İstanbul
DOLAR32.5032
EURO34.9746
ALTIN2438.7

İSTAB Sorunları Dile Getirdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İSTAB Sorunları Dile Getirdi
Abone ol
İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği İSTAB, servis taşımacılığı sektöründe yaşanan sorunların altını çizmek ve bir an evvel yaşanan sorunları çözüme kavuşturmak amacıyla basın açıklaması düzenledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nin 2013- 2014 eğitim öğretim yılı servis ücretlerini belirleyeceği toplantı öncesi, Afet Koordinasyon Merkezi AKOM binası önünde gerçekleştirilen basın açıklamasını, İSTAB ve üyeler adına İSTAB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orduhan yaptı.

Servis taşımacılığı sektörünün sorunlarının birçok defa İstanbul Büyükşehir Belediyesine iletilmesine rağmen bir türlü çözüme kavuşturulamadığını ifade eden Orduhan, İstanbul’da yaklaşık 50 bin servis taşımacısının hizmet verdiğini hatırlatarak, sorunların çözüm bulmaması durumunda daha geniş katılım ile haklarını arayacaklarını belirtti.

“Okullar açıldı, yol belgemiz yok”

Okulların açılmasına rağmen halen “Güzergâh İzin Belgeleri”nin alınamamış olmasının taşımacılık sektörünün en büyük problemlerinden biri olduğunu belirten İSTAB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orduhan, “9 Eylül Pazartesi yani dün itibariyle öğrenci servisi yapan firmalarımız adaptasyon süreci için erken başlatılan 1. Sınıf öğrencilerini taşımaya başladı.  16 Eylül pazartesi günü ise tam kapasite çalışmaya başlayacağız.  50 bin aracımız trafiğe çıkacak. Ancak, yapılacak herhangi bir denetimde “korsan” damgası yememiz işten bile değil. Çünkü araçlarımızın hizmet verebilmesi için gerekli olan “Güzergâh Kullanım İzin Belgeleri”miz henüz verilmedi. Araç sayısını düşünürsek yakın bir zamanda bu belgelerin tamamlanması da mümkün görünmüyor” diyerek,  “Bu arada uygulanacak para cezaları ya da araç bağlamalarının sektörümüze getireceği maddi kaybı kim karşılayacak? Sorusunu yöneltti.

UKOME servis ücretlerini belirlemede geç kalıyor

Yarattığı katma değer ve istihdama katkısı inkâr edilemeyecek boyutlarda olan servis taşımacılığı sektörünün tek gelir kapısının taşıma ücretleri olduğuna vurgu yapan İSTAB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orduhan, okulların açılmasına rağmen servis ücretlerinin belirlenmesi konusunda geç kalındığını belirtti. Orduhan konu ile ilgili olarak şunları söyledi;“Özellikle öğrenci taşımacılığında fiyatları belirleme yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’dedir. Ancak her yıl olduğu gibi bu konu yine okulların açılmasına sayılı günler kalmasına rağmen açıklığa kavuşturulamadı. Sözleşmelerini yapan firmalarımız veli ve okullar ile bu nedenle karşı karşıya kalacak. Diğer taraftan açıklanan fiyatların beklentilerin altında kalması firmalarımızın zararına olacaktır”

Yasalara saygılıyız ancak…

Yapılan yeni düzenlemeler de servis taşımacılığı yapan kişi ve kurumların fikirlerinin alınmadığını ifade eden Orduhan, 8+1 araçların otomobil kategorisine alınması ve firmaların bünyesinde bulundurması gereken özmal araç sayısının artırılması ile ilgili düzenlemelere de dikkati çekerek; “Düne kadar kullandığımız 9 koltuklu araçlarımız yeni düzenleme ile atıl kullanım dışı kaldı. Yaklaşık 4 bin 300 aracımız bu yasayla birlikte atıl kapasitede sayılacak. Diğer taraftan özmal araç sayısı oranları değiştirildi. Bir gün içerisinde toplam araç sayımızın neredeyse 3/1’i kadar özmal araç almamız isteniyor. Çıkan her yasaya saygılıyız ancak bunlarla ilgili sürelerin verilmesi ve sektörün buna hazırlanması lazım” şeklinde konuştu.

“Yasa engelli vatandaşla taşımacıyı karşı karşıya getirir”

Yeni çıkan engelli yasasına da değinen Orduhan, bu düzenlemenin engelli vatandaşlarla taşımacıyı karşı karşıya getiren bir düzenleme olduğunu ancak bunun muhatabının servis taşımacıları olmadığını belirterek, “Biz sektörümüz olarak talep olması halinde istenen güzergâhta engelli taşıması yapmayı taahhüt ediyoruz. Tersi bir durum yani tüm araçların engelli ulaşımına uygun hale getirilmesi bugünden yarına yapılabilecek bir uygulama değildir. Sanayi Bakanlığı bu konuda bir karar alır, Türkiye’de ki bütün araçlar böyle üretilir o zaman elbette ki biz bu araçları alarak hizmet veririz. Ancak bu düzenlenin acilen servis taşımacılarına uygun hale getirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

İlgililer sorumsuz, İstanbul-Gebze arası kangren

Gebze ve İstanbul arasında çok ciddi sayıda taşımacılık yapıldığını belirten Orduhan, iki ilin yol belgesi konusunda anlaşamaması ve bu nedenle de İstanbul’dan çıkan servis aracının Gebze’ye, Gebze’den çıkan servis aracının da İstanbul’a girememesinin yıllardır çözüm bekleyen bir konu olduğunu belirtti. İstanbul-Gebze arasında bağlanan yüzlerce araç olduğunu ve bağlanan araçların her birine 2 bin TL para ve 60 gün işten men cezası uygulandığını belirten Orduhan, bu ekonomik kaybın sadece ilgililerin sorumsuzluğundan ve çözüm üretme çabasında olmadıklarından kaynaklandığını söyledi.

Sektöre girişler denetlensin

Sektöre girişlerde her hangi bir denetim olmamasından dolayı her gün yüzlerce insanın taşımacılık sektörüne girerek sonrasında mağdur olduğunu belirten Orduhan, sektöre girişlerin sınırlandırılması gerektiğini ifade ederek, “Defalarca söylüyoruz, ya bu sektörde plaka tahdidi getireceksiniz, sektörün girişini engelleyeceksiniz ya bu sektörde bunu yapmıyorsanız sektörün girişine engelleyecek bir belgelendirme, bir çözüm yolu bulacaksınız” şeklinde konuştu.

“İBB sesimize kulak versin”

İSTAB olarak herhangi bir imtiyaz, avantaj ya da menfaat beklentisi içerisinde olmadıklarının altını çizen Orduhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir an evvel taşımacılık sektörünün sorunlarına kulak vermesi gerektiğini belirterek, çözümün sağlanamaması durumunda sektörün tüm çalışanlarının kol kola hareket edeceğini söyledi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Starpet’ten Eylül Ayına Özel İndirim KampanyasıÖnceki Haber

Starpet’ten Eylül Ayına Özel İndirim Kam...

"Herkes için Ulaşım ve Hızlı Erişim"Sonraki Haber

"Herkes için Ulaşım ve Hızlı Erişim"

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar