İstanbul
DOLAR32.565
EURO34.9346
ALTIN2439.6

İstanbul İçin Ortak Proje

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İstanbul İçin Ortak Proje
Abone ol
Metrobüs ve toplu ulaşımın verimliliğini artırmak için İETT ile TÜBİTAK arasında protokol imzalandı.

İETT’nin TÜBİTAK ile ortaklaşa yürüteceği “Metrobüsün Kapasite Artırımı ve Esnek Toplu Ulaşım Modeli” projesinin imza töreni İETT Ulaşım Kütüphanesi’nde düzenlendi. Düzenlenen imza törenine İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, Tübitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, İETT Genel Müdür Yardımcıları Mümin Kahveci, Dr. Maşuk Mete ve Dr. Hasan Özçelik, İETT Genel Koordinatörü Alaeddin Şahin ile daire başkanları ve birim müdürleri katıldı.

Vatandaş memnuniyetini benimsiyoruz

Düzenlenen imza töreninde konuşan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, İETT’nin hizmetlerini sürdürürken vatandaş memnuniyeti odaklı hizmet anlayışını benimsediğini belirterek, TÜBİTAK ile gerçekleştirilecek bu projenin sadece metrobüsle değil, tüm toplu ulaşım sistemiyle ilgili bir çalışma olduğunu söyledi. Esnek bir toplu ulaşım modelini hedeflediklerini dile getiren Baraçlı, “Bu proje hem hat-durak optimizasyonu, hem hat-durak iyileştirmeleri, bununla beraber yolcu sayılarına göre bunların optimize edilmesi çalışmasıdır. Bu kaliteli ve konforlu çalışmayı sürdürülebilir hale getirmek için de bizler, 2013 yılı içerisinde tamamlayacağımız bin 705 yeni, engelliler için de uygun otobüs alarak, filo yaşı ortalamamızı da 4'e indirdik.” dedi.

Esnek bir toplu ulaşım modelini hedefliyoruz

Toplu ulaşım sistemini sürekli olarak iyileştirmeye odaklandıklarını kaydeden Baraçlı, “Bunlarla beraber, hem duraklardaki bekleme süreleri ve seyahat süreleriyle ilgili verileri bir bütün halinde alarak, bunları işleyip, bilgi haline dönüştüreceğiz ve ona göre de sistemi sürekli olarak iyileştirmeye gayret göstereceğiz. TÜBİTAK ile yapacağımız olan çalışmada esnek bir toplu ulaşım modelini hedefliyoruz. Bunlar içinde en önemli unsur mesai saatlerine göre toplu ulaşımın planlanması. Bu planlama esnasında karşılaştığımız problemlerin aktif bir şekilde çözebilecek yazılımlar aynı zamanda yazılımlardan elde edeceğimiz verilerle bizler düzenlemenin yapılabilmesi için elimizden gelen gayretleri göstereceğiz. Bu çalışmanın İstanbul’daki toplu ulaşıma büyük katkı sunacağı kanaatindeyim.” diye konuştu.

İstanbul’un trafik problemine bilimsel açıdan bakmak istiyoruz

Protokol imza törenine katılan Tübitak Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da yaptığı konuşmada, İstanbul'un bir megakent olduğunu ifade ederek, "Bütün metropoller ve megakentler gibi İstanbul'un da bir trafik problemi doğal olarak var. İşte bu trafik problemine bilimsel bir açıdan bakmak istiyoruz ve trafik problemini bir nebze azaltmak ve İstanbul halkının yaşam kalitesine katkıda bulunmak istiyoruz. Bu amaçla, İETT ile TÜBİTAK arasında bir proje başlatıyoruz" dedi.

Projenin iki aşaması var

Söz konusu projenin iki aşaması bulunduğunu kaydeden Altunbaşak, “Birinci aşamada, metrobüs kapasitesinin artırılması; metrobüslerin hızları, duraklar, duraklar arasındaki mesafe, duraklarda bekleyen kişi sayısı gibi parametreleri alarak metrobüslerin bir saatte taşıyabileceği insan kapasiteni artırmaya çalışacağız. İkinci aşamasında, İstanbul için esnek bir toplu taşıma modeli gerçekleştirmeye çalışacağız. İstanbul, çok dinamik bir şehir, eğitim, iş imkanları diğer şehirlere göre çok daha iyi olduğundan dolayı hızlı bir şekilde değişiyor. Seneden seneye yolcu ihtiyaçları değişiyor. O nedenle daha dinamik, esnek bir ulaşım modeline ihtiyacımız var. Projenin ikinci aşamasında bunlara bakmaya çalışacağız" diye konuştu.

6 ay içinde deneme çalışması yapılacak

İmza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Baraçlı, metrobüslerle ilgili 2 yıldan önce herhangi bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorulunca, “Sürekli olarak zaten bu hatla ilgili aktif çalışmalarımız var. Bununla ilgili düzenlemeleri yapıyoruz. Hem duraklarla ilgili hem de taşıma sistemi ile ilgili. Ama tabi ki TÜBİTAK'la yapacağımız olan çalışmada bize farklı bir boyut katacak. Bizim göremediklerimizi görebilmek adına yaptığımız akademik bir çalışma olacak. Tabi ki hiçbir zaman sonuçlanmasını 2 yıl beklemiyoruz. İlk 6 ayda zaten bir deneme çalışması ortaya çıkacak. Deneme çalışması neticesinde de bizler bu projeyi uygulanabilir hale getireceğiz. Ama şunu unutmamamız gerekiyor; zaten belirli bir ekibimiz var, 30'u aşkın mühendis arkadaşımızla tüm hatlarla ilgili bir çalışmalarımızı yapıyoruz. O yüzden araçlarla ilgili araçların kapasite artırımı ile ilgili çalışmalarımız var” dedi.

Yanlış parklanmaları EDS ile denetleyeceğiz

Otobüs duraklarının işgal edilmesi konusunda ki soruya da Baraçlı, şöyle yanıtladı: “Duraklarla, parklanmalarla ilgili, sürekli olarak ikazlarımızı yapıyoruz. Ama elektronik denetim sistemi (EDS) ile ilgili çalışmalarımıza ana duraklarda başlayacağız. Bu duraklarda yanlış parklanma ve yahut da yanlış yanaşmalarla ilgili uygulamalarımız da olacak. Önümüzdeki dönemde bununla ilgili çalışmalarda ki hedefimiz şoför arkadaşlarımıza verdiğimiz eğitimlerle duraklara doğru yanaşmalarını onlara öğretiyoruz. Ancak duraklara yanlış parklanma neticesinde bu istenilen hedefe ulaşmıyor. Ama artık belirli ana duraklarla bu EDS ile bu uygulamaya geçeceğiz o zaman belki biraz daha düzenlemeye kavuşmuş olacak.”

Proje tamamlandığında metrobüs hattı daha verimli olacak

İETT, projenin nihai hedefine ulaşması halinde İstanbullulara konforlu, hızlı, güvenilir, diğer toplu ulaşım sistemleriyle bağlantılı bir ulaşım hizmeti sağlamış olacak. Proje tamamlandığında farklı ücretlendirme sistemleri de gündeme gelecek. En önemlisi metrobüs hattının daha etkin ve verimli hale getirilmesiyle, şikayetlere konu olan kalabalıkların önüne geçilmiş olacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Setra Ulusoy Farkıyla İlk Kez Türkiye’deÖnceki Haber

Setra Ulusoy Farkıyla İlk Kez Türkiye’de

İSPARK Otobüs Sektörünün Temsilcileriyle BuluştuSonraki Haber

İSPARK Otobüs Sektörünün Temsilcileriyle...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar