İstanbul
DOLAR32.5203
EURO34.8027
ALTIN2428.7

İstanbul Metrobüsü, Her Yıl 30 Hayat Kurtarıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstanbul Metrobüsü, Her Yıl 30 Hayat Kurtarıyor
Abone ol
EMBARQ Türkiye – Sürdürülebilir Ulaşım Derneği’nin hazırladığı “Metrobüs Sistemlerinin Sosyal, Çevresel ve Ekonomik Etkileri” raporu, metrobüs sistemlerinin yer aldıkları koridorlarda yol güvenliği üzerine önemli etkiler oluşturduğunu gözler önüne serdi. . EMBARQ’ın trafik güvenliği çalışmalarından elde ettiği verilere göre İstanbul metrobüsü her yıl 30 ölümlü ve 87 yaralanmalı kazanın önlenmesine katkıda bulunacak.”

“Metrobüs Sistemlerinin Sosyal, Çevresel ve Ekonomik Etkileri” başlıklı rapor, metrobüsün kentler üzerindeki etkisini açıkca ortaya koyuyor. Rapora göre, kentsel yaşam kalitesinin yükselmesinde metrobüsün katkısı oldukça yüksek. Raporun özellikle çevresel etkilerine bakıldığında, ülkemizde sadece İstanbul’da kullanımda olan metrobüs sisteminin sera gazı emisyonlarının azalmasına sağladığı katkı sayesinde 392 milyon dolar tasarruf sağlandı.

EMBARQ Türkiye - Sürdürülebilir Ulaşım Derneği’nin raporu özellikle İstanbul’dan örneklere yer veriyor.

İstanbul metrobüsünde günde 167 ton karbondioksit eşdeğeri emisyonun azalmasına ve 240 ton-litreden fazla yakıt tasarrufu yapılmasına olanak sağlanacağına dikkat çekiliyor.

Kirletici Emisyonlarında Azalma

Erken Ölümler ve İş Günü Kayıpları

“Hava Kalitesi Üzerindeki Etkileri”

EMBARQ Türkiye Direktörü Arzu Tekir:“Metrobüsü kullanmaya başlayan vatandaşlar hava kirliliğine daha az maruz kalırlar. Bunun iki sebebi vardır. Hem, kent genelinde veya metrobüs içindeki ortam havasında kirlilik konsantrasyonu daha düşüktür hem de yolculuk sürelerinin kısalması, durakta bekleyen veya metrobüs içinde seyahat eden vatandaşların hava kirliliğine daha kısa süre maruz kalmalarını sağlar. Metrobüs sistemleri sonrası eski araçların yerine gelen yeni otobüslerin metrobüs koridorunda havayı kirleten emisyonların azalmasına yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla özellikle akciğer rahatsızlıklarından kaynaklanan erken ölümler ve iş günü kayıplarının azalması gibi sağlık yararları da vardır.” dedi.

Raporda yurtdışındaki metrobüs uygulamalarına da yer verilirken özellikle Meksika metrobüsü hakkındaki veriler çevre kirliliğinin ekonomiye yarattığı yükü de çarpıcı şekilde gözler önüne seriyor. Meksika’nın başkenti Meksiko City’de yer alan metrobüs hattı boyunca başta partikül madde olmak üzere diğer kirleticilerdeki azalma sayesinde yılda 6.000'den fazla iş günü kaybının, 12 yeni kronik bronşit olgusunun ve üç hayat kaybının önüne geçilebileceği tahmin edilmektedir. Tüm bunların maliyeti ise yıllık 3 milyon dolar olarak hesaplanmaktadır.

İstanbul (Türkiye), Meksiko (Meksika), Guadalajara (Meksika), Bogota (Kolombiya), Ahmedabad (Hindistan) ve Melbourne (Avustralya) şehirlerindeki metrobüs sistemlerinden gelen verilere dayanan raporda şu çarpıcı verilere ulaşıldı:

  • Yaya geçitlerinde yapılan iyileştirmeler, yol güvenliğini olumlu etkilemektedir.
  • Özel şerit kullanımı sonucunda, metrobüs otobüslerini diğer araçlardan ayrıldığından kaza riski doğrudan düşmektedir.
  • Bir güzergahta metrobüs şeridinin bulunması o güzergahta sürücülerin trafikte yaptığı yarışları azaltıyor.
  • Metrobüs sürücülerinin geçtiği eğitimler yoluyla sürücü davranışları daha az riskli hale geliyor.
  • Bogota metrobüsünün hizmete girmesiyle ölümlü kaza oranları %48, yaralanma oranları %39 azaldı.
  • Latin Amerika’da hizmet veren metrobüs sistemleri bulundukları güzergahlarda ölümlü ve yaralı kaza oranlarını ortalama %40 azalttı.
  • Ahmedabad’da metrobüs sistemleri çalışmaya başladıktan sonra yol güzergahlarında meydana gelen maddi hasarlı kaza oranları %32, yaralanmalı kaza oranları %28, ölümlü kaza oranları ise %55 düşmüştür.
  • Yol güvenliğindeki en radikal iyileşmenin yaşandığı şehirlerden biri Guadalajara olmuştur. Metrobüs sistemi sayesinde Guadalajara’da ölümlü trafik kazaları %68, yaralanmalı kazalar %69, maddi hazarlı kazalar ise %56 oranında azalmıştır.
  • Melbourne metrobüsü ise hizmete girdiği güzergahta trafik kazalarına bağlı ölümleri tamamen ortadan kaldırarak çok önemli bir iyileşme sağlamıştır.
  • İstanbul metrobüsünün 2006-2026 arasındaki 20 yıllık dönemde ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında sağladığı düşüşle 1,6 milyar TL (881 milyon dolar) tasarruf sağlaması öngörülmektedir.

EMBARQ Türkiye Direktörü Arzu Tekir: “EMBARQ’ın incelemeleri sonucunda ortaya çıkan veriler gösteriyor ki metrobüs sistemleri dünyanın nesrinde olursa olsun yol güvenliği üzerinde benzer etkiler yapmaktadır. Metrobüs sistemleri, kullanıma girdikleri güzergahlarda yol güvenliğini ciddi oranda düzelterek maddi hasar, yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanan kaza oranlarının azalmasını sağlamaktadır. Kaza oranlarının azalması ekonomik açıdan da büyük fayda sağlamaktadır. İstanbul metrobüsünün yol güvenliğinde sağladığı artışın ekonomik yansıması ise 700 milyon TL (392 milyon dolar) olmuştur. EMBARQ’ın trafik güvenliği çalışmalarından elde ettiğimiz verilere göre İstanbul metrobüsü her yıl 30 ölümlü ve 87 yaralanmalı kazanın önlenmesine katkıda bulunacaktır.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İspark Trafik Güvenliği Sempozyum Ve Sergisi'ne KatıldıÖnceki Haber

İspark Trafik Güvenliği Sempozyum Ve Ser...

Michelin, Yeşil Lastikleri İle Doğaya Olan Borcumuzu ÖdüyorSonraki Haber

Michelin, Yeşil Lastikleri İle Doğaya O...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar