darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3405
EURO35.2123
ALTIN2247.2

Eren Gündüz:Tcv, Man’ın Yan Ürünü Değildir

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Eren Gündüz:Tcv, Man’ın Yan Ürünü Değildir
Abone ol
“Halk Ulaşım Dergisi MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş.’nin düzenlediği Basın sohbet toplantısında Satış ve Pazarlama Direktörü Eren Gündüz’e sektörün ve esnafın Man ile ilgili merak ettiği tüm soruları sordu. Eren Gündüz açık yüreklilikle cevapladı. Birinci ağızdan MAN ile ilgili merak edilenleri paylaşıyoruz”

MAN, 1999’dan 2006 yılına kadar iyi satışlar yaptı. Esnaf fiyatı ne olursa olsun, kalitesine güvendiği için araç alırken MAN’ı tercih ederdi. Son dönemlere bakıyoruz, yeni bir araç üretilmesine rağmen bireysele satışı çok düşük oldu. Sizce neden özel halk otobüsü esnafı artık MAN’ı tercih etmiyor?

Bildiğim kadarıyla bu yıl 24 tane otobüsü 9 ayrı esnafa sattık. Bu rakamın iyi olduğunu söyleyemeyiz. Baktığınız zaman pazardaki koşular değişti. Eskiden Mercedes ve biz halk otobüsçüsüne araba satarken tek rakibimiz vardı, BMC. Şimdi ise pazara Temsa, Otokar, Karsan gibi birçok firma girdi. Herkes çok agresif fiyatlar veriyor, rekabet arttı. İkincisi eskiden basamaklı alçak taban değil de yüksek şaseli araçlarında fiyatta daha rekabetçiydik. Alçak tabana geçince bizim uygulamak zorunda olduğumuz standart seviyesi yükseldi. Alçak tabanlı araç dediğimizde, yükü taşıyan bir şase yok. Dolayısıyla paslanmazlık, çürümezlik profilin kalitesi daha çok anlam kazanıyor. Biz de Avrupa birliğinin zorunlu tutuğu en üst seviye kalitede bunları yapmak zorunda kalıyoruz. Biz kataforez yapıyoruz, profili farklı kullanıyoruz, ön göğüste başka malzeme kullanmak zorunda hissediyoruz, rakiplerimiz bunu kullanmaya biliyor. Durum böyle olunca aradaki fiyat makası iyice açıldı.

BÜTÇE ÜRETMEKTE GEÇ KALDIK

Halk otobüsçüleri ile konuşuyoruz. Derneklerle bir araya geliyoruz. Allah var, kimse arabanızda şu sorun var, arabanın tasarımı kötü demiyor. Herkes diyor ki arabanız çok iyi ama fiyatını şu seviyeye getirmeniz gerekiyor. Sağ olsunlar bizim için belli bir fiyat farkını da ödemeye hazırlar. Bize  “Yüzde 5 ila 10 arasında daha fazla ödemeye razılar. Bu bize bir nevi pazar mesajını veriyor. İlla gelin onların fiyat seviyesine inin, demiyorlar. Ama biz fiyatta yüzde 10’dan daha fazlayız. Gezi eylemlerinden önce kur 2.30’du. 3.20’lere çıktıktan sonra şimdi 2.99’lara düştü diye mutlu oluyoruz. Geçen sene o kurlarda bile bizim aracımız pahalıyken, şimdi yerli üreticilere göre daha da pahalı hale geldik. Bu yüzden gerçeği kabul etmek gerek, biz pazarın bu değişimine doğru fiyat yapılarıyla uyamadık. Belediye otobüsünde bütçe üretmekte geç kaldık. Şu anda o çalışmalar devam ediyor. Bir sonraki seçimden önce hazır hale gelmek istiyoruz.

TCV, MAN’IN YAN ÜRÜNÜ DEĞİLDİR

Araba kaliteli, satar, satmaz buna bir şey diyemeyiz. Pazarda TCV isimli marka, sizin tesislerinizde üretim yapıyor. Duyumlarımıza göre firmanın yetkilileri bu araç MAN’ın yan ürünü diyerek satış yapıyormuş. MAN’dan da bugüne kadar konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Şimdi tekrar sormak istiyoruz. TCV ile MAN’ın ilişkisi nedir? TCV, MAN’ın yan ürünü müdür?

TCV tamamen ayrı bir markadır. MAN’ın yan ürünü değildir. Sadece belli araçlarına bizden motor alır. Birçok firma gibi belli projelerde bizden motor alıyor. Bunlardan farklı olarak bizim belli üretim yerlerimizi kiralamışlardır. Bizimle onun dışında herhangi bir bağlantıları yok. İkinci markamız kesinlikle değildir.

Bunun duyumu size gelmiştir? Neden basın açıklaması yapmadınız?

Biz arkadaşlarımızla bu konuyu konuşuyoruz. TCV ile de görüşüyoruz. Bozankaya aynı zamanda bize belli malzemeler üreten bir firma ve bizim sağlayacağımızdır. Murat Bozankaya’da çok saygı değer bir dostumuz. Onlarla konuştuğumuzda  “Biz, böyle bir algıya sebep verecek hiç bir şey yapmıyoruz. Asla buna izin vermiyor, hiçbir yerde dillendirmiyoruz” diyorlar. Bu konuda çok netler. Bazı belli kurumlarının karşında bu tavrı ortak gösterdik. Bu duyumlar bizi de rahatsız ediyor. Ama kesinlikle aslı astarı yok.

CNG’Lİ MAN MOTORLARDAKİ SORUN İNCELENİYOR

MAN kalitesi ile tartışılmayan bir marka. Bir ürün yıllarca testten geçirip, sonra piyasaya sürüyor. Fakat biz son dönemde bir otobüs markasında kullanılan MAN motorlarından çok ciddi sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. İki aylık motorlar yanmış. En son Almanya’dan MAN mühendisleri gelip inceleme yaptılar, burada gelinen son durum nedir?

Açıkçası son durum hakkında net bilgi sahibi değilim. Bu sıkıntıyı ben de biliyorum. İkitelli’de Alman mühendisler gelip, incelemelerde bulunmuş. İki ihtimal var. Ya motorda teknik bir problem yaşanıyor. Ya da siz aldınız motoru sistemin devamındaki, beraber çalıştığı elemanlarla doğru tasarlamazsanız bu da motorda bir arızaya neden olabilir. Bu motor MAN’ın kendi arabalarında kullandığı bir motor değil. Bu yüzden hiç bir fikrim olmadığı için bir şey söylemem doğru olmaz. Ama şunun sözünü vereyim; biz bir sonuç aldığımız zaman bunun hakkında bir duyuru yapacağız.

Biz sizin net bir açıklama yapmanızı bekledik.

Resmi açıklama yapmadık. Net bir sonuç elde etmeden bir açıklama yapmak doğru olmazdı. Şuanda net bir şey bilmeden motorda suç dersek kendimize haksızlık etmiş oluruz. Arabada problem var dersek TCV’ye haksızlık etmiş olurum.

Motoru değişmese bile revizyona uğramış olacak ve aracın değeri düşecek. Eğer sorun MAN’ın üretim hatasından kaynaklanıyorsa Man esnafın aracındaki motoru değiştirmeyi kabul eder mi?”

Henüz yapılan net bir tespit yok. MAN bir kere kendi motoru söz konusuysa, müşteri ayrımı yapmaz. Belki bu motor komple revize edildi gibi bir algı yaratmadan çözüm çok basit bir yazılım ile çözülecek, böyle şeylere gerek kalmayacak. Belki de daha büyük şeyler konuşulması gerekecek. Ama şimdilik böyle bir şey ne konuşuldu, ne yönetim ile paylaşıldı. Ne desem yalan olur. Ama Man bu işin arakasındadır.

Sorun gerçekken Man’dan kaynaklanıyorsa, bu bizi bağlar. Ama belki de motorun diğer sistemlere doğru entegre edilmemesinden kaynaklanıyordur. O zaman da onu o firmaya gel bu sorun sizden kaynaklanıyor. Şu şekilde düzlet diyeceğiz. Eğer öyleyse Bozankaya bunu üstlenir.

GÜLERYÜZ COBRA DA MI AYNI MOTORU KULLANDI?

Bu CNG’li motor daha önce başka bir araçta kullanılmış mı? Piyasaya yeni çıkan CNG’li Cobra otobüslerde de aynı motor mu kullanılmış?

Man olmayan başka markalarda kullanılmış. Portekiz’de mesela. Man kendisi hiç kullanmamış. Güleryüz CNG’li araç üretmiş. Onların kullandığı motor, aynı motor mu bilmiyorum. Güleryüz ekonomiye bakan bir marka olduğu için seçmiş olabilir. Bu konuda kesin bilgi sahibi değilim.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Demirbaş Ve DiğerleriÖnceki Haber

Demirbaş Ve Diğerleri

Man Ve ZF’ye Güvenim KalmadıSonraki Haber

Man Ve ZF’ye Güvenim Kalmadı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar