İstanbul
DOLAR32.6006
EURO34.8122
ALTIN2495.2

Halk Otobüsçüsü Olmak İstiyorlar!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Halk Otobüsçüsü Olmak İstiyorlar!
Abone ol
“Toplu taşımacılıkta kalitenin artmasının en önemli adımı olarak kabul gören, ortak bir havuzda tek çatı altında çalışıp, haksız rekabetin önüne geçmek için neredeyse tüm belediyeler ciddi çalışmalar yapıyor. Büyükşehirlerde uygulanmaya başlanan bu sisteme, yolcu potansiyelinin ve nüfusun daha düşük olduğu küçük şehirlerde zaman zaman esnafı mağdur edeceği düşünülerek geçilemiyor. Esnaflar ve belediyeler bu konuda bir uzlaşma yolu bulmakta zorlanıyor. Bu sorunun yaşandığı ilerden biri olan Batman’da, dolmuşçu esnafı halk otobüsüne geçişe sıcak baksa da, havuz sistemine karşı çıkıyor.”

Halk Ulaşım Dergisi Anadolu Turları kapsamında ziyaretinde bulunduğu Batman’da dolmuşçu esnafının bu konuya nasıl baktığını sordu. Esnaf sisteme karşı değil fakat bu sisteme geçince ciddi zarar edeceklerini, sistemin alt yapısının tam anlamıyla kendilerimi tatmin etmediğini söylüyor. Batman Mobil Kooperatifi Başkanı Fahrettin Taşhan “Kooperatifimize bağlı çalışan 43 tane dolmuş var. Belediye bize müsaade verirse hepimiz dolmuşlarımızı satıp, yerine yarım otobüs almak istiyoruz. Yani iki dolmuşumuzu bir halk otobüsüne dönüştürmeye razıyız. 7,5 metre veya 9 metre öncelikli tercihimiz olur. Belediyeden bize yazı geldi; “Araçlarınızı özürlü taşımaya uygun hale getirin” diyorlar. Minibüslerin engelli erişimi yasasına göre düzenlenmesi otobüse göre daha zordur. Bir minibüse özürlü bir vatandaş bindikten sonra pek yer kalmıyor. Fakat otobüsler buna göre farklı dizayn ediliyor. Bu yüzden de otobüse geçmek bizim için hayırlı olur diye düşünüyorum.

 

Batman’da yolcu potansiyelli düşük olmasına rağmen, ulaşım sisteminde gereğinden fazla araç var. Belediye’nin 36 tane otobüsü var. Biz, beş farklı kooperatife bağlı toplamda 270’den fazla dolmuşla halka ulaşım hizmeti veriyoruz. Belediyenin araçları bir kısmı belediye adına güzergahlarımız dışında çalışırken, bunların 18 tanesi kent içinde bizim minibüslerimizle aynı güzergâhta dolmuş gibi çalışıyor. Bu araçların bizim hatlarımızda çalışması esnafı ciddi manada mağdur ediyor. Biz bu şartlar altında onlarla rekabet edemiyoruz. Ayrıca Salı günleri Batman’da bu otobüsler sadece kadınlara çalışıyor ve onlara bedava seyahat etme imkânı sunuyor. Bu uygulamaya kesinlikle karşı değiliz. Belediye kadınları Salı günü bedava taşısın fakat diğer günlerde uyguladığı fiyat politikası adeta esnafı bitiriyor.”

Belediye ile toplantılar yapıp sıkıntılarımızı paylaştık

“50 Kuruşa yolcu taşıyarak nasıl para kazanırız”

Biz standart 1 TL’ye yolcu taşımamıza rağmen zor bela bu işi yürütürken, belediye zararına bu işi yapıyor. İki üç sefer toplantı yaptık. Bize “Havuz sistemine geçin, tüm otobüs, minibüs ve belediye otobüsleri tek sistemde çalışsın diyorlar”. Bu sistem her yerde yapılıyor, ya da yapılmak üzereymiş. Tamam, ama biz birbirimizle anlaşamıyoruz. 600 bin liraya hat alan adam ile 50 bin liraya hat alan adam ortak bir havuzda eşit para kazanması adil olmaz. Hisse sistemine göre kazançlar dağılsa bile bize aydan aya ödeme yapılacak. Biz bu sisteme girersek, onların zararına ortak oluruz. 50 Kuruşa yolcu taşırsak nasıl para kazanırız. Belediye halka ulaşım hizmeti verirken esnafı da düşünmeli. Neredeyse tüm otobüsler minibüsler Diyarbakır caddesinde çalışıyor. 200 Minibüsün kullandığı bir caddeye belediye otobüsü de giriyor. Tek amaç halka hizmet etmekse bizim olmadığımız yerlerde çalışın.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Otobüsler 3 Yıl İçerisinde Yenilenecek”Önceki Haber

"Otobüsler 3 Yıl İçerisinde Yenilenecek”

“65 Yaş Üstü De Bedava Olursa Esnaf Ayakta Duramaz”Sonraki Haber

“65 Yaş Üstü De Bedava Olursa Esnaf Aya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar