İstanbul
DOLAR32.5438
EURO34.8159
ALTIN2432.9

“Halk Otobüslerimiz Mobil Huzur Evi Oldu”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Halk Otobüslerimiz Mobil Huzur Evi Oldu”
Abone ol
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın’ı ziyaret eden yaklaşık 60’ı aşkın Halk Otobüsçüleri Oda yöneticileri sıkıntılarını dile getirerek 65 yaş üstü uygulamadan doğan zararlarının karşılanmasını istediler. TŞOF Toplantı salonunda bir araya gelen Oda başkanları 02.08.2013 tarihli Resmi gazete yayımlanarak yürürlüğe giren 65 yaş ve üstü vatandaşlara şehir içi toplu taşım araçlarından ücretsiz yararlanma hakkı nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

Toplantı sonrasında bir açıklama yapan TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, Sosyal devletin bir sorumluluk gereği alınan kararın çok doğru olmakla birlikte maliyetinin kamu hizmeti gören ve şehirlerinde en çok katma değer yaratan kesim olan özel halk otobüslerine yüklenmesi sonucu taşımacı esnafının maddi ve manevi olarak etkilendiğini dile getirdi. Sürecin bir önlem alınmadan devam etmesinin pek çok esnafın işi bırakmasına işsizliğin artmasına neden olacağının altını çizen Apaydın, “Özel Halk otobüslerinin engelli ve şehit yakınlarına kadar pek çok vatandaşımızı zaten ücretsiz taşıyor. 65 yaş ve üstü vatandaşımızın da eklenmesiyle yaklaşık 10 milyon vatandaşımızın ücretsiz taşınması söz konusudur. Kamuya ait toplu taşım araçlarının masrafları devlet tarafından karşılanırken, özel halk otobüslerimize yüzde 15-20 ekstra yük gelmiştir. Kayıt içi sistemin içinde ne kazandığı belli olan Özel halk otobüslerimiz kazancının büyük bölümünü motorin, vergi, sigorta primi, trafik sigortası, yedek parça gibi masraflara gidiyor. Batma noktasına gelen halk otobüsçüsü esnafımıza acilen destek verilmelidir” dedi.

APAYDIN, “ÜCRETSİZ TAŞIMA HALK OTOBÜSÇÜLERİNİ ZARAR ETTİRDİ”

“TURİSTİK AMAÇLI SEYAHAT OTOBÜSLERİNE DÖNDܔ

TOF 0625Ücretsiz şehir içi taşımacılıktan yararlanma hakkının kullanılmasında saat veya biniş sayısında bir sınırlama olmamasının da sıkıntı yarattığını söyleyen TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, “Bazı belediyelerimiz ücretsiz yararlanma hakkı verilen vatandaşlarımıza kişiselleştirilmiş kart verdiler. Halk otobüslerini ücret toplama sistemi içinde çalıştırdıklarından ücretsiz yararlananların kullanımları hakkında da bilgi edinildi. Yönetmelik der ki ‘turistik gezi amaçlı kullanılamaz’ ibaresinin istismar ediliyor. Bir kişi günde 12 kez otobüsleri çeşitli güzergâhlarda kullandıkları tespit edildi. İhtiyaçlarının dışında turistik amaçlı olarak, vakit geçirmek için kullanılıyor. Yani otobüslerimiz mobil huzur evi oldu” diye konuştu.

“ÇALIŞANI TOPLU TAŞIMA SİSTEMİNDEN UZAKLAŞTIRIYOR”

TOF 0575Modern bir kentte ulaşım özel araçlarla değil, toplu taşıma araçlarıyla yapılmasının doğru olduğunu vurgulayan Apaydın, “Sabahları ek kapasite artışından dolayı araçlar fazla dolu oluyor. Ücretli binen vatandaşlarımızın kullanımını da zorlaştırmakta hatta işine yetişmek için toplu taşımayı tercih eden çalışan kesime de engel olduğu tespit edilmektedir. Kalabalık otobüsleri tercih etmeyip işlerine özel araçlarıyla gitmektedirler. Bu da fazladan yakıt, yedek parça israfı ve çevre kirliliği demektir” dedi.

“SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI HER KESİMİ KORUMALI”

Yaptıkları araştırmada Avrupa Birliği uygulamalarında da 65 yaş ve üstü ile engelli ve şehit yakınlarının ücretsiz taşındığını ama taşıma bedelinin özel sektör taşımacılarına ilgili bakanlık tarafından ödendiğini vurgulayan Apaydın, “Toplumsal dengenin sağlanarak Özel Halk Otobüsleri esnafının da zarar etmesi engellenmelidir. Anayasamızın 173. Maddesi -esnaf ve sanatkarın devlet tarafından koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır- emrine de uygun olarak kayıt altındaki taşımacı esnafının kullandığı motorinden ÖTV-KDV almayabilir ya da her taşınan ücretsiz vatandaşımız için bilet bedelinin yüzde 80’nini ödeyebilir” diye belirtti.

“KARLAR ÇOK DÜŞÜK, SORUMLULUK AĞIR”

TOF 0637Özel Halk otobüsü esnafının kayıt altında çalıştığında az bir karla işlerini yaptıklarını anlatan Apaydın, “Özel sektör sadece taşımacılıkta yok. Bakkal, fırıncı, kahvehaneler, gibi yerlerde özel sektörün, belediyelerin çıkardığı halk ekmekte düşük karla da olsa ücret karşılığı satılıyor. Kamu araçları ile aramızdaki haksız rekabet önlenmeli, maliyetlerimizi kurtarmalıyız. Yoksa araçlarımızı nasıl yenileyebiliriz? Araçların konforlu ve güvenli olacak şekilde standartlarını artırmak için 10 yaşından büyük araçlarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Belediye otobüsleri bizim vergilerimizle yenilenirken bizim araçlarımızı değiştirmemize gücümüz kalmadı. Yenilemek için KDV-ÖTV indirimi müjdesini de ayrıca bekliyoruz ” dedi.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İETT Giderek Y Kuşağına YöneliyorÖnceki Haber

İETT Giderek Y Kuşağına Yöneliyor

Baraçlı, Busworld Otobüs Fuarı'ndaydı...Sonraki Haber

Baraçlı, Busworld Otobüs Fuarı'ndaydı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar