İstanbul
DOLAR32.5364
EURO34.733
ALTIN2490.3

İETT\'DEN ULAŞIM TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İETT\'DEN ULAŞIM TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMU
Abone ol
İETT’nin Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı’nın sekincisi olan Transist 2015 görkemli bir törenle başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Sempozyum ve Fuarın açılışını AK Parti Erzurum Milletvekili Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci,  Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek gerçekleştirdi.

Erzurum Milletvekili Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı sempozyumda yaptığı konuşmada yasal düzenlemelere dikkat çekerek meclisten toplu ulaşımın önünde engel olan yasal düzenlemelerin bir an önce geçmesi gerektiğini dile getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım konusuna büyük önem verdiğini ifade eden Ilıcalı, “İstanbul büyükşehir Belediyesi yatırımlarının büyük bir bölümünü ulaşıma ayırmaktadır. 2023 yılına kadar İstanbul 776 km’lik  raylı sistem kavuşacak. Sadece İstanbul değil 81 ilimiz için de  toplu ulaşım en önemli meselemiz. Çünkü çok büyük sıkıntılar var. Toplu ulaşım kanunu bir an önce çıkarıp toplu ulaşımın önünü açmalıyız.” diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı da yaptığı konuşmada hedeflerinin çevreye duyarlı akıllı ulaşım sistemleriyle, İstanbul’da Toplu ulaşım hizmetlerinin kalitesini artırmak olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023, 2053 ve 2071 hedeflerinin kendilerine çok büyük bir heyecan verdiğini kaydeden Baraçlı, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak alanında uzman kişileri bir araya getiren bu sempozyumun ev sahibi olmaktan mutluluk duyuyoruz. Kıtaların buluşma noktası İstanbul’da yapılıyor olması son derece önemli. İstanbul büyük bir şehir ve  bütçesiyle dünyanın 120 ülkesinden daha büyük. Nüfus olarakta dünyanın 117 ülkesinden daha kalabalık bir nüfusa sahip. Avrupa’nın da 23 ülkesinden daha büyük.” dedi.

İstanbul büyükşehir Belediyesi bütçesinin yüzde 42 si ulaşım yatırımlarına ayırdığını belirten Baraçlı 2019 yılına kadar 430 km raylı sistemi tamamlayacaklarını ifade etti. “Park et devam et” projesiyle İstanbul’da bir ilki gerçekleştirdiklerini  ve bu sayede ekonomiye ortalama 15 milyon TL’lik bir kazancı sağladıklarını kaydeden Baraçlı, “Tüm yaptığımız yatırımlar, çevre odaklı olduğu için de ‘park et devam et’ projesi sayesinde karbondioksit salınımını da engellemiş oluyoruz. Kent içi ulaşımın en temel noktası toplam maliyeti en aza indiren, buna karşılık verimliliği en üst seviyeye getirecek bir sistemle toplu ulaşımda başarıya ulaşabiliriz. İyi organize edilmemiş ulaşım sistemleri zaman kaybı, çevre kirliliği, enerji tüketimi,  kontrolsüz ve güvensiz toplu ulaşım söz konusu olabilir. Önümüzdeki yıllarda İstanbul’da 50 milyonluk bir hareketliliğin olacağını öngörüyoruz. Entegre bir planlama ve performansa dayalı bir toplu taşıma sisteminin geliştirilmesi de gerekmektedir. Farklı ulaşım araçlarının birbirleriyle rekabete girmeden bir birilerini tamamlaması ve modlar arası entegrasyonun sağlanması açısından son derece önemlidir.” Şeklinde konuştu.

21. yüzyılın şehirlerin yüzyılı olacağını dile getiren Baraçlı, “Bütün dünya şehirlerinin geleceği de ulaşımla belirleniyor. 2025 yılında Yüzde 76’sı gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünya üzerinde toplam 34 mega şehir olacak. İstanbul’unda dünyanın birinci sırasında odak şehir olma hedefi var. Raylı sitemin yaygınlaştırılması, deniz yollarının toplu ulaşımdaki payının artırılması, karayolu taşımacılığındaki konforun yaygınlaştırılması ulaşım sistemleri arasındaki entegrasyonun sağlanması gibi birçok projeyi hayata geçirdik ve geçirmeye de devam edeceğiz. 2024 yılına kadar 776 km 2024’den sonra da 900 km aşan bir raylı sistem ağını İstanbul’da devreye alacağız.Büyükşehir belediyesi olarak ticari taksileri de tek bir merkezden kontrol edeceğiz. İstanbul’da 26 bin 164 araç kapasiteli otoparkın yapımını tamamladık. 100 bin araç kapasiteli otopark çalışmasını 2018 yılında tamamlamış olacağız.” dedi.

Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci dünya çapında bir organizasyonu İETT olarak gerçekleştirmekten büyük gurur duyduğunu ifade etti. İETT’nin 1871 yılından beri İstanbulluların hayatında var olmaya devam ettiğini değişen beklentilere ve değişen şartlara göre kendini çağın gereklerine göre yenilediğini belirten Kahveci, “Toplu ulaşıma dikkat çekecek ulusal ve uluslararası alanda büyükşehir ve il belediyeleri, toplu ulaşım modları için ürün tedarik eden ve hizmet veren firmaların, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve otoritelerin burada hep birlikte olması toplu ulaşımın geleceği adına gerçekten çok önemli. Sempozyumun sonunda ulaşım sektöründe hizmet etmiş seçkin konuklarımıza ödüller vereceğiz. Yaptığımız çalışmaların sonucunda çeşitli kategorilerde ödüller hazırladık. Erişilebilirlik, sürdürülebilirlik, hizmet kalitesi, verimlilik, teknolojik uygulamalar gibi 2015 yılı içerisinde öne çıkan uygulamaları birincilik ödülüyle taçlandıracağız. Toplu taşıma araçlarımızı kullanan sanat, spor ve akademik alandaki seçkin kişilere de ödüller vereceğiz. Toplu ulaşımın geleceği adına iki gün boyunca çok önemli  çalıştaylar düzenlenecek.” diye konuştu.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de yaptığı konuşmada üniversitelerin son 15 yılda üniversite sanayi işbirliğine çok önem verdiğini kaydederek, “Bizler üniversiteler olarak bilgiyi topluma yayma konusunda gayret göstermekteyiz. Üniversitelerimiz ve sanayi kuruluşlarımız milli hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye’de inovatif düşünen, inovasyona katkı sağlayan özel sektör gibi çalışan ama kamu kuruluşu olan İETT’nin geçtiğimiz günlerde inovalig ödülünü alması gerçekten çok gurur verici. Ayrıca mezunlarımızın çoğunun İETT’de çalışması da bize ayrı bir gurur vermektedir.” Şeklinde konuştu.

Toplu ulaşım alanındaki çalışmalarıyla dünyaca tanınan ve dünyanın en büyük 40 kentini iklim değişikliği konusunda bir araya getiren C40 Grubu’nun kurucusu, Londra’nın Seçilmiş İlk Belediye Başkanı Ken Livingstone’un konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca Almanya Zuse Optimizasyon Enstitüsü’nden Prof Dr. Ralf Borndoerfer, EPA (European Parking Association) Başkanı Nick Lester – Davis gibi uluslararası platformda kanaat önderi ünlü isimler de keynote konuşmacı olarak TRANSİST 2015’de yer alacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
VAN ŞOFÖR EĞİTİMLERİNE ÖNEM VERİYORÖnceki Haber

VAN ŞOFÖR EĞİTİMLERİNE ÖNEM VERİYOR

İETT\'DEN ULAŞIM TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUMUSonraki Haber

İETT\'DEN ULAŞIM TEKNOLOJİLERİ SEMPOZYUM...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar