiklerimiz var ama çalışmalarımızı öğrene öğrene, talepleri dinleyerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olanaklarıyla uygulayarak biraz daha iyileştirerek yürümek istiyoruz. Şikayetlerden gerekli dersleri alıp çocukluk hastalıklarını iyileştirmek için her türlü desteği veriyoruz. Kırmızı bayrak uygulaması, Türkiye’de bir ilk. Özellikle engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için küçük küçük, hiç bıkmadan, biteviye yapılan düzeltmelerle toplamda kaliteyi ve kullanım özgürlüğünü yakalamak için çalışıyoruz. Bunları yaparken engelli vatandaşlarımız ile derneklerin uyarılarından besleniyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak örnek proje taleplerinizi her zaman bekliyoruz.”

İnşaat sektörüne de seslenen Başkan Kocaoğlu, “Umarım, gerek kamu ve resmi bina, gerekse konut inşaatlarında proje ve inşaatlarda engelli vatandaşların kullanımı göz önüne alınır. Uygun olan binalarda ise gerekli tadilatlar yaparlar ve kırmızı bayrağa hak kazanırlar. Umarım kırmızı bayrak, İzmir ve İzmir Metrosu’ndan başlayarak tüm kentlere yayarız. Bu da engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak için yapacağımız en büyük katkı olur” diye konuştu. 

Alev: “Gurur duyuyoruz”
İzmir Metro A.Ş. Genel Müdürü Sönmez Alev ise, İzmir Metrosu’nda engelli vatandaşların yardımla değil, kendi becerileriyle yolculuk yapmalarını sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Alev, “İzmir Metrosu’nda girişten çıkışa kadar tüm alanları engellilerin kullanımına uygun olarak düzenledik. 1.5 milyon TL maliyetli, tüm engelli grupları için dünya standartlarında ‘Erişim, Bilgilendirme ve Yönlendirme Projesi’ni hayata geçirdik. Toplu ulaşımda Türkiye’de ilk kez İzmir Metrosu’nun istasyonlarında uygulanan ‘Akıllı İşitme Sistemi’, dünyada sadece Londra, Hong Kong, Paris ve Sydney metrolarında var. Bununla da gurur duyuyoruz” dedi. 

“Akıllı İşitme Sistemi” artık İzmir Metrosu’nda
‘Erişim, Bilgilendirme ve Yönlendirme Projesi’ ağırlıklı olarak görme ve işitme engelli yolculara yönelik olarak hazırlandı. İzmir Metrosu’nun tüm istasyonlarında zemin koşulları ve asansörlerin standartlara uygun olması nedeniyle ortopedik engelli grupları için ayrıca bir düzenlemeye gidilmedi. Proje kapsamında, işitme engelli yolcular için çok önemli olan ‘İndüksiyon Devresi’ ya da ‘Akıllı İşitme Sistemi’ olarak bilinen ses ayrıştıran bir sistem devreye alındı. Bu sistem, tüm istasyonlardaki uyarı ve bilgilendirme anonslarını ortamdaki diğer seslerden ve uğultulardan yalıtarak doğrudan işitme engellinin kullandığı cihaza veriyor. Böylece engelli yolcu sesleri net duyuyor, her türlü uyarı ve anonsu algılıyor. Toplu ulaşımda Türkiye’de ilk kez İzmir Metrosu’nun istasyonlarında uygulanan ‘Akıllı İşitme Sistemi’, dünyada ise sadece Londra, Hong Kong, Paris ve Sydney metrolarında var. Sistem, tüm istasyonlarda toplam 21 adedi gişelerde ve 21 adedi peronlarda olmak üzere toplam 42 noktada aktif durumda. Sistemin kurulumu için istasyonların tavanlarında iki ay süren yoğun bir çalışma yapıldı. 

Haritalar, Braille alfabesiyle hazırlandı
‘Erişim, Bilgilendirme ve Yönlendirme Projesi’nin diğer ayağında ise görme engelli bir yolcunun refakatçiye ihtiyaç duymadan rahatlıkla istasyona gelip trene binmesi ve bütün yolcular gibi yolculuğunu güven içinde yapabilmesine olanak sağlayan düzenlemeler yapıldı. Proje çerçevesinde, yüzey uygulaması standartların öngördüğü şekilde hazırlandı. Tamamen görmeyenlerin yanı sıra az görenlerin de kullanabilmesi amacıyla, erişilebilir yüzeyler zeminden farklı parlak sarı renkte yapıldı ve yüzeyler ‘bu yolu takip et’, ‘uyarıcı bir yere geldin’, ‘dur ve dikkat et’ anlamları taşıyan farklı uygulamalarla bütünlendi. Kat planlarını ve yönlendirmeleri gösteren 50 adet harita, Braille alfabesiyle hazırlanarak 14 istasyonun giriş ve çıkış noktalarına konuldu. Sabit merdiven korkuluklarına ise o merdivenin hangi yöne gittiğini gösteren Braille alfabeli bilgilendirme plakaları yerleştirildi. Toplam 300 adet plaka sayesinde merdiven başına gelen engelli yolcu eliyle o merdivenin istikametini tespit etme imkanı buluyor. Asansörlerdeki mevcut butonlar ise kabartma olduğu için görme engelli vatandaşların kullanımını kolaylaştırıyor. İstasyonlarda yapılan bu düzenlemelerin yanı sıra idari binada da engelli asansörü ve girişlere hissedilebilir zemin uygulaması yapıldı. Proje kapsamındaki tüm uygulamalar, diğer yolcuları da rahatsız etmeyecek, herhangi bir risk yaratmayacak biçimde planlandı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İlk Tramvay Uçakla GeliyorÖnceki Haber

İlk Tramvay Uçakla Geliyor

Man'dan 2. El Otobüste Görülmemiş KampanyaSonraki Haber

Man'dan 2. El Otobüste Görülmemiş Kampan...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar