darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3695
EURO34.9725
ALTIN2325.3

ECDADIMIZ OSMANLI İSE DÜNAYA ÖRNEK OLMALIYIZ

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ECDADIMIZ OSMANLI İSE DÜNAYA ÖRNEK OLMALIYIZ
Abone ol
Tarihimiz ile her daim gurur duyan bir millet olarak ecdadımıza layık olmalıyız. Bunu her alanda düstur edinmeliyiz. Özellikle İstanbul’a bu konuda ayrı bir yük düşmektedir. Tarihten bu yana en özel konumda ki İstanbul geleceğinde saygı ile anılması için dünyaya yeniden örnek olacak adımları her alanda atmalı ve tabi ki ulaşımda da…

İSTANBUL HALK ULAŞIM A.Ş.

Yönetim Kurulu Başkan Vekili

LOKMAN AKHAN

 

 

İstanbul’da ki özel halk otobüsleri bulunduğu konum itibari ile Türkiye’de ki tüm esnafları temsil etmektedir. Böylesi bir dünya metropolünde hizmet veren halk otobüslerinin atacağı adımlar diğer tüm illere de örnek teşkil etmektedir. Hatta İstanbul zam kararı almadan birçok il buna çoğu zaman cesaret dahi edememiştir. Böylesi önemli bir konumda olduğumuzdan üstümüze büyük sorumluluk düşmektedir. Atılacak adımlar ile sadece İstanbul esnafına değil tüm halk otobüs camiasına kazanımlar sunulabilmektedir. Fakat günümüzde İstanbul esnafının durumu hiç iyi değil!

Giderlere Rağmen Zam Uygulanmadı

Son dönemlerde yaşanan döviz artışları bizlerinde birçok kalemde giderimizi yükseltti. Araç yenileme, yedek parça, sigorta ve önemlisi yakıtta önemli oranda zamlar yaşandı. Oluşan külfet halk otobüs esnafının desteksiz ayakta kalmasını imkansızlaştıracak duruma getirdi. Yaşanan hadiseler sonucu otobüs esnafının gelirinde artışı zorunlu kılmıştır.

Tüm sektörler artan maliyetler karşısında zorunlu fiyat düzenlemelerine gittiği şu dönemde ise halk otobüslerine halen bir zam yapılmamıştır. Şuan aracını yenilemiş esnaflarımız kredilerini ödeyememekte, araç yenileyecek olanlar zorunlu olarak ertelemektedir. Günlük cirolar yakıt fiyatlarına yetişemez noktaya gelmişken, bilet zammı zorunlu olmuştur. Bu doğrultuda esnafımız acilen gelir artışı için yerel yönetimden adım beklemektedir.

Yaklaşan bir yerel seçim var. erken ya da zamanında olsa bile gerçekten süresel manada çok yakın. Zam taleplerimize bu sebeple sıcak bakılmayabilir. Fakat esnafın da, hizmeti sürdürebilmesi adına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir destek sunması gerekmektedir. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanımızın da önünü açtığı yerel yönetim destek imkanı sunulabilir. Yahut çoklu tarifemizde aktarmalar konusunda bir düzenleme yapılabilir.

Seçimler yaklaşmasına rağmen sonucunu bekleyemeyecek kadar zor durumda olduğumuz için acil bir adım atılmasını istiyoruz. Yoksa ne Büyükşehir ne de İETT ile aramızda asla bir sıkıntı yok. Tek derdimiz hizmeti sürdürebilmek.

Kalite Düşüyor

Geçmişinden bu güne değin halk otobüsleri en kaliteli hizmeti sunan taşıma türeviydi. Şuanda bile halen diğer taşıma modlarına bakıldığında en saygın ve kaliteli taşımacılık hizmetini bizler yürütmekteyiz. Bu kalitemizi daha üst noktalara taşıma ilkesi ile ilerlerken artan maliyetler bu hedeften bizi uzaklaştırmaktadır.

Araç filosun en genç taşıma koluyduk her zaman. Fakat esnafımız şuanda aracının bakımını dahi düzenli yapamaz noktaya sürüklenmekte. Kaliteli personeller istihdamı sağlıyorduk. Ancak gelir kayıpları iyi şoför bulmamızı güçleştirdi. Geçmişte şoförlük mesleğini icra eden herkesin öncelikli gayesi otobüslerimizde iş bulmaktı. Artık maalesef şoförlerimiz alternatif işler aramaktadır. Her geçen gün şoför kaybı yaşıyoruz.

Personellerimiz yükselen enflasyon ile doğal olarak zam talebinde bulunuyorlar. Oysaki araçlarımızın geliri ise her geçen gün düşmekte. Bu durum karşısında çalışanlarımızın talebine karşılık veremiyoruz. Bu durum zamanla daha kalitesiz bir taşımacılığa bizleri sürüklemektedir.

KDV Ancak Gelir Vergisiyle Paralel Başlar

Uzunca bir süredir esnafın vergiler konusunda ki yükünü hafifletmek amacıyla çalışıyoruz. Kamu hizmeti sunan araçlarımızın standart vergilere tabi olması bizlere ağır geliyor. Bu doğrultuda bilgili birçok kurumumuzla görüşmelerimiz oldu. Hatta dönemin bakanları ile yapılan uzun soluklu çalışmalar sayesinde Yenikapı iftarında Cumhurbaşkanımız KDV müjdesini esnafımızla paylaştı. Yine aynı görüşmelerde gelir vergisi ile ilgili düzenleme sözü aldık. Şuan bunun görüşmeleri sürmekte.

KDV’nin düşürülmesi esnafımızın özellikle başının rahat olmasını sağlayacak. fakat KDV’nin düşmesi ile beraber gelir vergisinin sabit kalması çok büyük bir vergi külfeti oluşturacaktır. Bu doğrultuda KDV’nin %1,5 olması gibi gelir vergisinin de %1 gibi bir rakamla uygulanmasını talep etmekteyiz. Tabi ki onlarında başka oranlarda teklifleri oldu. Ancak temennimiz bu rakamda sabitlenmesidir.

Çünkü biz sıradan bir esnaf yahut tüccar değiliz. Çok düşük bilet fiyatları ile hizmet sunuyoruz. Bunun yanında birçok kaleme indirimli seyahat imkanı verirken, sayısız kart sahibine de ücretsiz taşıma hizmeti sunulmakta. Buna rağmen %18 KDV, %20 Gelir Vergisi esnafımızda yürek burukluğunun yanında haksız bir çalışma ortamı da sunmakta.

Kopya Çekmeyelim Örnek Olalım

Dünyanın sayılı metropollerinden ve tarihin en görkemli şehrine hizmet vermekteyiz. Osmanlı’nın mirasında ecdadımızın soyu ile anılmaktayız. Osmanlı olarak dünyayı 600 yıl yönetmiş, geçmiş devletleri ile tarihin akışını değiştirmiş bir milletin torunlarıyız. Peki, ecdadımızla biz gurur duyarken onlar bizim hakkımızda ne düşünmektedir?

Böylesi nadide bir şehre ulaşım hizmeti sunma şerefi bizlere nail olmuşsa, sunduğumuz hizmetle de dünyaya örnek olmalıyız. Uzunca bir süredir yaşadığımız sıkıntılar yüzünden ulaşım çözümleri için çeşitli ülkelerden emsalleri ilgili kurumlara sunuyoruz. Oysaki burada öyle bir ulaşım sistemi kurulmalı ki örnek olmalıyız. Fakat şuan mevcut sistemde ise esnafımız değil geleceğine bakmak bugününü göremiyor. İflasın eşiğinde seyrediyor. 20 milyonluk şehre hizmet veren bir sektör nasıl olur da iflas eşiğinde olabilir? İşte bu soru cevap bulmalı.

Araçlarımız tıka basa olmakta. Aşırı yolcudan dolayı sürekli arıza vermekteler. İnanılmaz yoğunlukta servis sayılarımız var. Fakat araçlarımız kar etmemekte. Bunu biz böyle anlattığımızda sokaktaki vatandaş dahi şaşırmakta. 650-700 bin TL’ye otobüs alıp kredi vade oranı ile 1milyonu geçen ödemeler yapma durumunda kalan esnafımız bu maliyetler ile daha kaç gün daha tekerini döndürebileceği bilinmiyor. Yerel seçimler öncesi bu hizmetin de aksamaması adına acil gelir artırıcı adımların atılması şart.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ULAŞIMDA BURSA'NIN GELECEĞİNİ PLANLIYORUZÖnceki Haber

ULAŞIMDA BURSA'NIN GELECEĞİNİ PLANLIYORU...

İstanbul Yeni Havalimanı’nda Test Amaçlı İlk Yakıt Sevkiyatı GerçekleştiSonraki Haber

İstanbul Yeni Havalimanı’nda Test Amaçlı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar