darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3786
EURO35.0153
ALTIN2324.8

Her Yerde Metro Hedefine Bir Büyük Adım Daha

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Her Yerde Metro Hedefine Bir Büyük Adım Daha
Abone ol
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ‘Her Yere Metro Her Yerde Metro’ hedefiyle İstanbul’u demir ağlarla örmeye devam ediyor. ‘Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’ Temel Atma ve 201 Yeni Otobüsün Hizmete Alım Töreni, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

İstanbul ilçe ilçe, mahalle mahalle metro ile buluşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni metro ağlarının temellerini bir bir atarken yeni modern otobüslerle de İstanbulluların konforlu bir şekilde seyahat etmelerini sağlıyor. ‘Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu’nun Temel Atma ve 201 adet yeni ve modern Erguvan Otobüs hizmete alımı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın katılımıyla yapıldı.

Törende konuşan Başkan Topbaş, İstanbul’da ciddi bir dönüşüm gerçekleştirdiklerini belirterek, “Değişen ve gelişen bir dünyada yaşamaktayız. Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan, başbakanlık döneminin ilk aylarında şöyle bir ifade kullandı. “Hızla değişen bir dünyada ya o değişime ayak uyduracak kendinizi geliştireceksiniz ya da gelişenleri izleyeceksiniz.” Bizler Sayın Başbakanımızın önderliğinde merkezi yönetim ve yerel yönetimler olarak bizler de bu değişim ve gelişimi yakından okuduk ve Türkiye’de kentlerimizde ve yerleşim alanlarımızda ciddi bir dönüşüm yapıyoruz” diye konuştu.

“Mevcut sistemleri düzeltirken, daha kaliteli daha medeni hale getirirken, diğer taraftan da toplu taşımalarda, özellikle metro ağlarını örmeye başladık” diyen Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dünyadaki trend kentlerin yoğunlaşması. Kentlerdeki sorunların çözümü. Biz de başta ulaşım olmak üzere her alanda yatırımlarımızı geliştirdik. Ve özellikle İstanbul’da hangi sistemler nasıl uygulanırsa kent içinde erişim problemi çözülebilir, bu konuda çalışmalarımızı bitirdik. 776 kilometrelik raylı sistem, karayolu ulaşımı ve deniz ulaşımıyla İstanbul’u rahatlatacağımızı biliyoruz. Zaman içerisinde bunları tek tek devreye koyarak İstanbul’u geliştirmekteyiz.”

10 yıl içinde ulaşıma 60 milyar TL yatırım yaptıklarını kaydeden Başkan Topbaş, “Bu yatırımımızın 32 milyar TL’sini sadece ulaşıma ayırdık. Ulaşım öncelikli yatırımlar yapmaktayız. Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranına bağlıdır dedik ve buna göre tercihi toplu taşımlar yapabilecek imkanları yani kaliteli konforlu hızlı ve güvenilir sistemleri ortaya koymaya çalıştık” dedi.

Şu ana kadar 4800 civarı yeni otobüs hizmete aldıklarını ifade eden Topbaş şu ifadeleri kullandı: “Bu şehrin kaderi kabul edilen ikarus otobüsleri ortadan kaldırdık. Bugün burada 201 adet tamamen yerli üretim otobüsümüzü devreye alıyoruz. Bu otobüsler çok daha farklı donanımlı ve rekabet gücü olan bir hizmet araçları haline getirdik. Bugün burada hizmete alacağımız 201 otobüsün özelliği engellilerin kullandığı akülü araçları şarj edebilmesi. Daha önce aldığımız otobüslerimizde telefonları şarj edebilme wifi ile internete girebilme, iç kameraları ile güvenlikli ve kaliteli seyahat imkanı oluşturduk. Özellikle yerli tercih ettik çünkü yerli araçlarımıza ödediğimiz bedel toplamda 1 milyarlık bir bedel. Üretici firmalar şunu söylüyorlar sayın başkanım bizim dünyadaki rekabet gücümüzü artırdınız. Ar-Gemizi oluşturduk. Arzu ettiğiniz yeni teknolojik eklemeleri ve değişimleri koyduk ve şu anda dünyada otobüs üreten diğer firmalarla rekabet halindeyiz ve ihracata başladık diyorlar. Yani ekonomik kriz varken Türkiye otobüsü sektöründe üreten, yeni istihdam alanı oluşturan ve ihracat yapabilen bir ivme yakaladı.”

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak dünyada bu ölçekte bu kadar metro yapan tek belediyeyiz” diyen Topbaş, “Hz. Mevlana’nın dediği gibi, “Yüreği yanmayanın gözü yaşarmaz.” Biz şehrimizin hak ettiği yere gelmesi, dünya ile rekabet gücünü oluşturmak ve bu şehirde yaşayan insanların mutlu olması için çalışmalarımızı ortaya koyuyoruz. Her yerde metro her yere metro sloganıyla yola çıktık. 2019 sonu için raylı sistemlerde İstanbul’a 400 kilometre raylı sistem hattı öngördük. Birileri bunu farklı değerlendirdi ama biz sayın Başbakınımızın dediği gibi, “ne aldatan ne aldanan” olacağız. Yapamayacağımız hiçbir şeyi konuşmadık. Söylediğimiz sözün arkasında durduk. Sözü namus bildik. Bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” şeklinde konuştu.

Şehirlerin medeniyet merkezi olduğu bilinciyle metro hizmetlerini ortaya koyduklarını kaydederek, “Bugün burada 17.5 kilometrelik Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının temelini atıyoruz. Esasında 6,5 kilometrelik Mecidiyeköy-Kabataş hattı da ihale sürecine girdi. Yani Alibeyköy’den metroya bindiğiniz zaman Kabataş’a kadar erişebileceksiniz” dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Marmaray’da 12 Milyon Yolcu TaşındıÖnceki Haber

Marmaray’da 12 Milyon Yolcu Taşındı

Bursa'da Halk Otobüsleri Yeni Başkan Sadi ErenSonraki Haber

Bursa'da Halk Otobüsleri Yeni Başkan Sa...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar